Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
07.02.2022

Інформація про результати діяльності органів Волинської обласної прокуратури у 2021 році

Волинською обласною прокуратурою у 2021 році здійснено системні організаційні, практичні, структурні та кадрові заходи задля ефективної реалізації, насамперед створеними у березні минулого року чотирма окружними прокуратурами, покладених законодавством на прокуратуру функцій та завдань, досягнення реальних результатів щодо зміцнення законності, захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави.
Забезпечено початок діяльності та належну організацію роботи створеної у структурі Волинської обласної прокуратури у вересні минулого року Спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу).
Продовжено практику системної реалізації прокурорами координаційних повноважень у сфері протидії кримінальній протиправності.
З цією метою 25.02.2021 та 17.08.2021 проведено координаційні наради керівників правоохоронних органів регіону, на яких обговорено питання протидії кримінальній протиправності, у тому числі її організованим формам та з ознаками корупції, результати виконання попередньо узгоджених спільних заходів з цих питань.
Постановами нарад визначено пріоритетні, у тому числі з урахуванням особливостей регіону, напрями діяльності правоохоронних органів та розроблено відповідні заходи, реалізація яких здійснювалася у першому та другому півріччях минулого року відповідно.
Зважаючи на актуальність питань, упродовж минулого року на координаційних (спільних) нарадах додатково узгоджено діяльність правоохоронних та державних органів області з питань протидії ухиленню від сплати митних платежів, незаконному обігу та переміщенню підакцизних товарів, товарів комерційного та іншого призначення через митний кордон України (27.04.2021), додержання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, протидії кримінальним правопорушенням у сфері охорони довкілля (31.05.2021), протидії дитячій кримінальній протиправності та захисту прав та інтересів дітей, які стали жертвами злочинних посягань (22.10.2021), а також  з питань протидії корупції (04.11.2021). Постановами цих нарад визначено конкретні узгоджені заходи щодо активізації роботи правоохоронних органів, а також зміцнення законності з наведених вище питань.
З метою належної реалізації окремих форм координації діяльності правоохоронних органів та розвитку міжвідомчої співпраці відповідними наказами керівника обласної прокуратури створено дві та оновлено склад п’яти міжвідомчих робочих груп з питань протидії кримінальним правопорушенням окремих категорій.
Роботу цих постійно діючих міжвідомчих робочих груп (насамперед у сферах охорони довкілля, боротьби з організованою злочинністю) вдалось зосередити на вирішенні проблемних для регіону питань протидії як злочинності загалом, так і злочинам окремих категорій, у тому числі організованим формам, забезпеченні ефективного досудового розслідування.
Унаслідок вжитих скоординованих заходів у регіоні спостерігається покращання криміногенної ситуації, зниження кількості облікованих кримінальних правопорушень (з 9726 до 9109, або на 6,3%), рівня кримінальної протиправності на 10 тисяч населення (з 94,4 до 88,9). Менше вчинено особливо тяжких злочинів (189 проти 259, або на 27%).
Зменшилось число кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я (819 проти 900, або на 9%), умисних тяжких тілесних ушкоджень (38 проти 42, або на 9,5%), у тому числі зі смертельним наслідком (7 проти 11, або на 36,4%), кримінальних правопорушень проти волі, честі та гідності особи (6 проти 10, або на 40%).
Менше вчинено кримінальних правопорушень проти власності (4023 проти 4823, або на 16,6%), у тому числі крадіжок (2556 проти 3355, або на 23,8%), грабежів (119 проти 183, або на 35%), розбоїв (19 проти 33, або на 42,4%), вимагань (7 проти 16, або на 56,3%).
Спостерігається тенденція до зменшення кримінальних правопорушень щодо порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту (з 263 до 236, або на 10,3%), у тому числі зі смертельними наслідками (з 52 до 39, або на 25%).
Істотно знизилась кількість незаконних заволодінь транспортними засобами (з 98 до 52, або на 46,9%), у тому числі автомобілями (з 50 до 27, або на 46%).
Збільшилась кількість виявлених правоохоронцями фактів незаконного обігу наркотичних засобів та психотропних речовин (з 625 до 798, або на 27,7%), а також виявлених кримінальних правопорушень, передбачених ст. 307 КК України (514 проти 286, або на 79,7%).
Менше вчинено кримінальних правопорушень особами, які раніше їх вчиняли (1076 проти 1312, або на 18%), групою осіб (127 проти 369, або на 65,6%), у стані алкогольного сп’яніння (280 проти 389, або на 28%), неповнолітніми (128 проти 145, або на 11,7%).
Водночас в області ще наявний ріст облікованих тяжких кримінальних правопорушень, умисних вбивств, злочинів проти статевої свободи та недоторканості, громадського порядку та моральності, шахрайств.
На даний час обласною прокуратурою завершується вивчення стану криміногенної ситуації в області, ефективності правоохоронної діяльності щодо протидії кримінальній протиправності з метою координації подальшої роботи правоохоронних органів.
При здійсненні конституційних функцій щодо організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, нагляду за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку додаткових зусиль докладено до забезпечення належного виконання завдань оперативно-розшукової діяльності та кримінального провадження у боротьбі із кримінальною протиправністю, дотримання при цьому конституційних прав громадян.
Задля цього вжито заходів до посилення нагляду за додержанням законів при провадженні оперативно-розшукової діяльності, підвищення ефективності реагування прокурорів на допущені органами поліції порушення.
Відтак у порівнянні з попереднім роком збільшилась кількість перевірених прокурорами оперативно-розшукових справ (з 2061 до 2420), скасованих постанов про їх заведення (з 13 до 23) та закриття (з 7 до 14), наданих вказівок (з 376 до 432).
Минулого року матеріали майже кожної другої (66 з 127) заведеної відповідними підрозділами поліції справи оперативного обліку стали підставою для початку досудового розслідування, а більше половини (94 із 174) з проведених оперативно-розшукових заходів використано у доказуванні.
При цьому зменшилась як кількість (з 80 до 64), так і питома вага (з 62% до 47,4%) закритих за реабілітуючими підставами справ оперативного обліку.
За матеріалами оперативно-розшукової діяльності зареєстровано кримінальне провадження, під час досудового розслідування якого задокументовано злочинну діяльність організованої групи у складі трьох осіб, які організували незаконне виробництво та збут на території області психотропної речовини в особливо великих розмірах.
Органом досудового розслідування проведено дві оперативні закупки психотропної речовини – амфетаміну та під час обшуків зафіксовано факти виготовлення психотропної речовини в умовах нарколабораторії.
На теперішній час досудове розслідування завершено, триває ознайомлення сторони захисту з матеріалами провадження.
Усього ж правоохоронними органами виявлено 514 фактів зберігання з метою збуту та збуту наркотичних засобів.
Загалом у ході здійснення наглядових повноважень щодо виконання правоохоронними органами законів під час провадження оперативно-розшукової діяльності прокурорами перевірено 2574 оперативно-розшукові справи. За результатами вивчення законності їх ведення надано 440 письмових вказівок, скасовано 23 незаконні постанови про заведення та 15 про закриття справ оперативного обліку, на усунення виявлених порушень закону внесено 51 документ реагування, за результатами розгляду яких 41 працівника правоохоронних органів притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
Завдяки наглядовим і координаційним зусиллям органів обласної прокуратури упродовж вказаного періоду забезпечено розшук 181 особи, які ухилялись від органів досудового розслідування та суду (їх залишок зменшено з 229 до 223) та 39 безвісно відсутніх осіб  (не допущено збільшення їх залишку – 89). Як наслідок, питома вага розшуканих злочинців, яка є основним показником ефективності розшуку, одна з найкращих в державі.
Процесуальними керівниками проведена значна робота щодо підвищення якості та ефективності провадження досудового розслідування кримінальних правопорушень, насамперед щодо їх розкриття.
 Задля цього ними у 3178 кримінальних провадженнях слідчим поліції, фіскальної служби, служби безпеки та бюро розслідувань надано письмові вказівки і доручення про проведення слідчих та інших процесуальних дій, скасовано 1418 процесуальних рішень слідчих правоохоронних органів.
 Відтак за оголошеними підозрами загалом розкрито більше шести тисяч кримінальних правопорушень (6303), майже кожне третє з яких (2130) – тяжкий та особливо тяжкий злочин.
Більше половини облікованих кримінальних правопорушень на кінець звітного періоду скеровано до суду (5349 з 9109). Також розкрито (за остаточними результатами розслідування) 447 кримінальних правопорушень минулих років, питома вага яких складає 2,6% (по державі – 1,9%).
Для прикладу, у жовтні 2021 року встановлено та затримано особу, яка, за попередньою змовою групою осіб, ще у листопаді 2020 року вчинила розбійний напад, поєднаний із погрозами насильства та спричиненням потерпілим тілесних ушкоджень, у ході якого заволоділа 700 тис. гривень. Наразі досудове розслідування триває.
Завдяки координаційним і наглядовим зусиллям прокурорів рівень розкриття кримінальних правопорушень вищий, ніж по державі, як за остаточними результатами розслідування (62,7% проти 55,9%), так і по оголошенню підозри (68,3% проти 58,9%).
Обласна прокуратура постійно приділяє увагу практиці застосування інституту укладення угод. Практично кожен десятий обвинувальний акт (8,8%, або 258 із 2921) у розслідуваних органами досудового розслідування регіону кримінальних провадженнях передано до суду з угодами про примирення чи визнання винуватості.
Правоохоронними органами забезпечено відшкодування 34,98 млн грн  (або 34,8%) із 100,49 млн грн встановлених у ході розслідування збитків, накладення арешту на майно підозрюваних на 42,30 млн грн, пред’явлення позовів на 29,7 млн гривень.
Ужито заходів до підвищення ефективності процесуального керівництва досудовим розслідуванням і дізнанням кримінальних правопорушень в органах поліції.
У 2021 році зросло число розслідуваних слідчими та дізнавачами органів поліції кримінальних проваджень (з 42754 у 2020 році до 53714).
При цьому більш ніж удвічі (з 696 до 1411) зросло число скасованих прокурорами незаконних постанов слідчих і дізнавачів поліції, на п’яту частину (з 2465 до 3009) – наданих процесуальними прокурорами у кримінальних провадженнях письмових вказівок і доручень  про проведення слідчих та інших процесуальних дій.
Одночасно вжито заходів до підвищення ефективності та результативності використання  результатів негласних слідчих (розшукових) дій, у тому числі, які передбачають обмеження конституційних прав громадян у доказуванні. При збільшенні числа поданих до суду (з 1228 до 1382, або на 12,5%) і задоволених (з 995 до 1178, або на 18,4%) клопотань про проведення таких дій, на дві третини (з 396 до 660, або на 66,7%) зросла кількість матеріалів НСРД, за якими прокурорами прийнято рішення про їх розсекречення.
Відтак, за результатами досудового розслідування загалом розкрито 1579 тяжких та особливо тяжких злочинів.
Упродовж 2021 року органами поліції області розслідувалось 53714 кримінальних проваджень. Процесуальними керівниками забезпечено прийняття остаточних процесуальних рішень у 16274 кримінальних провадженнях, з них 13151 кримінальне провадження закрито, а у 2794 до суду скеровано обвинувальні акти, у тому числі у 230 – з угодами про примирення чи визнання винуватості.
Забезпечено відшкодування п’ятої частини (13,2 млн грн із 58,4 млн грн, або 22,6%) встановлених у ході розслідування збитків (у 2020 році 17,1%). Крім того, накладено арешт на майно підозрюваних на загальну суму 38,5 млн грн і пред’явлено позовів на суму 28 млн гривень.
Також забезпечено відшкодування десятої частини (2,7 млн грн з 26,2 млн грн, або 10,3%) установлених у ході розслідування органами поліції збитків, заподіяних саме інтересам держави та територіальних громад. При чому абсолютні суми таких відшкодувань зросли удвічі (з 1,3 млн грн у 2020 році до 2,7 млн грн), а суми накладеного арешту на майно та пред’явлених позовів – в рази (з 4,1 млн грн до 31,6 млн грн та з 5,8 млн грн до 17,4 млн грн відповідно).
У результаті координаційних заходів досягнуто ефективність досудового розслідування кримінальних проваджень про кримінальні правопорушення на пріоритетних напрямах.
Майже на половину збільшилось число скерованих до суду обвинувальних актів у кримінальних провадженнях, розслідуваних слідчими поліції у сфері земельних правовідносин (23 проти 16).
Триває судовий розгляд обвинувального акту щодо Камінь-Каширського міського голови, депутата та провідного спеціаліста земельного відділу вказаної міської ради (за ч. 3 ст. 368 КК України), які обвинувачуються у вимаганні та отриманні неправомірної вигоди у розмірі 4300 доларів США за сприяння у виділенні земельної ділянки під будівництво багатоквартирного будинку.
У завершених розслідуванням кримінальних провадженнях у цій сфері встановлено збитків на суму 2,728 млн грн, що заподіяні інтересам держави, з яких відшкодовано в ході досудового розслідування 855 тис. грн, накладено арешт на майно в розмірі 25,555 млн грн, заявлено позовів на суму 1,87 млн гривень.
Процесуальними прокурорами у бюджетній сфері до суду скеровано 48 (на рівні попереднього року) обвинувальних актів у кримінальних провадженнях органів поліції, з яких у 42 кримінальних провадженнях проводилось досудове слідство, у тому числі у 16 (проти 9 у 2020 році) – з ознаками корупції, а в шести – дізнання.
У червні 2021 року до суду скеровано обвинувальний акт щодо інженера з технагляду ТОВ «Тис» (за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України), який обвинувачується у сприянні суб’єкту господарювання в незаконному заволодінні бюджетними коштами під час ремонту автодороги місцевого значення в с. Підгайці Луцького району на суму 291 тис. грн та підробці актів приймання виконаних будівельних робіт.
У липні 2021 року до суду скеровано обвинувальний акт щодо директора ТзОВ «Луцька ДПМК» (за ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України), який обвинувачується у привласненні 2,623 млн грн бюджетних коштів при проведенні робіт з ремонту автомобільної дороги місцевого значення Амбуків-Дарницьке-Заріччя шляхом завищення їх вартості.
У листопаді 2021 року до суду скеровано обвинувальний акт щодо директора ТОВ «Престиж-Захід» (за ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України), який обвинувачується у підробленні актів виконаних робіт і привласненні 750 тис. грн бюджетних коштів, виділених на ремонт ЗОШ І-ІІІ ступенів № 7 у м. Нововолинську.
До суду також скеровано два обвинувальні акти про злочини у бюджетній сфері, вчинені у складі організованих груп.
Додаткова координація діяльності правоохоронних та інших державних органів, створення та забезпечення належної організації і здійснення роботи спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) сприяли активізації протидії кримінальним правопорушенням проти довкілля.
Відтак вдалось дещо підвищити ефективність викриття кримінальних правопорушень у цій сфері (на 20,8%, або з 183 до 221), у тому числі пов’язаних із незаконною порубкою лісу та тіньовим обігом деревини (з 122 до 141, або на 15,6%).
Збільшилась у цій сфері (з 36 до 51) і кількість скерованих до суду обвинувальних актів у кримінальних провадженнях органів поліції, майже кожен другий з них (22) – за  фактами незаконної порубки або незаконного перевезення, зберігання, збуту лісу (ст. 246 КК України), а практично кожен шостий (9) – за фактами незаконного зберігання бурштину.
У таких кримінальних провадженнях встановлено збитків на загальну суму 5, 9 млн грн, з яких відшкодовано в ході розслідування 347 тис. грн, накладено арешт на майно підозрюваних в розмірі 767 тис. грн, заявлено позовів на суму 5,2 млн гривень. Також судами накладено арешт на понад               2 тис. куб. м деревини, вилученої в межах досудових розслідувань.
 Проводилась робота щодо протидії кримінальним правопорушенням у сфері охорони довкілля з ознаками корупції, у першу чергу серед працівників лісової охорони.
Прокурорами у кримінальних провадженнях, у яких досудове розслідування проводилось слідчими бюро розслідувань, до суду скеровано обвинувальні акти: у червні (за ч. 1 ст. 368 КК України) – відносно лісничого Коротинського лісництва ДП «Горохівське ЛМГ», який обвинувачувався в отриманні неправомірної вигоди в сумі 9 тис. грн за відвантаження деревини породи сосна без належного оформлення документів, а в грудні (за ч. 1 ст. 368 КК України) –  щодо майстра лісу Сокиричівського лісництва ДП «Ківерцівське ЛГ», який обвинувачується в отриманні неправомірної вигоди в сумі               14,5 тис. грн від фізичної особи за відпуск не облікованої лісопродукції.
За наслідками судового розгляду першого з них вироком суду від 25.08.2021 затверджено угоду про визнання винуватості та призначено узгоджене покарання у виді штрафу в розмірі 1100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (18,7 тис. грн) з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах строком на один рік і шість місяців. Лісодеревину породи сосна об’ємом 5,8 куб. м конфісковано у власність держави (спеціальна конфіскація).
Також процесуальними прокурорами скеровано до суду чотири обвинувальні акти (3 – у кримінальних провадженнях ТУ ДБР, розташованого у м.Львові, та 1 –  ГУНП в області) про кримінальні правопорушення у сфері службової діяльності, що пов’язані із незаконною порубкою лісу. У цих кримінальних провадженнях встановлено збитки на загальну суму майже                19 млн грн, з яких більш як 16,8 млн грн відшкодовані, пред’явлено цивільні позови на загальну суму понад 1,6 млн грн та накладено арешт на майно вартістю понад 1 млн гривень.
У березні 2021 року до суду скеровано обвинувальний акт (за ч.ч. 1, 2 ст. 367 КК України) щодо помічника лісничого Бережницького лісництва Волинського військового лісгоспу ДП «Львівський військовий лісокомбінат», який обвинувачується у службовій недбалості, а саме у допущенні під час здійснення інструментальної зйомки з метою визначення конфігурації та площі лісосіки прорахунків у визначенні геоданих вказаної лісосіки та переносі невірних геоданих до програми розрахунку площі лісосіки та у невірному відводі лісосіки в натурі на місцевості зі зміщенням конфігурації, що спричинило тяжкі наслідки інтересам держави в сумі 1,247 млн гривень.
У липні минулого року до суду скеровано обвинувальний акт (за ч. 2 ст. 367 КК України) щодо колишнього майстра лісу Торчинського (Копачівського) лісництва ДП «Ківерцівське лісове господарство», який обвинувачується у службовій недбалості, а саме нездійсненні контрольних перевірок правильності рубки представниками суб’єкта господарювання дерев, що були відведені в рубку, незабезпеченні дотримання правил відпуску деревини на пні, санітарних правил, чим завдано шкоду державним інтересам на суму понад 411 тис. гривень. З метою відшкодування завданої шкоди Державною екологічною інспекцією у Волинській області пред’явлено позов.
Упродовж минулого року проведене робота і з питань протидії контрабандному переміщенню деревини через державний кордон.
До суду скеровано обвинувальні акти за фактами: спроби контрабандного вивезення з України із приховуванням від митного контролю пиломатеріалів, виготовлених із цінних та рідкісних порід деревини (за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 2011 КК України, СВ УСБУ); підроблення від імені фізичних осіб-підприємців документів щодо постачання деревини одному з господарських товариств області, що здійснює експорт деревини, які були використані при формуванні документів бухгалтерського обліку та податкової звітності (за ч. 1 ст. 358, ч. 3 ст. 358 КК України, СУФР ГУ ДФС).
У серпні 2021 року до суду скеровано обвинувальний акт (за ч. 1 ст. 2011, ч. 1 ст. 204 КК України, СВ УСБУ в області) за фактом перевезення фізичною особою через митний пост «Ягодин» з приховуванням від митного контролю пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев: черешні об’ємом 23,323 куб. м вартістю 1422,7 євро шляхом подання митному органу, як підстави для переміщення товарів, документів, що містять неправдиві відомості щодо найменування вантажу. Вказана особа також здійснила і незаконне зберігання, і транспортування з метою збуту незаконно виготовлених 176 тис. пачок тютюнових виробів, які намагалась експортувати до Республіки Польща, завантаживши їх у дерев’яні піддони. За вироком суду обвинуваченому призначено покарання у виді штрафу в розмірі більше 100 тис. гривень.
Минулого року не допущено випадків масового незаконного видобутку бурштину у лісових масивах регіону. Виявлено лише 16 фактів незаконного його зберігання. У межах кримінального провадження вилучено понад 600 кг бурштину (а за скерованими до суду – понад 210 кг), тоді як за весь попередній рік – лише 175 кг. До суду скеровано дев’ять обвинувальних актів.
У липні минулого року до суду скеровано обвинувальний акт (за ч. 3 ст. 2401 КПК України) відносно директора ТзОВ «Український бурштиновий дім», який  обвинувачується у тому, що незаконно придбав та зберігав на підприємстві понад 115 кг необробленого «сонячного каміння» вартістю близько півмільйона гривень, після чого задля незаконного збуту бурштину за межі України уклав із закордонними партнерами низку договорів про його продаж, подав заявку на перевезення бурштину в Литву і надав підроблені документи про законність його походження. Частина бурштину була виявлена та вилучена працівниками Волинської митниці Держмитслужби при спробі вивозу його за межі України.
Під час обшуків, проведених за місцем проживання підозрюваного та в адміністративних приміщеннях зазначеного товариства, вилучено каміння бурштину загальною масою понад 160 кілограмів.
Координаційними заходами роботу оперативних та слідчих підрозділів УСБУ у Волинській області зосереджено на виявленні, розслідуванні та розкритті актуальних і резонансних злочинів, перш за все проти основ національної безпеки та державності, про контрабанду культурних цінностей, зброї, наркотичних засобів та психотропних речовин.
Забезпечено закінчення слідчими органу безпеки актуальних проваджень, зокрема: чотирьох – про державну зраду, по одному – щодо вчинення шпигунства та про терористичний акт, по два – про вчинення посягання на територіальну цілісність і недоторканість України та про фінансування дій, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, два –  про контрабанду пиломатеріалів цінних і рідкісних порід дерев та про порушення встановленого порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю, та п’ять – про порушення правил міжнародних польотів.
Так, у серпні минулого року скеровано до суду два обвинувальні акти про державну зраду, що виразилась у діяннях, умисно вчинених громадянами України на шкоду державній безпеці України, наданні представникам іноземної держави (Російської Федерації) допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.
Указані особи обвинувачувалися в тому, що, перебуваючи на території іноземної держави та попавши в поле зору її правоохоронних органів у зв’язку із вчиненням правопорушень, надали згоду її співробітникам на конфіденційне співробітництво. Діючи у такий спосіб, обвинувачені вступили в агентурні відносини з закордонною спецслужбою та відповідно створили умови для здійснення розвідувально-підривної діяльності іноземним спеціальним службам на території України.
У другому півріччі 2021 року до суду скеровано чотири обвинувальні акти щодо чотирьох осіб, які в порушення правил міжнародних польотів, з метою переміщення через митний кордон України підакцизних товарів, у грудні 2020 року та травні 2021 року намагались здійснити виліт з України без відповідного дозволу.
Також у листопаді 2021 року до суду скеровано обвинувальний акт щодо жителя міста Нововолинська, який, будучи зареєстрований на тимчасово окупованій території Луганської області,  здійснив фінансування дій, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України (сплатив податки до бюджету так званої «ЛНР»).
При зменшенні числа розслідуваних кримінальних проваджень слідчими органів безпеки (з 194 до 157, або на 19,1%) зменшилась і кількість (з 70 до 65, або на 7,1%) кримінальних проваджень, у яких процесуальними керівниками забезпечено прийняття остаточних процесуальних рішень, тобто закінчення, однак їх частка значно вища як по державі (41,4% проти 19,7%).
Зросла питома вага (з 75,7% до 80%) закінчених кримінальних проваджень, у яких обвинувальні акти процесуальними прокурорами скеровано до суду, і вона вища як по державі (70,7%). Забезпечено скерування до суду 52 обвинувальних актів, майже половина з яких (29) – у сфері боротьби з контрабандою, у тому числі 23 – про контрабанду наркотичних засобів та психотропних речовин (перше місце по державі), чотири – про контрабанду культурних цінностей, спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації та зброї, два – про контрабанду пиломатеріалів цінних і рідкісних порід дерев.
Майже на дві третини (з 13 до 21, або на 61,5%) зросла кількість скерованих до суду обвинувальних актів з угодою про визнання винуватості (по державі на 27,6%), а їх питома вага вища за середньодержавний показник (40,4% проти 31%).
Правоохоронними органами регіону виявлено 10 (проти 8 у 2020 році) кримінальних правопорушень у сфері легалізації доходів, здобутих злочинним шляхом, у п’яти з яких (проти трьох у 2020 році), у тому числі і щодо однієї організованої групи у бюджетній сфері, обвинувальні акти скеровано до суду.
Процесуальними прокурорами забезпечено закінчення слідчими колишнього слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в області досудового розслідування у 25 із 84 кримінальних проваджень (проти 36 із 119 у 2020 році).
Прокурорами до суду скеровано 14 кримінальних проваджень, з них 12 з обвинувальними актами (за ст. ст. 199, 204, 212, 358 КК України), у тому числі одного – про злочини, вчинені у складі організованої групи, та двох – з клопотаннями про звільнення від кримінальної відповідальності (одне – за ст. 212 КК України, одне – за ст. 212КК України). Ними ж забезпечено прийняття законних процесуальних рішень про закриття в одинадцяти кримінальних провадженнях.
Питома вага скерованих до суду обвинувальних актів вища як по державі (48% проти 31,9%), у тому числі і скерованих з угодами про визнання винуватості (50% проти 37,4%). Кількість останніх збільшилася удвічі (з 3 до 6).
Минулого року процесуальними прокурорами скеровано до суду по одному (у 2020 році жодного) обвинувальному акту про кримінальні правопорушення, вчинені у складі організованого злочинного угруповання (із 21 по державі) та у сфері земельних правовідносин (із 15 по державі).
Так, у серпні 2021 року до суду скеровано обвинувальний акт (за ч. 2 ст. 212 КК України) щодо головного бухгалтера Дочірнього ВКФ «Горохів-Агротехцентр МТС» за фактом заниження у період 2015-2018 років ставок земельного податку та податку на нерухоме майно на 5,562 млн грн як сільськогосподарським виробником та промисловим підприємством, статусу яких підприємство не мало.
Загалом за результатами здійснення досудового розслідування у 2021 році забезпечено відшкодування третини встановлених у ході досудового розслідування збитків (4,9 млн грн з 14,335 млн грн, або 34,3%), а за обвинувальними вироками засудженими особами сплачено до Державного бюджету України штрафів на загальну суму 595 тис. гривень.
Завдяки вжитим органами прокуратури координаційним заходам збережено  наступальні позиції в роботі усіх правоохоронних органів щодо виявлення злочинних угрупувань.
Минулого року виявлено 13 організованих груп у складі 46 осіб (у 2020 році – 12 у складі 43 осіб), з них дві  – у галузі економіки (добувна промисловість), та 11 – загальнокримінальної спрямованості (вісім – щодо незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, по одній – щодо вимагання та поширення злочинного впливу, крадіжок і незаконної порубки лісу).
Зокрема, спільними зусиллями УБН у Волинській області ДБН НПУ та процесуальних прокурорів задокументовано та викрито організовану групу, до складу якої входили двоє мешканців Волинської області та двоє жителів міста Києва, які організували незаконне виробництво, зберігання з метою збуту та збут прекурсорів в особливо великих розмірах, обіг яких обмежено – фенілнітропропену. Незаконно виготовлений на території Волинської області прекурсор учасники організованої групи через телеграм-канал «Єлоу Лаб» незаконно збували в інших регіонах держави, зокрема в Київській та Одеській областях. Встановлено 17 епізодів протиправної діяльності вказаних осіб. За результатами проведених обшуків місць проживання підозрюваних та автотранспорту вилучено 30,5 кг прекурсору «фенілнітропропен», 160 л нітроетану, соляної та сірчаної кислот, 30 гр психотропної речовини «амфетамін», хімічний посуд для виготовлення прекурсору та психотропної речовини (скляні трубки, колби). На вилучене майно накладено арешт.
У результаті чіткої взаємодії працівників УСР в області ДСР НПУ, слідчих органів поліції та прокурорів обласної прокуратури викрито організовану групу у складі посадових осіб ВП «Шахта № 9 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля», які, зловживаючи своїм службовим становищем, в період з 01.01.2020 по 31.07.2020, шляхом внесення неправдивих відомостей в офіційну статистичну та бухгалтерську документацію шахти щодо ваги та об’ємів видобутої вугільної продукції та подальшого її відпуску поза бухгалтерським обліком, здійснили заволодіння зазначеним майном шахти в інтересах третіх осіб загальною вагою 1221 т, чим завдали шкоди державному підприємству в загальному розмірі 1, 784 млн гривень.
Управлінням карного розшуку ГУНП в області спільно з слідчими поліції та прокурорами обласної прокуратури викрито організовану групу у складі трьох осіб, які шляхом проникнення до приміщень автоматичних телефонних станцій ПАТ «Укртелеком», що розташовані в смт Ратне Ковельського району та смт Любешів Камінь-Каширського району Волинської області, демонтували та таємно викрали струни багатократного координатного з’єднання в кількості 23520 штук, чим заподіяли ПАТ «Укртелеком» матеріальних збитків на суму майже 5,6 млн гривень. Після вчинення останньої крадіжки зловмисників затримано, викрадене майно повернуто потерпілій стороні.
Спільними зусиллями УСБУ, УБН в області та процесуальних прокурорів задокументовано та викрито організовану групу у складі трьох мешканців міста Ковеля, які незаконно купували через мережу Інтернет особливо небезпечні психотропні речовини, розфасовували і упаковували їх на дрібніші партії та систематично збували ці заборонені речовини на території міста Ковель Волинської області шляхом розкладання так званих «закладок».
Досудове розслідування у згаданих кримінальних провадженнях завершено складанням обвинувальних актів. На теперішній час триває їх судовий розгляд.
Усього у 2021 році процесуальними прокурорами до суду скеровано обвинувальні акти щодо 13 (проти 11 за 2020 рік) злочинних угруповань у складі 50 (проти 46) осіб. На момент скерування обвинувальних актів до суду відносно 20 осіб застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, 11 – домашнього арешту, трьох – застави та 16 – особистого зобов’язання.
Серед переданих до суду обвинувальних актів – п’ять у галузі економіки, у тому числі чотири – з ознаками корупції (у бюджетній галузі – дві, одна з них – за фактом легалізації грошових доходів, здобутих злочинним шляхом, та по одному –  у добувній промисловості, лісовому господарстві, щодо незаконного обігу підакцизних товарів), інші вісім – загальнокримінальної спрямованості (чотири у сфері незаконного обігу наркотичних засобів та по одному –  вимагання, крадіжка, розбій, незаконна порубка лісу).
Судами області розглянуто 11 кримінальних проваджень (справ) зазначеної категорії. Ознаку організованої групи підтверджено у восьми провадженнях (справах). Учасниками злочинних угрупувань визнано 12 осіб, з них дев’ять засуджено до реального позбавлення волі (на строк від 6 років 6 місяців до 12 років 5 місяців).
Пріоритетними залишаються питання протидії корупційним кримінальним правопорушенням. Торік, за координуючої ролі прокурора, в рази збільшилася кількість викритих корупційних кримінальних правопорушень у бюджетній системі (з 6 у 2020 році до 31, або у 5,2 рази), агропромисловому комплексі (з 1 до 9), паливно-енергетичному комплексі (2, а у 2020 році – жодного).
Загалом виявлено та розслідувано 160 корупційних кримінальних правопорушень, у яких процесуальними прокурорами забезпечено скерування до суду 117 обвинувальних актів, менш як кожен сьомий з яких (18) – за фактами привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.
До суду скеровано обвинувальний акт (за ч. 3 ст. 3692 КК України) щодо завідувача сектору Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг у Волинській області, який обвинувачується у вимаганні та отриманні від директора суб’єкта господарювання неправомірної вигоди в сумі 20 тис. грн за вплив на третіх осіб щодо безперешкодного одержання ліцензій на постачання електроенергії споживачам та не вжиття в подальшому перевірочних заходів щодо суб’єкта господарювання.
До суду скеровано обвинувальний акт відносно адвоката (за ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 369 КК України), який обвинувачується у підбуренні особи до надання неправомірної вигоди в сумі 2100 доларів США слідчому за винесення постанови про призначення експертизи, а службовим особам експертного закладу, якими повинна була проводитися така експертиза, – за її позитивний висновок.
Також до суду скеровано обвинувальний акт (за ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 369 КК України) щодо проректора Луцького НТУ, який обвинувачується у підбуренні представника суб’єкта господарювання до надання неправомірної вигоди в сумі 1000 доларів США ректору даного навчального закладу за безперешкодне використання складських приміщень.
Загалом до кримінальної відповідальності у провадженнях, розслідуваних слідчими органів поліції, притягнуто 131 особу, які вчинили корупційні кримінальні правопорушення.
У ході досудового розслідування кримінальних проваджень зазначеної категорії забезпечено відшкодування 373 тис. грн з 15,1 млн грн установлених збитків, накладення арешту на майно підозрюваних майже на 31 млн грн, заявлення прокурорами позовів на 10,32 млн гривень.
Ужиті упродовж року обласною прокуратурою додаткові координаційні заходи у цій сфері сприяли збереженню наступальних позицій у боротьбі з корупційними проявами на митному кордоні.
 Відтак за наслідками досудового розслідування, проведеного слідчими
ТУ ДБР, розташованого у м. Львові, до суду скеровано шість обвинувальних актів щодо службових осіб державної митної служби, які обвинувачуються в отриманні неправомірної вигоди за: безперешкодне здійснення митного оформлення  (250 доларів США), протиправне розголошення охоронюваної законом інформації (15 тис. грн), а також сприянні фізичним та юридичним особам в ухиленні від сплати митних платежів та (чи) їх заниженні шляхом зловживання своїм службовим становищем при ввезені на митну територію України одягу, розмитненні спецтехніки, оформленні сумнівного вивезення автомобіля та автобуса на іноземній реєстрації, чим спричинено тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам у виді недоотримання обов’язкових митних платежів, податків та зборів на 1,234 млн грн, 340 тис грн, 223 тис. грн та 326 тис. грн відповідно, а всього – на 2,126 млн гривень.
Більше половини кримінальних проваджень (14 з 24), розслідуваних слідчими територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львові, у тому числі з березня – і Другого слідчого відділу (з дислокацією у м. Луцьку), у яких прокурорами до суду скеровано обвинувальні акти, – про корупційні кримінальні правопорушення (щодо шести працівників митниці, двох працівників екологічної служби, двох  працівників поліції, двох працівників податкової служби, одного працівника Держпродспоживслужби, двох працівників лісової охорони).
Окрім згаданих вище, забезпечено скерування до суду обвинувальних актів і в інших актуальних для регіону кримінальних провадженнях.
Так, у грудні 2021 року до суду скеровано обвинувальний акт (за ч. 3 ст. 365, ч. 2 ст. 366, ч. 3 ст. 382 КК України) відносно слідчого СУ ГУНП у Волинській області, який обвинувачується у перевищенні службових повноважень, а саме: передачі в рамках досудового розслідування за відсутності згоди власника та законних підстав третім особам майна суб’єкта господарювання на суму понад 9 млн грн, яке в подальшому зникло,  умисному невиконанні рішення суду про повернення майна та складенні завідомо неправдивих офіційних службових документів. 
Також наприкінці 2021 року до суду скеровано обвинувальний акт (за ч. 2 ст. 307 КК України) відносно поліцейського одного з відділень поліції Волинської області, який спільно із двома цивільними особами неодноразово здійснював незаконне придбання та подальший збут психотропної речовини «амфетамін» та особливо небезпечного наркотичного засобу «канабіс».
Загалом минулого року прокурорами підрозділу обласної прокуратури здійснювався нагляд за додержанням законів у формі процесуального керівництва у 571 кримінальному провадженні, розслідуваному ТУ ДБР, розташованого у м. Львові.
Прокурорами у таких кримінальних провадженнях, з використанням повноважень, передбачених ч. 2 ст. 36 КПК України, надано 104 письмові вказівки, скасовано шість незаконних постанов слідчих, особисто проведено майже 170 слідчих та процесуальних дій, спрямованих на забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування та прийняття законних рішень.
Процесуальними керівниками забезпечено завершення досудового розслідування у 185 кримінальних провадженнях, у тому числі у 161 – прийняття  процесуальних рішень про їх закриття.
При цьому забезпечено скерування до судів обвинувальних актів у 24  кримінальних провадженнях (одного – з угодою про визнання винуватості) щодо 29 осіб, з них у 14 щодо 15 осіб – про вчинення корупційних кримінальних правопорушень, у семи щодо 11 осіб – про вчинення кримінальних правопорушень загальнокримінальної спрямованості (стосовно працівників поліції: одного – за ч.ч. 1, 2 ст. 361, ч.ч. 2, 3 ст. 3612, ч.ч. 1, 2              ст. 362 КК України,  трьох осіб – за ч. 2 ст. 365, ч. 1 ст. 371 КК України, одного – за ч. 1 ст. 296 КК України, одного – за ч. 2 ст. 162 КК України, одного – за ч. 3 ст. 365, ч. 3 ст. 382, ч. 2 ст. 366 КК України, одного – за ч. 2 ст. 307 КК України, одного працівника ДУ «Луцький слідчий ізолятор» – за ч. 1 ст. 140 КК України) та трьох обвинувальних актів щодо трьох осіб – у лісовій галузі (за ч. 2 ст. 367 КК України).
Процесуальним керівникам вдалось забезпечити відшкодування більше половини (61%, або 16,886 млн грн з 27,680 млн грн) установлених у ході досудового розслідування збитків.
Підвищено ефективність прокурорської діяльності щодо протидії корупції поза межами кримінального провадження.
Завдяки належно скоординованій з УСР у Волинській області ДСР НПУ та Волинським управління ДВБ НПУ роботі збільшилась кількість складених та скерованих до судів області протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією (з 318 до 336), з яких забезпечено розгляд судами 311 протоколів.
Майже на п’яту частину збільшилось число осіб, яких визнано винними у вчиненні адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, та на яких накладено стягнення (з 233 до 281), зросла і їх питома вага (з 74% до 90%).
При цьому зменшилась у два з половиною рази (з 81 до 30) кількість закритих у справах судами проваджень, з них майже на третину (з 9 до 6) – за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення, майже утричі  (з 69 до 24) – число осіб, яких судами визнано винними, однак провадження у справах закрито за нереабілітуючими підставами.
 На правопорушників накладено штрафи на суму 185,2 тис. грн                 (проти 119 тис. грн). Стягнення у виді штрафів накладено на сімох працівників поліції, двох депутатів обласної ради, шістьох інших службових осіб судової гілки влади, одного працівника митної служби (з шести по державі), 45 депутатів місцевих рад, 22 посадових осіб інших органів державної влади тощо. При цьому до двох осіб застосовано конфіскацію (з п’яти по державі), а також двох осіб притягнуто до відповідальності за ст. 1724 КУпАП – за порушення обмежень щодо сумісництва (з десяти по державі).
Збільшилась як кількість подань, внесених прокурорами в порядку ст. 651 Закону України «Про запобігання корупції» на усунення причин та умов, що сприяли порушенням вимог антикорупційного законодавства (з 45 до 65), так і кількість осіб, притягнутих до дисциплінарної відповідальності (з п’яти до восьми).
Також виявлено чотири факти прийняття рішень органами місцевого самоврядування в умовах реального конфлікту інтересів – про надання дозволів на виготовлення технічної документації із землеустрою, а також про затвердження проєктів землеустрою щодо відведення та передачі у власність земельних ділянок. У зв’язку із цим, прокурорами до суду подано чотири позовні заяви про скасування незаконних рішень органів місцевого самоврядування, які задоволено.
Завдяки активній роботі по координації діяльності правоохоронних та інших державних органів, досягнуто зниження рівня кримінальної протиправності серед неповнолітніх (з 145 до 128, або на 11,7 %), кількості дітей, які вчинили кримінальні правопорушення (з 102 осіб до 83, або на 18,6%). Зменшилось число вчинених дітьми тяжких злочинів (з 52 до 46), кримінальних правопорушень проти життя і здоров’я (з 18 до 15), а також  проти власності (з 101 до 80).
Проведена робота і задля забезпечення дотримання конституційних прав дітей, які вступили у конфлікт із законом. Задля цього ювенальними прокурорами в порядку ст. 36 КПК України забезпечено процесуальне керівництво у 107 кримінальних провадженнях про злочини, вчинені неповнолітніми, з яких у 77 – до суду скеровано обвинувальні акти (у тому числі в дев’яти – з угодами про визнання винуватості), а у шести – клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності.
Ужито заходів щодо залучення неповнолітніх до реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», участь у якому взяло 15 неповнолітніх, 11 з них успішно виконали умови та були звільнені судом від кримінальної відповідальності.
Потерпілими від кримінальних правопорушень минулого року стали 180 дітей, з яких 101 неповнолітній та 79 малолітніх. Відтак у пріоритеті роботи органів прокуратури також перебувають питання забезпечення прав дітей, які стали жертвами злочинних посягань. У кримінальних провадженнях зазначеної категорії ювенальними прокурорами надано 55 письмових вказівок, керівникам правоохоронних органів скеровано 6 листів щодо активізації досудового розслідування, скеровано до судів 96 обвинувальних актів.
За участі прокурорів судами розглянуто 165 кримінальних проваджень, з них 92 – щодо  неповнолітніх та 73 – пов’язаних з інтересами дітей.
На незаконні судові рішення подано 6 апеляційних та 3 касаційні скарги. Апеляційними судами розглянуто 21 апеляційну скаргу прокурорів, 15 з яких задоволено та шість відхилено.
Інформуючи про проведену органами обласної прокуратури роботу щодо підтримання публічного обвинувачення, слід зазначити, що упродовж 2021 року судами області розглянуто 2810 кримінальних проваджень (проти 3183 у 2020 році), з них: 1765 – з ухваленням обвинувальних вироків (проти 1769), 1027 – з винесенням ухвал про закриття кримінальних проваджень за нереабілітуючих підстав (проти 1227) та щодо 20 осіб – з постановленням реабілітуючих судових рішень (проти 13).
Судами області розглянуто 300 кримінальних проваджень на підставі угод про визнання винуватості та 166  – на підставі угод про примирення.
У всіх цих провадженнях прокурорами підтримано публічне обвинувачення.
Також прокурорами забезпечено участь у апеляційному розгляді 474 кримінальних проваджень (проти 355 у 2020 році),  у тому числі 54 – з ухваленням нових вироків апеляційною інстанцією (проти 23). Загалом апеляційним судом задоволено апеляційні скарги прокурорів на судові рішення, ухвалені у кримінальних провадженнях, щодо 204 осіб (проти 126), з них стосовно 175 осіб – на вироки та 29 – на інші судові рішення. Загальний рівень апеляційного реагування на вироки у кримінальних провадженнях по області становить 97,6% (проти 90,6 %), а якість – 71,8 % (проти 67,4 %).
Верховним Судом змінено та скасовано судові рішення (ухвалені у кримінальних справах та провадженнях) щодо 47 осіб. Рівень касаційного реагування прокурорів на судові рішення, ухвалені у кримінальних провадженнях, є одним із найвищих по державі (93,8 % проти 57,9 %), та вищим ніж у 2020 році (76,9%). Якість касаційного реагування також вища як по державі (66,2% проти 53,5%).
Упродовж 2021 року вжито заходів до посилення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.
За результатами проведених перевірок у цій сфері органами обласної прокуратури внесено 140 вказівок, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 107 службових осіб, скасовано та приведено у відповідність три незаконні акти, звільнено дев'ять незаконно утримуваних осіб, з них з ДУ «Луцький слідчий ізолятор» – п’ять ув’язнених та з дільниці слідчого ізолятора ДУ «Маневицька виправна колонія № 42» – чотири в’язні.
Посилено нагляд за додержанням прав в’язнів в установах попереднього ув’язнення області. У минулому році на усунення порушень чинного законодавства в роботі ДУ «Луцький слідчий ізолятор» обласною прокуратурою внесено 24 вказівки, з них одну начальнику Департаменту виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 18 посадових осіб та звільнено з адміністративної посади начальника слідчого ізолятора.
На захист прав дітей при виконанні щодо них судових рішень у кримінальних провадженнях внесено 11 вказівок, вимоги яких задоволені, до відповідальності притягнуто двох посадових осіб.
Для прикладу, під час проведення у ДУ «Луцький слідчий ізолятор» особистого прийому заступником керівника обласної прокуратури виявлено факт неналежного відповідного лікування двох неповнолітніх ув’язнених. За результатами перевірки, начальнику установи 07.10.2021 внесено вказівку щодо проведення невідкладного медичного огляду неповнолітнього ув’язненого, яку задоволено.
За принципового прокурорського нагляду не допущено фактів грубого порушення прав неповнолітніх, які утримуються у місцях несвободи та попереднього ув’язнення, втеч неповнолітніх з таких установ, оголошення голодування, застосування до них фізичного чи психологічного насильства.
Координаційні та наглядові зусилля прокурорів спрямували роботу оперативних підрозділів та органів виконання покарань на виявлення каналів постачання та джерел розповсюдження наркотичних засобів, інших заборонених до обігу предметів в установах виконання покарань та попереднього ув’язнення.
Зокрема, перекрито 78 каналів доставки заборонених предметів до зон, що охороняються, із яких 32 канали доставки наркотичних засобів. При доставці до охоронюваних зон вилучено 45,3 грама наркотичних засобів, 45 літрів спиртовмісних речовин, 156 мобільних телефонів, а також в охоронюваних зонах установ вилучено 1017 літрів спиртоскладових речовин, 324 мобільних телефонів, 176 колюче-ріжучих предметів.
Спільними зусиллями оперативних підрозділів ДКВСВ України в області, УСР в області ДСР НПУ та прокурорів задокументовано організовану групу у складі трьох осіб (з них двох – що відбували покарання), які налагодили схему постачання у ДУ «Маневицька ВК № 42» з метою збуту та збут за грошові кошти серед засуджених особливо небезпечних наркотичних засобів, психотропних речовин (метадон, канабіс та амфетамін) у металопластикових вікнах, які надавались колонії у вигляді благодійної допомоги.
Обвинувальний акт (за ч. 2 ст. 2551, ч. ч. 2, 3 ст. 307 КК України) щодо учасників цієї організованої злочинної групи вже у січні 2022 року скеровано до суду.
Викрито факт дачі засудженим, який відбував покарання у ДУ «Маневицька ВК № 42», начальнику установи неправомірної вигоди в сумі 6 тис. грн з метою організації ним, за відсутності законних підстав, тривалого побачення упродовж двох діб. Обвинувальний акт (за ч. 3 ст. 369 КК України) 28.12.2021 скеровано до суду.
Також оперативними підрозділами державних установ «Маневицька  ВК № 42» та «Луцький слідчий ізолятор» вдалось попередити вчинення засудженими та ув’язненими 29 злочинів та надано допомогу правоохоронним органам у розкритті 110 злочинів.
Не допущено зростання рівня смертності в установах ДКВС в області (5 фактів, як і у 2020 році).
Забезпечено оперативне досудове розслідування факту спричинення тяжких тілесних ушкоджень ув’язненому іншим ув’язненим, що спричинили смерть потерпілого, який мав місце 10.08.2021 у ДУ «Луцький слідчий ізолятор». Обвинувальний акт за ч. 2 ст. 121 КК України Луцькою окружною прокуратурою у жовтні  2021 року скеровано до суду. Судовий розгляд триває.
Завдяки вжитим скоординованим заходами рівень скоєння нових злочинів особами, які перебували на обліку в органах пробації області та були засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, знизився майже на третину (з 49 до 35, або на 29,6%), забезпечено розшук 81 засудженого, які ухилялися від відбування кримінальних покарань як пов’язаних, так і не пов’язаних з позбавленням волі.
За втручання прокуратури скасовано одну постанову суду першої інстанції про застосування до особи адміністративного стягнення у виді арешту, завдяки чому права останньої поновлено.
Забезпечено своєчасне виконання кримінальних покарань у виді штрафу на суму понад 1,9 млн гривень.
Органами обласної прокуратури вживалися заходи для підвищення ефективності представницької діяльності.
Відтак зросли як суми позовних вимог прокурорів, за якими судами  відкрито провадження (з 1,3 млрд грн до 1,65 млрд грн), так і задоволених, добровільно відшкодованих та за якими упереджено вибуття майна та коштів (з 1,04 млрд грн до 1,34 млрд гривень).
За результатами представницької діяльності розпочато 23 кримінальні провадження. Прокурорами забезпечено участь у розгляді 126 справ у цивільному, господарському та адміністративному судочинстві.
Безпосередньо апаратом обласної прокуратури пред’явлено позовів на суму 283,814 млн гривень. За результатами розгляду позовів судами (з урахуванням позовів, пред’явлених у минулих роках) прийнято рішення про їх задоволення на суму 520,84 млн гривень.
Органами обласної прокуратури проводиться системна робота з питань захисту інтересів держави у сфері земельних відносин. З цих питань прокурорами пред’явлено позовів на загальну суму 1,2 млрд гривень. Судами задоволено, добровільно відшкодовано за закритими справами та попереджено вибуття майна і коштів  на суму 1,13 млрд грн (проти 982 млн гривень у 2020 році). 
Луцькою окружною прокуратурою в липні 2021 року пред’явлено позов в інтересах Міністерства освіти і науки України, Львівського національного аграрного університету до Головного управління Держгеокадастру у Волинській області, Горохівської міської ради про скасування актів органів державної влади та припинення права комунальної власності на земельні ділянки загальною площею понад 260 га, що належать на праві постійного користування Львівському національному аграрному університету та відносяться до державної власності. Вже у січні поточного року вказаний позов задоволено.
Ковельською окружною прокуратурою Волинської області 25.06.2021 в інтересах Самарівської сільської ради Ковельського району Волинської області пред’явлено три позови до ТзОВ «АгроФілдКомпані» про припинення договору оренди та повернення земельних ділянок загальною площею 227,7 га вартістю 273,28 млн грн у зв’язку з систематичною несплатою орендної плати. Рішеннями Господарського суду Волинської області від 22.09.2021 та 27.09.2021 вказані позови задоволено.
З метою захисту інтересів держави у сфері державної та комунальної власності пред’явлено позовів на суму 53,47 млн грн (проти 27,27 млн грн у 2020 році). Судами задоволено, добровільно відшкодовано за закритими справами та попереджено вибуття майна та коштів на суму 60,49 млн грн (проти 16,79 млн гривень).
Рішенням Господарського суду Волинської області від 17.08.2021 задоволено позов Ковельської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Ковельської міської ради до фізичної особи-підприємця про скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію права приватної власності на будівлю стадіону «Сільмаш», розташовану у м. Ковелі по вул. Грушевського, 8а, вартістю 3,7 млн гривень.
Підставами для пред’явлення даного позову стало те, що підприємець у порушення умов договору оренди цілісного майнового комплексу – стадіону «Сільмаш» від 15.05.2003, а також всупереч положень ст. 778 Цивільного кодексу України та ст.ст. 23, 27 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» (в редакції на момент виникнення спірних правовідносин) безпідставно зареєстрував за собою право власності на другий поверх реконструйованого орендованого приміщення.
У сфері бюджетних відносин пред’явлено позовів на 127,9 млн грн (проти 20,94 млн грн у 2020 році), судами задоволено, добровільно відшкодовано за закритими справами  та попереджено вибуття майна та коштів на суму 116,83 млн грн ( за 2020 рік – на 37,76 млн гривень).
Як приклад, вжитими заходами реагування вдалося попередити вибуття 93,9 млн грн бюджетних коштів. Зокрема, рішенням Господарського суду Волинської області від 24.11.2021 задоволено позов Волинської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Західного офісу Держаудитслужби про визнання недійсними рішень тендерного комітету Служби автомобільних доріг у Волинській області та договору будівельного підряду від 18.05.2021 про закупівлю робіт з капітального ремонту автомобільної дороги державного значення Т-03-02 на загальну суму 93,9 млн грн, який розпорядником бюджетних коштів укладено із ТзОВ «Шляховик-Т».
У даному випадку прокурором встановлено факти безпідставного відхилення замовником робіт найбільш економічної вигідної (дешевшої                  на 5,9 млн грн) цінової пропозиції іншого учасника торгів та не відхилення,             за наявності для того підстав, пропозиції переможця тендеру.
Минулого року суттєво активізовано представницьку діяльність на захист інтересів держави у сфері охорони навколишнього природного середовища.
У вказаній сфері пред'явлено позовів на суму 277,3 млн грн (проти 247 тис. грн), судами вже задоволено 15 позовів на суму понад 23 млн грн (проти 288 тис. гривень).
Постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 22.12.2021 задоволено апеляційну скаргу виконувача обов’язків керівника обласної прокуратури, скасовано рішення Господарського суду Волинської області від 04.08.2021 та в повному обсязі задоволено позов Ковельської окружної прокуратури до ТзОВ «Дубечненський керамічний завод» про припинення договору оренди земельної ділянки від 16.02.2018 та повернення земельної ділянки площею 5,5 га вартістю 23 млн грн, розташованої на території Потоківського родовища суглинків та глин.
Задоволено 10 позовних заяв на загальну суму 357 тис. грн, поданих прокурорами в інтересах держави в особі органів місцевого самоврядування про відшкодування шкоди завданої навколишньому природному середовищу внаслідок незаконних порубок, а також знищенням лісу.
Також у 2021 році задоволено дві позовні заяви на загальну суму                    23 тис. грн у сфері охорони водних біоресурсів.
Приділялась увага і питанням дотримання  вимог законодавства щодо поводження з відходами.
Волинським окружним адміністративним судом у 2021 році задоволено дві позовні заяви прокурорів щодо визнання протиправною бездіяльності органів місцевого самоврядування та зобов’язання останніх забезпечити виготовлення документації із землеустрою щодо відведення земельних ділянок загальною площею 2,5 га з розташованими на них сміттєзвалищами твердих побутових відходів, винесення у натурі та встановлення (на місцевості) їх меж, а також здійснення державної реєстрації прав на них.
При реалізації функції представництва інтересів держави в суді у сфері охорони дитинства прокурорами забезпечено розгляд справ із постановленням судами кінцевого судового рішення за позовами прокурорів на загальну суму 28 млн гривень.
Суми позовних вимог прокурорів на захист інтересів держави у сфері охорони дитинства зросли майже вдвічі (з 10 млн грн. до 16,8 млн гривень).
Загалом у цій сфері прокурорами минулого року пред’явлено 27 позовних заяв на вказану суму, з них 17 позовів зобов’язального характеру, зокрема 14 про визнання протиправною бездіяльності низки органів місцевого самоврядування щодо утворення служб у справах дітей.
За результатами розгляду позовів прокурора попереджено вибуття майна із державної (комунальної власності) на суму 15 млн грн, добровільно відшкодовано за закритими справами 12 млн грн, повернуто земель площею 149 гектарів.
На належному рівні прокурорами використовуються повноваження щодо оскарження судових рішень. Минулого року прокурорами внесено 19 апеляційних скарг. Судами розглянуто 19 апеляційних скарг (з урахуванням минулорічних), з яких вісім задоволено. Ефективність апеляційного оскарження органів прокуратури становить 42,1%.
Обласною прокуратурою внесено сім касаційних скарг на рішення судів першої та апеляційної інстанції. Судом розглянуто чотири касаційні скарги (з урахуванням минулорічних) та задоволено дві касаційні скарги.
Постановою Касаційного цивільного суду від 01.12.2021 задоволено касаційну скаргу заступника прокурора Волинської області та скасовано рішення Володимир-Волинського міського суду від 20.11.2019 та постанову Волинського апеляційного суду від 04.02.2020 про відмову у задоволенні позову Володимир-Волинської райдержадміністрації до громадянина про внесення змін до договору оренди землі, та задоволення зустрічного позову вказаної особи  до райдержадміністрації  про розірвання спірного договору оренди землі.
Органами обласної прокуратури вжито заходів до забезпечення належного виконання судових рішень. Задля цього прокурорами до керівників відповідних органів державної виконавчої служби згідно вимог Закону України «Про виконавче провадження» скеровано 92 скарги.
Відтак зросла сума реального виконання судових рішень (з 620,67 млн грн до 820,97 млн грн). Також зросла площа повернутих земель та незаконне надання яких попереджено (з 843 га до 1364 гектарів).
Для прикладу, в жовтні 2021 року забезпечено виконання двох рішень  Господарського суду Волинської області (від 16.06.2021 та від 12.08.2021) про стягнення з ПрАТ «Волиньтурист» на користь Фонду державного майна України 3,4 млн грн безпідставно збережених коштів орендної плати за фактичне користування приміщеннями готелів «Лісова пісня» та  «Світязь».
Обласною прокуратурою відповідним чином забезпечено організацію роботи у галузі міжнародного співробітництва під час кримінального провадження.
Організовано якісне та своєчасне виконання 109 звернень компетентних органів іноземних держав, що надійшли в порядку міжнародного співробітництва у кримінальному провадженні, 69 з яких – в порядку безпосередніх зносин.
Зокрема, проведені запитувані процесуальні дії по 77 запитах про міжнародну правову допомогу (з них по 43, які надійшли в порядку безпосередніх зносин) та прийняті рішення по 28 клопотаннях компетентних органів Республік Польща, Австрія та Чехія про перейняття кримінального переслідування відносно громадян України, які вчинили кримінальні правопорушення за кордоном, та за фактами вчинення злочинів в Україні (26 клопотань надійшли в порядку безпосередніх зносин).
За зверненнями Міністерства юстиції України проведені перевірки по трьох клопотаннях компетентних органів іноземних держав про видачу (екстрадицію) осіб, які вчинили кримінальні правопорушення за межами України.
Упродовж 2021 року підготовлено та скеровано для організації виконання 24 звернення в порядку міжнародного співробітництва у кримінальному провадженні (15 – в порядку безпосередніх зносин), з яких шість стосуються видачі осіб в Україну для притягнення до кримінальної відповідальності.
У 2021 році до органів обласної прокуратури надійшло 3443 звернення (проти 3649 за 2020 рік), кожне четверте з яких (888 або 25,8%) надіслано за належністю до інших відомств.
Вирішено 1584 звернення (проти 1775 у 2020 році, або менше на 10,8%), з яких задоволено 63 (22 у 2020 році). За обґрунтованими зверненнями надано відповідну інформацію та вжито заходів прокурорського реагування, а також у відповідях громадянам надано роз’яснення чинного законодавства щодо можливості реалізації своїх прав у встановленому законом порядку.
Вирішено 39 звернень, які надійшли від народних депутатів України (проти 50 за аналогічний період позаминулого року), п’ять із них задоволено.
Також вжито відповідних заходів щодо забезпечення належної організації роботи з питань доступу до публічної інформації, своєчасного її оприлюднення та надання відповідей на запити.
Відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» розглянуто 71 запит, на які надано інформацію (64 або 90,1%) та роз’яснення (7 або 9,9%). Надіслано іншим розпорядникам 10 запитів.
Діяльність органів прокуратури широко висвітлюється у місцевих та регіональних засобах масової інформації (працівники органів обласної прокуратури здійснили 1895 виступів).
Органами обласної прокуратури й надалі докладатимуться максимальні зусилля для забезпечення ефективного виконання визначених законом повноважень з метою захисту інтересів держави, суспільства та громадян від протиправних посягань.
 

кількість переглядів: 667