Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.10.2023

Волинські правоохоронці вчилися проведенню слідчих та процесуальних дій за участю дітей по-новому – у «Барнахусі». ФОТО

В обласній прокуратурі відбувся навчально-методичний семінар та тему: «Актуальні питання та особливості проведення слідчих та процесуальних дій за участю дітей, які постраждали або стали свідками насильства, на базі створеного у Волинській області Центру захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей за моделлю «Барнахус».

У семінарі взяли участь ювенальні прокурори та ювенальні слідчі поліції.

Виступаючи перед присутніми, начальник відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству обласної прокуратури Тетяна Супрунюк зауважила, що коли дитина зазнає насильства, низка різних суб’єктів, зокрема соціальні служби, медичні заклади, правоохоронні органи, прокурори та судді, зобов’язані сприяти дотриманню прав дитини та діяти в найкращих її інтересах.

Нині ці суб’єкти не завжди працюють злагоджено: дитина проходить через ряд установ та має неодноразові допити у різних спеціалістів, у різних місцях. Переміщення дитини між різними установами та відомствами з метою опитування та опису ситуації, пов’язаної з насильством щодо неї, викликає у дитини повторне травмування.

Дослідження засвідчили, що це може завдати навіть більшої шкоди дитині, ніж саме насильство. Крім того, неодноразові допити, проведені людьми, які не пройшли спеціальну підготовку, можуть спотворити розповідь дитини про події через навіювання та негативно вплинути на хід розслідування кримінального провадження.

Ріст кількості насильницьких злочинів, вчинених стосовно дітей (за 9 місяців 2023 року на Волині від злочинів потерпіло 374 дитини), став поштовхом до створення у Волинській області  Центру для роботи з дітьми, які постраждали чи стали свідками злочинів, за моделлю «Барнахус» (у перекладі – «будинок дитини»).

«Барнахус» – це місце, де багатопрофільна міжвідомча команда, до якої входять ювенальні прокурори, працівники поліції, спеціалісти служб у справах дітей, психологи, медичні працівники та судово-медичні експерти, співпрацює, щоб забезпечити дітям – жертвам чи свідкам насильства – скоординований та ефективний захист та правосуддя, дружнє до дитини.

Учасники семінару ознайомилися із моделлю «Барнахус», принципами роботи, стандартами якості «Барнахусів» і особливостями проведення слідчих та процесуальних дій за участю дітей, які постраждали або стали свідками насильства.

Такі навчання мають закласти підґрунтя до ефективного формування у регіоні дружнього до дітей правосуддя.

Довідково: Центри для роботи з дітьми, які постраждали чи стали свідками злочинів, що працюють за моделлю «Барнахус», успішно функціонують вже у Вінницькій, Миколаївській, Тернопільській, Житомирській, Чернівецькій областях та місті Києві. На їх базі вже проведено понад 50 процесуальних дій з дітьми.

На Волині «Барнахуз» діятиме на базі комунального підприємства «Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства та дитинства» Волинської обласної ради.

 

Пресслужба обласної прокуратури

кількість переглядів: 421