Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.02.2024

В обласній прокуратурі підбили підсумки роботи за рік

У Волинській обласній прокуратурі відбулася розширена оперативна нарада, на якій обговорили підсумки роботи органів прокуратури у 2023 році.

Розпочинаючи нараду, керівник обласної прокуратури Віктор Тимчук зауважив, що  волинські правоохоронці ефективно забезпечують правопорядок та виконання передбачених законом функцій в умовах воєнного стану.

Упродовж 2023 року правоохоронцями області обліковано понад 250 воєнних злочинів.

До суду скеровано 10 кримінальних проваджень про державну зраду.

Знешкоджено в області діяльність 14 організованих злочинних груп та однієї злочинної організації (серед них дві – у сфері економіки, дві – щодо організації незаконного переправляння військовозобов’язаних осіб за кордон). До суду скеровано 17 обвинувальних актів щодо ОЗГ (серед них 6 – у сфері економіки).

Суттєво активізовано боротьбу з протиправним переправлянням військовозобов’язаних через кордон. Волинські правоохоронці у 2023 році скерували до суду 26 обвинувальних актів у провадженнях про організацію незаконного переправляння осіб за кордон та 109 обвинувальних актів щодо використання громадянами підроблених документів при спробах виїзду за кордон (Для порівняння - у 2022 році - 16 обвинувальних актів відносно 22 осіб).

Скеровано до суду і 174 обвинувальних акти у провадженнях про  ухилення від призову на військову службу під час мобілізації.

Посилено в області протидію корупції. Майже на половину в порівнянні з 2022 роком зросла кількість виявлених фактів хабарництва та одержання неправомірної вигоди (з 84 до 142), майже утричі (з 17 до 45) - прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди.

Майже удвічі (з 66 до 102)  більше прокурорами скеровано до суду обвинувальних актів у провадженнях поліції про корупційні злочини.

Судами у 2023 році задоволено 192 позови прокурорів у земельній сфері, серед них – 42 позови про повернення державі земель оборони  площею 986 га та вартістю 4,65 мільярда гривень.

Продовжувалась у 2023 році і налагоджена робота колективу задля допомоги ЗСУ.

Упродовж року працівники органів Волинської обласної прокуратури, акумулюючи щомісячно кошти свого одноденного заробітку, зібрали  близько 5 000 000 гривень.

Враховуючи нагальні потреби, озвучені військовими, за ці кошти закуплено вісім позашляховиків та вантажний автомобіль для перевезення паливно-мастильних матеріалів.

Усі транспортні засоби силами та за рахунок трудового колективу приведено у належний технічний стан, доукомплектовано та у подальшому передано для виконання бойових завдань у військові підрозділи ЗСУ. 

Окрім того, за кошти працівників закуплено на території України та передано військовим підрозділам вісім квадрокоптерів, ручний тепловізійний монокуляр, три монокулярних приціли, два комплекти нічного бачення, акумулятори для дронів та інше спорядження.

- Війна розставляє свої пріоритети у діяльності правоохоронців – ми і надалі будемо допомагати ЗСУ, протидіяти незаконному ввезенню гуманітарної допомоги, незаконному перетину кордону, ухиленню від мобілізації, протиправному використанню бюджетних коштів, насамперед тих, які виділені на воєнні потреби. Усі, хто хоче нажитися на війні, повинні відповісти за незаконні дії, а громадяни мають бачити результати нашої роботи, - сказав Віктор Тимчук, завершуючи нараду.

За підсумками наради визначено заходи, спрямовані на підвищення ефективності діяльності органів обласної прокуратури у воєнний час, та основні завдання на наступний період.

 

Пресслужба обласної прокуратури

кількість переглядів: 473