Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

Підсумки роботи органів прокуратури Волинської області по виконанню вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» у 2011 році

Право на доступ до публічної інформації є конституційним правом людини, передбаченим і гарантованим статтею 34 Конституції України та однією з найважливіших гарантій становлення будь-якого демократичного суспільства.
Приймаючи до уваги викладене, а також з набранням 9 травня 2011 року чинності Закону України «Про доступ до публічної інформації» прокуратурою Волинської області належним чином організовано його виконання.
Так, за 2011 рік (з часу вступу Закону в дію), до прокуратури області надійшло 59 запитів на інформацію.
З них, надано інформацію на 42 запити, на 12 запитів дані роз’яснення, три запити направлено належним розпорядникам запитуваної інформації, а саме підпорядкованим прокурорам, а на два - відмовлено в наданні інформації, що становить лише 3% від їх загальної кількості. У всіх випадках причиною відмови в наданні публічної інформації стало те, що запитувана інформація відносилася до категорії з обмеженим доступом.
Водночас, слід відмітити, що оскільки Закон України «Про доступ до публічної інформації» є новацією вітчизняного законодавства, то ще не всі розуміють сферу його застосування. Як наслідок, мають місце непоодинокі випадки оформлення запитів з посиланням на Закон, які за своїм змістом не є запитами на публічну інформацію. Найчастіше це стосується запитів громадян з приводу відносин в сфері звернень громадян, які регулюються спеціальним законом, а саме Законом України «Про звернення громадян», у випадках звернення суб'єктів владних повноважень при здійсненні ними своїх функцій на яких Закон України «Про доступ до публічної інформації» не розповсюджується, а також запитів на інформацію, яка являється обмеженою в доступі.
Прокуратура області в кожному конкретному випадку роз’яснює межі дії Закону та шляхи вирішення поставлених у зверненнях питань. За минулий рік надано 12 таких роз’яснень.
З цією ж метою, у 2011 році органами прокуратури області підготовлено сюжет на Волинському державному телебаченні, а також 18 публікацій в друкованих і електронних засобах масової інформації обласного центру та за місцем розташування усіх міських, районних, міжрайонних та прирівняних до них прокуратур.
Всього, із загальної кількості запитів, органами прокуратури розглянуто 24 запити з питань правозахисної діяльності, 15 з питань досудового слідства, чотири з кадрових питань, один запит з питань представництва інтересів громадян та держави в суді, один з питань підтримання державного обвинувачення в суді та 14 запитів з інших напрямів прокурорської діяльності.
Прокуратурою Волинської області і надалі приділятиметься належна увага виконанню вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації».

кількість переглядів: 318