Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.03.2024

За втручання прокуратури в Устилузі таки утворять спеціально уповноважений орган охорони культурної спадщини

Волинські прокурори відстояли у суді апеляційної інстанції свою позицію щодо необхідності утворення у складі виконавчих органів Устилузької міської ради спеціально уповноваженого органу охорони культурної спадщини.

Восьмий апеляційний адміністративний суд погодився із рішенням Волинського окружного адміністративного суду, яким задоволено позов Володимирської окружної прокуратури про зобов`язання Устилузької міської ради утворити такий орган.

Суд погодився із доводами прокурора про те, що оскільки місто Устилуг занесено до Списку історичних населених місць України, міська рада з урахуванням положень міжнародних конвенцій та Закону України "Про охорону культурної спадщини" зобов’язана була утворити у складі виконавчих органів ради спеціально уповноважений орган охорони культурної спадщини.

Необхідність утворення такого органу, як окремого виконавчого органу Устилузької міської ради, зумовлена ще і тим, що на території Устилузької територіальної громади розташовано понад 80 об’єктів культурної спадщини, значна частина яких належить до пам’яток археології (кургани, поселення тощо).

Натомість, орган місцевого самоврядування не тільки не утворив спеціального уповноваженого органу охорони культурної спадщини, як того вимагає Закон, але і не поклав повноваження щодо охорони об’єктів культурної спадщини на будь-які інші виконавчі органи ради.

Це ставило під загрозу питання захисту на території громади об’єктів культурної спадщини, а також створювало передумову самовільної, хаотичної або неконтрольованої забудови історичного ареалу міста, руйнування пам’яток історії та культури і знищення історичної спадщини громади.

 

Пресслужба обласної прокуратури

кількість переглядів: 141