Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.03.2024

У прокуратурі обговорили проблеми розслідування злочинів, пов'язаних із домашнім насильством. ФОТО

У Волинській обласній прокуратурі відбувся навчально-методичний семінар «Особливості здійснення процесуального керівництва та досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних з домашнім насильством».

У  семінарі взяли участь прокурори відділу захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству обласної прокуратури, ювенальні прокурори, ювенальні слідчі та дізнавачі органів поліції, працівники ювенальної превенції підрозділів ГУНП у Волинській області, експерти Волинської філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії міністерства охорони здоров'я України».

Розпочинаючи роботу семінару, перший заступник керівника обласної прокуратури Олег Губчак зауважив, що насильство в сім'ї – найбільш прихована форма насильства, яка породжує низку негативних суспільних явищ.

На території області минулоріч на 165% (із 106 до 268) збільшилась кількість зареєстрованих кримінальних проваджень, пов'язаних із насильством, серед яких 113 – про домашнє насильство. І це лише зареєстровані провадження. Проте багато тих, хто потерпає від такого насильства, взагалі не звертаються у правоохоронні органи, у тому числі, через недовіру до них.

За останні кілька років в Україні багато зроблено задля приведення національного законодавства у відповідність до Конвенції Ради Європи про запобіганню насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульська конвенція). Прийнятий Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який передбачає жорсткіші покарання для кривдників та дозволяє Національній поліції контролювати поведінку порушника, щоб уникнути повторного насильства. Відтак правоохоронці мають ефективніше протидіяти таким злочинам, при цьому здійснюючи дізнання та досудове розслідування способом, найменш травматичним для дітей, які також нерідко потерпають від домашнього насильства.

Радник міністра соціальної політики України, юрист Віктор Вальчук розповів присутнім про підхід, орієнтований на захист потерпілої особи, під час досудового розслідування у кримінальних провадженнях, пов’язаних з домашнім насильством.

Обговорили учасники семінару і аспекти імплементації Стамбульської конвенції у національне законодавство, проблематику доказування у кримінальних провадженнях, пов’язаних з домашнім насильством, а також питання необхідності призначення і проведення судової психолого–психіатричної експертизи у таких справах.

 

Пресслужба обласної прокуратури

кількість переглядів: 188