Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.01.2018

Інформація про результати діяльності органів прокуратури Волинської області у 2017 році

Прокуратурою Волинської області упродовж 2017 року реалізовано комплекс заходів щодо забезпечення ефективного виконання покладених функцій та завдань.

Продовжено роботу по удосконаленню механізмів реалізації прокурорами координаційних повноважень, активізації та спрямування такої діяльності на досягнення реальних результатів у протидії злочинності, у тому числі розширенням спектру її форм, тематики.

Під головуванням прокурора області у січні та серпні минулого року проведено спільні наради керівників правоохоронних органів області з питань протидії злочинності, на яких обговорені наявні проблеми правоохоронної діяльності, прорахунки профілактичної роботи, у тому числі, у молодіжному середовищі, а відтак, і причини росту окремих категорій злочинів.

На спільних нарадах керівників правоохоронних органів регіону під головуванням прокурора області також розглянуто такі проблемні та актуальні для області питання: як протидія правопорушенням у бюджетній та податковій сферах (березень), торгівлі людьми, незаконній міграції (квітень), незаконному поводженню зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами (травень), злочинам проти власності та рецидивній злочинності, превентивної та профілактичної роботи (грудень), боротьба з організованою злочинністю (грудень), виконання завдань кримінального провадження та оперативно-розшукової діяльності щодо розкриття кримінальних правопорушень (червень), додержання законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян (червень), дотримання прав та законних інтересів суб'єктів господарювання правоохоронними органами регіону під час здійснення досудового розслідування кримінальних правопорушень (жовтень).

На двох розширених нарадах у прокурора області (березень та листопад) обговорено проблемні питання протидії корупції в регіоні та виконання правоохоронними органами області попередньо визначених узгоджених антикорупційних заходів.

Посилено контроль за ходом виконання узгоджених минулого року заходів з питань протидії злочинам у сфері безпеки руху, незаконному видобутку бурштину та його вивозу за кордон, злочинам проти власності та незаконним заволодінням транспортними засобами, незаконному обігу підакцизних товарів, їх контрабандному переміщенню через державний кордон.

На розгляд двох спільних нарад під головуванням відповідного заступника керівника регіональної прокуратури винесені питання  попередження суїцидальних проявів серед неповнолітніх (березень), додержання прав та інтересів засуджених, які відбувають покарання в ДУ «Ковельська виховна колонія» (травень).

Роботу постійно діючих міжвідомчих робочих груп з питань протидії корупційним правопорушенням у діяльності митної та прикордонної служб, із запобігання і протидії торгівлі людьми, незаконному обігу зброї, підакцизних товарів, незаконному видобутку бурштину, розслідування та розкриття злочинів проти життя і здоров’я особи, а також інших тяжких та особливо тяжких небезпечних посягань проти здоров'я особи, її волі, статевої свободи, недоторканості та власності вдалось зосередити на вирішенні проблемних для регіону питань протидії як злочинності загалом, у тому числі її організованим формам, так і злочинам окремих категорій, забезпеченні ефективного досудового розслідування.

У результаті проведеної координаційної роботи в регіоні за минулий рік спостерігається зниження на 9,3% облікованих злочинів (з 11947 до 10834), рівня кримінальних правопорушень на 10 тисяч населення (з 114,6 до 104,3) і він суттєво нижчий, як по державі (123,4).

Зниження злочинності відбулось майже в усіх районах і містах області, серед них найбільше на території Володимир-Волинського (з 220 до 151, або -31,4%), Рожищенського (з 271 до 191, або -29,5%), Локачинського (з 167 до 119, або -28,7%), Турійського (з 243 до 176, або -27,6%), Камінь-Каширського (з 284 до 207, або -27,1%) та Любомльського (з 385 до 295, або -23,4%) районів.

У регіоні менше вчинено особливо тяжких злочинів (175 проти 227, або на 22,9% менше), а їх питома вага удвічі меша, як по державі (1,6% проти 3,2%), тяжких злочинів (4088 проти 4521, або на 9,6% менше).

Зменшилась кількість злочинів проти життя та здоров’я особи (з 911 до 735, або на 19,3%), а їх частка нижча, як по державі (6,8% проти 7,3%). Менше вчинено умисних вбивств (16 проти 23, або на 30,4%), злочинів проти довкілля (123 проти 175, або -29,7%).

Скоротилась кількість злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту (з 572 до 502, або на 12,2%), у тому числі порушень правил безпеки руху або експлуатації транспорту (з 326 до 302, або на 7,4%), з них що спричинило смерть потерпілого (з 72 до 55, або на 23,6%), злочинів щодо незаконного заволодіння транспортними засобами (з 177 до 147, або на 16,9%).

Уперше за останні декілька років зменшилась кількість облікованих кримінальних правопорушень проти власності (з 8454 до 7078, або на 16,3%), у тому числі крадіжок (з 7102 до 5676, або на 20,1%), з квартир (з 910 до 608, або на 33,2%), грабежів (з 313 до 292, або на 6,7%), розбійних нападів (з 52 до 43, або -17,3%).

Наявні спад злочинності у підлітковому середовищі (з 177 до 126 злочинів, або на 28,8%), зменшення (з 115 до 104, або на 9,6%) числа неповнолітніх, які вступили у конфлікт із законом.

Зменшилась кількість правопорушень, вчинених у стані алкогольного сп’яніння (з 573 до 475, або на 17,1%), а також групою осіб (з 232 до 203, або на 12,5%).

Водночас, керівникам територіальних та міжрегіональних реформованих органів Національної поліції ще не в повній мірі вдалося організувати та налагодити ефективну діяльність у сфері протидії злочинності, насамперед щодо її профілактики.

Відтак, в регіоні збільшилась кількість умисних тяжких тілесних ушкоджень, у тому числі тих, що спричинили смерть потерпілих, шахрайств.

Наявний ріст рецидивної злочинності, адже число кримінальних правопорушень, вчинених особами, які раніше їх вчиняли, збільшилось майже удвічі.

На даний час регіональною прокуратурою проводиться вивчення стану криміногенної ситуації в області та ефективності правоохоронної діяльності з питань протидії злочинності з метою додаткового узгодження роботи правоохоронних органів.

Забезпечення виконання завдань кримінального провадження та оперативно-розшукової діяльності у боротьбі зі злочинністю, дотримання при цьому конституційних прав громадян було і залишається одним із основних пріоритетів в діяльності як прокуратури, так і інших правоохоронних органів області.

Своєчасний акцент на проблемах правоохоронної діяльності, часткове упровадження в практичну діяльність розроблених узгоджених заходів, дозволили спрямувати відновлену в органах Національної поліції роботу із  виявлення осіб, які готують вчинення злочинів, на боротьбу та припинення кримінальних правопорушень. Минулого року матеріали майже кожної другої заведеної відповідними підрозділами поліції справи оперативного обліку стали підставою для початку досудового розслідування, кожен третій з проведених оперативно-технічних заходів використано у доказуванні.

Відтак, вдалось активізувати протидію незаконному обігу наркотичних засобів, їх аналогів та прекурсорів, зброї, бойових припасів та вибухових речовин, торгівлі людьми. Число виявлених фактів збуту наркотичних засобів збільшилось у два з половиною рази (з 62 до 157), як і незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами (з 63 до 151).

Збільшилась кількість виявлених злочинів проти волі, честі та гідності особи (з 6 до 21), у тому числі щодо торгівлі людьми (7, 2016 рік  - жодного).

Зокрема, у червні 2017 року викрито мешканця області, а в подальшому і його співучасника, які, використовуючи уразливий стан, організували, з використанням обману, вербування та, в подальшому, переміщення громадянок України до Республіки Туреччина з метою їх сексуальної експлуатації (кримінальне провадження відносно цих осіб за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.149 КК України перебуває на розгляді в суді).

Безпосередньо органами прокуратури області в листопаді 2017 року припинено функціонування реабілітаційного центру «Волна+», який є осередком ГО «Волна», розміщеного поблизу обласного центру в с.Гаразджа, де  під приводом надання реабілітації та лікування від наркотичної залежності і хронічного алкоголізму незаконно утримувались понад 30 осіб - мешканців Волинської, Івано-Франківської, Харківської, Львівської та інших областей. Організація так званого реабілітаційного центру здійснювалась на платній щомісячній основі. Громадяни були позбавлені засобів зв’язку, особистих документів та верхнього одягу.

 За цим фактом триває досудове розслідування за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 127 та ч. 2 ст. 146 КК України. Чотирьом особам, причетним до функціонування центру, оголошено підозри.

Не допущено випадків масового незаконного видобутку бурштину у лісових масивах регіону. Мали місце лише поодинокі випадки спроб його добування, переміщення через державний кордон.

Процесуальними керівниками проведена значна робота до підвищення якості та ефективності провадження досудового розслідування кримінальних правопорушень, насамперед щодо їх розкриття.

Задля цього ними у 2680 провадженнях надано письмові вказівки та доручення про розслідування злочинів, скасовано 263 процесуальних рішення слідчих правоохоронних органів про закриття кримінальних проваджень.

Відтак, за результатами досудового розслідування загалом розкрито більше п’яти тисяч (5043) злочинів, кожен третій з яких (1789) – тяжкий та особливо тяжкий. Більш як кожне третє обліковане кримінальне правопорушення уже скеровано до суду (4208, або 38,8%).

Рівень розкриття злочинів зріс як за остаточними результатами розслідування (з 31,8% станом на 01.01.2017, до 44,6% станом на 31.12.2017), так і по оголошенню підозри (з 34,1% до 47,6%) і він вищий, як по державі (39,6% та 42,1% відповідно).

Також вищий як по державі по оголошенню підозри відсоток розкриття тяжких та особливо тяжких злочинів (39,3% проти 34,5%), умисних вбивств (95,7%, або 15 з 16 проти 90,4%), тяжких тілесних ушкоджень (100%, або 38 з 38 проти 89,7%), крадіжок (35,9%, або 1909 з 5675 проти 35,0%), грабежів (61,1%, або 167 з 291 проти 38,4%), розбійних нападів (85,1%, або 35 з 43 проти 61,0%), незаконних заволодінь транспортом (50,7%, або 71 з 147 проти 31,5%), незаконного обігу зброї (90,7%, або 133 з 153 проти 85,3%), незаконного позбавлення волі або викрадення людини (78,6% проти 43,4%).

У 2017 році розкрито 346 кримінальних правопорушень минулих років, питома вага яких складає 2,8% (по Україні – 1,6%).

Прокуратура області постійно приділяє увагу практиці застосування інституту укладення угод про примирення та визнання винуватості. У цілому в регіоні питома вага таких проваджень складає 21,3%.

Правоохоронними органами забезпечено відшкодування 10,9 млн. грн. (або 11,9%) з 92  млн. грн. установлених у ході розслідування збитків. Накладено арешт на майно підозрюваних на майже 27 млн. грн., пред’явлено позовів майже ніж на 6,3 млн. грн.

Завдяки наглядовим зусиллям органів прокуратури області впродовж вказаного періоду забезпечено розшук 211 злочинців та 72 безвісно відсутніх осіб. Як наслідок – питома вага розшуканих злочинців, яка є основним показником ефективності розшуку, одна з найкращих в країні (друге місце, або 49% проти 23,6%), як і безвісно зниклих осіб (шосте місце, або 45,9% проти 33,4%).

Процесуальними прокурорами вжито заходів  до покращання стану організації досудового розслідування кримінальних проваджень слідчими органів Національної поліції.

При збільшенні (з 31137 до 36004, або на 15,6%) кількості розслідуваних кримінальних проваджень зросли як число (з 13397 до 15509, або на 15,8%), так і питома вага (з 43,0% до 43,1%, проти 42,6% по державі) кримінальних проваджень, у яких саме процесуальними керівниками забезпечено прийняття остаточних процесуальних рішень, тобто їх закінчення.

Відтак, збільшилась (на 24,3%, або з 2085 до 2591) кількість скерованих до суду обвинувальних актів, їх питома вага (16,7%), вища як по державі (14,1%). Процесуальними прокурорами упродовж року більше укладено угод про примирення та визнання винуватості (532 проти 515, питома вага 20,5% проти 13% по державі).

Зросло (на 14,3%, або з 11226 до 12836) і число закритих кримінальних проваджень.

При цьому, проведено роботу задля підвищення ефективності досудового розслідування кримінальних проваджень про злочини на пріоритетних напрямах.

Відтак, число викритих та розслідуваних слідчими органів поліції злочинів у бюджетній сфері зросло на порядок, до суду скеровано обвинувальні акти в 37 кримінальних провадженнях (проти 7 за 2016 рік).

Також збільшилось і число скерованих до суду обвинувальних актів  у кримінальних провадженнях про корупційні злочини (30 проти 27 у 2016 році ), у сфері земельних правовідносин (7 проти 4 у 2016 році).

Забезпечено відшкодування 20,4% завданих злочинами збитків. Із встановлених 38,282 млн. грн. відшкодовано 7,792 млн. грн., водночас накладено арешт на майно підозрюваних на 18,873 млн. грн., пред’явлено позовів більш ніж на 5 млн. грн.

Одночасно, реагуючи на виявлені порушення вимог закону в діяльності працівників органів поліції, насамперед КПК України та Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність», органами прокуратури області скеровано керівництву ГУНП в області 63 листи для проведення перевірок та вжиття відповідних заходів, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 68 працівників поліції.

Загалом забезпечено дотримання конституційних прав дітей, які вступили у конфлікт із законом. Задля цього ювенальними прокурорами в порядку ст.36 КПК України надано 13 письмових вказівок та забезпечено закінчення слідчими розслідуванням 149 кримінальних проваджень про злочини, вчинені неповнолітніми, у 105 з яких до суду скеровано обвинувальні акти (в тому числі 10 з угодами про примирення), чотири – з клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Завдяки забезпеченню ефективної реалізації попередньо узгоджених (у грудні 2016 року) дій правоохоронних та державних органів активізовано протидію незаконному обігу підакцизних товарів.

Працівниками прокуратури області зі співробітниками фіскальної служби, поліції, служби безпеки під час проведення обшуків, а органами державної митної та прикордонної служб в ході здійснення митного та прикордонного контролю загалом вилучено фальсифіковану підакцизну продукцію на загальну суму, що майже удвічі перевищує показник 2016 року, а саме на 58 млн. грн. проти 29,7 млн. грн.

У вересні в ході обшуків у м. Володимир-Волинський з незаконного обігу вилучено підакцизні товари орієнтовною вартістю 1 млн. 220 тис. грн. (25 000 пачок тютюнових виробів на суму 750 тис. грн., 10 дал ЛГВ на суму 20 тис. грн., а також 2 ТЗ вартістю 450 тис. грн.), які призначались для подальшого незаконного переміщення через державний  кордон України до країн ЄС.

Також у вересні у м. Луцьку припинено діяльність підпільного цеху із виробництва фальсифікованих елітних лікеро-горілчаних виробів. З незаконного обігу вилучено 300 дал готової алкогольної продукції, брендованої під елітну (текіла, самбука, абсент, ром, віскі тощо) вартістю 900 тис.грн. та спеціалізоване обладнання,  що забезпечувало масове виробництво фальсифікованих лікеро-горілчаних виробів, вартістю понад  200 тис.грн.

На всі вищеназвані підакцизні товари судом накладено арешт. Досудове розслідування у кримінальних провадженнях триває.

Викрито три факти незаконного складування та  переміщення тютюнової продукції в Республіку Польща «зеленими» ділянками кордону, за наслідками чого в прикордонній зоні вилучено тютюнові вироби на суму більше 750 тис. грн.

Співробітниками ГУ ДФС у Волинській області спільно з процесуальними керівниками припинено діяльність семи підпільних автозаправних станцій, в тому числі ліквідовано три підпільних виробництва по змішуванню та розливу паливно-мастильних матеріалів. В результаті проведених заходів з незаконного обігу вилучено понад 71 тону ПММ на суму 1,7 млн. грн.

Слідчими слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Волинській області до судів області скеровано обвинувальні акти у шести кримінальних провадженнях щодо незаконного виготовлення, зберігання та збуту підакцизних товарів.

Процесуальними керівниками забезпечено завершення розслідування одного кримінального провадження (позаторік жодного) про правопорушення, вчинені у складі організованого злочинного угруповання (із 11 у державі).

Так, прокуратурою області та ГУ ДФС у Волинській області викрито підпільний конвертаційний центр, який створений організованою злочинною групою та здійснював свою діяльність на території України. В рамках проведення досудового розслідування забезпечено відшкодування до державного бюджету України більше двох мільйонів гривень, ще на 4 млн. грн. накладено арешт (грошові кошти підприємств).

Обвинувальний акт у цьому провадженні відносно трьох осіб за підозрою у вчиненні в складі організованої злочинної групи кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 205, ч. 3 ст. 28  ч. 2 ст. 205, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 212, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 212, ч. 5 ст. 27 ч. 3                 ст. 28 ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358 КК України, 25.09.2017 скеровано для розгляду до Центрального районного суду м. Миколаєва.

Крім того, викрито близько 100 фіктивних підприємств. Матеріали стосовно директорів семи підприємств з них виділено в окремі провадження, указаним особам повідомлено про підозру та обвинувальні акти направлено до суду. За результатами судового розгляду стосовно керівників п’яти підприємств судами ухвалено обвинувальні вироки.

Процесуальним керівникам вдалось покращити стан досудового розслідування в СУФР ГУ ДФС.

Зокрема, на три чверті зросла кількість скерованих до суду обвинувальних актів (з 11 у 2016 році до 19, або на 72,7%), їх частка (47,5%) вища як по державі (31,2%), так і минулорічної (23,7%).

Майже удвічі більше скеровано обвинувальних актів з угодами про визнання винуватості (11 проти 7). Їх питома вага також перевищує середній показник по державі (57,9% проти 50,2%).

Вдалось суттєво (майже удвічі) зменшити кількість кримінальних проваджень, у яких прийнято рішення про закриття на підставі п. 2 ч. 1             ст. 284 КК України ( 19 проти 37 у 2016 році).

Забезпечено відшкодування понад 3,3 млн. грн. завданих злочинами збитків.

Підвищено ефективність оперативно-розшукової діяльності ОУ ГУ ДФС у Волинській області.

Процесуальними керівниками забезпечено завершення слідчими органів безпеки області досудового розслідування з прийняттям остаточних процесуальних рішень у чверті розслідуваних кримінальних проваджень (62 з 253), що  загалом у два рази більше середнього по державі (24,5% проти 13,2%).

Незважаючи на незначне зменшення кількості скерованих до суду обвинувальних актів (53 проти 59 у 2016 році), їх частка більша, як по державі (85,5% проти 76,4%). За кількістю скерованих до суду обвинувальних актів Волинь посідає п’яте місце серед інших регіонів.

На третину більше скеровано до суду обвинувальних актів з угодами про визнання винуватості (23 проти 16). Питома вага таких проваджень (43,4%) майже удвічі більша, як по державі (22,8%, шосте місце по державі),  показника 2016 року (25,2%).

Координаційними заходами роботу оперативних та слідчих підрозділів органу безпеки переорієнтовано на виявлення, розслідування та розкриття актуальних і резонансних злочинів, у тому числі пов’язаних із розкраданням бюджетних коштів, з ознаками корупції, вимаганням неправомірної вигоди, протидії наркозлочинам, незаконним видобутку бурштину та обігу зброї.

Так, забезпечено закінчення слідчими СБУ актуальних проваджень, у тому числі двох - за фактами проявів сепаратизму, двох про державну зраду, а також двох  у бюджетній сфері (з 6 по державі), двох (з 27 по державі) - про корупційні правопорушення, а також одного (з 15 по державі) - про злочини у складі організованого злочинного угрупування.

Зокрема, скеровано до суду обвинувальний акт стосовно начальника               ДП «Волинський облавтодор» за ч. 4 ст. 191 КК України, за фактом розтрати 290 тис. грн., триває судовий розгляд.

Узгодженими діями прокурорів, слідчих і оперативного підрозділу обласного Управління СБУ викрито, зібрано докази та розслідувано протиправну діяльність заступника директора Пункту тимчасового приймання іноземців Державної міграційної служби, який отримав неправомірну вигоду на власну банківську картку в розмірі 23 тис. грн. за вплив на членів тендерного комітету при закупівлі вугілля.  Обвинувальний акт також скеровано до суду та винну особу засуджено.

Під час досудового розслідування кримінального провадження, пов’язаного з незаконним видобутком бурштину, у минулому році слідчими      СВ Управління СБ України в області вилучено знаряддя і засоби незаконного видобутку бурштину (мотопомпи, транспортні засоби), спеціальні станки для подальшої обробки «сонячного каменю», карти із позначенням місць покладів цієї корисної копалини, бурштин сирець вагою 1180 кг.

У кримінальному провадженні за фактами розповсюдження матеріалів із публічними закликами до насильницької зміни конституційного ладу та до захоплення державної влади (усього розслідувано 15 епізодів) обвинувальний акт скеровано для розгляду по суті до суду.

Крім того, до суду скеровано обвинувальні акти щодо двох громадян України за фактами вчинення державної зради, яка полягала в їхній співпраці з іноземними спецслужбами.

Викрито міжрегіональне організоване злочинне угрупування, яке займалось систематичним постачанням на територію Маневицької виправної колонії № 42 наркотичних засобів (обвинувальний акт скеровано до суду).

Припинено діяльність жителя області, який налагодив постачання із-за кордону та збут на території регіону кокаїну. Останнього під час спроби продажу більше 100 гр. кокаїну за 8 тис. дол. США затримано, обвинувальний акт стосовно нього скеровано до суду.

Слідчими органу безпеки здійснювалось досудове розслідування та скеровано до суду обвинувальні акти у трьох кримінальних провадженнях про злочини, пов’язані з незаконним обігом зброї.

Зокрема, щодо особи, яка незаконно придбала в зоні АТО та зберігала у схронах автомат АК-74, кулемет Калашникова, три реактивні протитанкові гранати, 9 УЗРГМ, 36 гранатометних пострілів «ВОГ» та інші набої. Винну особу засуджено.

Також засуджено особу, викриту прокурорами та співробітниками СБУ під час збуту осколкової гранати РГД-5, привезеної із зони АТО.

У грудні 2017 року завдяки спільним зусиллям прокурорів та працівників органу безпеки задокументовано незаконну діяльність групи осіб, серед яких працівник територіального підрозділу Державної міграційної служби у Волинській області, які вносили завідомо неправдиві відомості до паспортів громадян України, а також діяльність групи осіб, які, діючи за попередньою змовою, з корисливих мотивів, сприяли  незаконному переправленню осіб через державний кордон України шляхом надання засобів та усунення перешкод.

Указаним особам повідомлено по підозру, досудове розслідування на завершальній стадії.

Завдяки вжитим органами прокуратури області координаційним заходам у 2017 році активізовано роботу усіх  правоохоронних органів, насамперед ГУНП в області, щодо виявлення злочинних угрупувань.

Якщо за 2016 рік було викрито, знешкоджено та розслідувано діяльність чотирьох таких груп, то минулого року вже  знешкоджено сім організованих злочинних груп та виявлено організатора злочинної групи, який переховувався від органів досудового розслідування упродовж 8 років.

Зокрема, у лютому 2017 року спільними зусиллями оперативних підрозділів УСБУ в області, установи виконання покарань та регіональної прокуратури викрито та припинено діяльність злочинної групи у складі трьох осіб, організатором якої була засуджена особа, яка за попередньою змовою з іншими двома особами упродовж вересня 2016 – січня 2017 років займалася постачанням до Маневицької ВК 42 та збутом серед засуджених наркотичного засобу, обіг якого обмежено – бупренорфіну.

У березні минулого року працівниками органів поліції та прокуратури області знешкоджено організовану групу у складі трьох осіб, з них один мешканець обласного центру та двоє – міста Любомль, які у період часу з лютого 2016 року по березень 2017 року вчинили відносно жителів                   м. Любомль та Луцького району Волинської області шість розбійних нападів, крадіжку з проникненням у житло, а також пошкодження житлового приміщення шляхом підпалу, спричинивши потерпілим матеріальну шкоду на загальну суму 2,1 млн. грн.

У червні 2017 року працівниками податкової поліції ГУ ДФС в області та процесуальними керівниками регіональної прокуратури викрито організовану групу у складі трьох осіб, які упродовж 2016 року  створили та придбали з метою фіктивного підприємництва вісім  юридичних осіб та використовуючи їхні реквізити, сприяли в умисному ухиленні від сплати податків службовим особам підприємства реального сектору економіки на загальну суму 34,4 млн.грн.

Обвинувальні акти у вищезазначених кримінальних провадженнях скеровані для розгляду до суду.

Спільними зусиллями слідчого відділу прокуратури області та УЗЕ у Волинській області ДЗЕ НП України в серпні було викрито організовану групу у складі чотирьох осіб, які шляхом вчинення шахрайських дій, що полягали в збуті потерпілим транспортних засобів, які не підлягають розмитненню на території України, заволоділи грошовими коштами громадян на загальну суму 635,4 тис. грн.

Також у серпні минулого року завдяки взаємодії працівників прокуратури області, слідчих та оперативних працівників УКР КП ГУНП в області викрито організовану групу у складі трьох громадян Республіки Білорусь, які тільки на території області вчинили три епізоди збуту восьми підроблених банкнот номіналом 500 Євро та три епізоди закінченого замаху на збут шести підроблених купюр номіналом 500 Євро.

У жовтні 2017 року підрозділами УСБУ в області викрито організовану групу в складі п’яти осіб, які систематично незаконно збирали, зберігали та поширювали конфіденційну інформацію про громадян, що заподіяло істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам особи.

Також, у жовтні 2017 підрозділами УПН ГУНП в області викрито організовану групу у складі трьох осіб, які займались систематичним незаконним виготовленням, перевезенням, зберіганням з метою збуту та збутом психотропної речовини, обіг якої обмежено – амфетаміну. Правоохоронцями задокументовано п’ять епізодів виготовлення, перевезення та зберігання у великих та в особливо великих розмірах цієї психотропної речовини.

На теперішній час досудове розслідування у зазначених кримінальних провадженнях триває. Щодо шести з п’ятнадцяти підозрюваних обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою.

Крім того, працівниками ГУНП у Волинській області в листопаді 2017 року затримано організатора злочинного угрупування, який переховувався від органів досудового розслідування упродовж 8 років.

Загалом упродовж 2017 року до суду скеровано обвинувальні акти про злочинну діяльність семи організованих груп, чотири з яких знешкоджено у жовтні-грудні 2016 року.

Окрім того, упродовж 2017 року судами розглянуто три кримінальні провадження та одну кримінальну справу (скеровану до суду в порядку КПК України в редакції 1960 року) цієї категорії стосовно 10 осіб.

Вже набрали законної сили три вироки у двох кримінальних провадженнях та по кримінальній справі, якими дев’ять осіб засуджено до реального покарання у виді позбавлення волі та одну особу звільнено від відбування покарання у зв’язку із доглядом за дитиною до досягнення нею семирічного віку на підставі ст. 79 КК України.

Ще один вирок, ухвалений за результатами судового розгляду кримінального провадження, яким підтверджено ознаку організованості щодо двох осіб ( яких засуджено за ч. 3 ст. 305, ч. 3 ст. 307 КК України до позбавлення волі на строк 11 років 6 місяців та 10 років відповідно), ще не набрав законної сили у зв’язку з оскарженням в апеляційному порядку.

В умовах оновленого антикорупційного законодавства саме за наслідками реалізації додаткових управлінських рішень та спільних узгоджених заходів вдалось підвищити ефективність діяльності, а відтак і посилити протидію корупційним проявам.

Саме завдяки узгодженості дій оперативних підрозділів органів безпеки, національної поліції та прокуратури області у вимаганні та отриманні неправомірної вигоди було викрито заступника начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної виконавчої служби – начальника Управління державної виконавчої служби ГТУЮ в області  - 1500 доларів США за зняття арешту з майна; голову Любомльської РДА (категорія держслужби «А») – 2000 доларів США за надання в оренду земельної ділянки площею 16 га, суддю Ковельського міськрайонного суду області – 4000 грн. за не притягнення особи до адміністративної відповідальності, голову Горохівської РДА, районної ради та керівника Держгеокадастру району - 4000 тис. доларів США за надання в оренду земельної ділянки для вирощування ягідних культур.

Кримінальні провадження щодо голів районних державних адміністрацій та професійного судді скеровані за підслідністю до НАБУ, одне з яких (щодо голів Горохівської РДА, райради та керівника Держгеокадастру району) у листопаді 2017 року надійшло в прокуратуру області за підслідністю із НАБУ.

Цьогоріч зросла як кількість виявлених та розслідуваних корупційних злочинів (75  проти 69), так і число скерованих до суду обвинувальних актів (67 проти 51), майже кожен другий з яких (37 з 67) - про вимагання та отримання неправомірної вигоди.

Зросло число розслідуваних таких кримінальних проваджень у слідчому відділі регіональної прокуратури (з 16 до 27), у слідчих підрозділах органів національної поліції (з 27 до 30). Слідчим підрозділом УСБУ в області також завершено два кримінальні провадження зазначеної категорії (проти 0 у 2016 році). Дві третини скерованих слідчими органів прокуратури до суду  обвинувальних актів – саме про корупційні кримінальні правопорушення, кожен четвертий з яких щодо злочинів у бюджетній сфері.

До суду скеровано обвинувальний акт в актуальному кримінальному провадженні, розслідуваному СУ ГУНП в області, відносно колишнього заступника начальника УДАБІ у Волинській області за ч. 3 ст. 368,                            ч. 2 ст. 368-2, ст. 366-1 (в редакції із змінами, внесеними Законом № 1022-VIII від 15.03.2016) КК України. Останній через двох посередників отримав неправомірну вигоду (два епізоди, загальна сума неправомірної вигоди – 2600 доларів США) за вчинення чи не вчинення дій у межах компетенції, і вважав, що така схема унеможливлює його викриття. Однак, в результаті застосування інституту угод у кримінальному процесі, посередники погодились давати викривальні показання щодо вказаного посадовця на досудовому розслідуванні та у суді.

Останньому інкриміновано і незаконне збагачення, а саме набуття у власність активів, законність походження яких не підтверджена доказами (80,3 тисяч доларів США та 10 тисяч Євро) та не відображення цієї готівки у електронній декларації, що подана на сайт НАЗК.

Крім цього, завдяки викривальним показанням згаданих посередників, вже у червні 2017 року вручено повідомлення про підозру особі, яка надавала неправомірну вигоду колишньому заступнику начальника УДАБІ у Волинській області за описаною схемою, за ч. 2 ст. 369, ч. 1 ст. 369-2 КК України. На даний час триває судовий розгляд.

Слідчими регіональної прокуратури закінчено актуальні кримінальні провадження: про вимагання та отримання неправомірної вигоди - щодо головного державного інспектора Луцької ОДПІ ГУ ДФС – за безперешкодну реєстрацію суб’єкта господарювання як платника податку на додану вартість (500 доларів США), щодо начальника карного розшуку Луцького відділення поліції Луцького відділу поліції  ГУНП в області – 1000 доларів США за не притягнення особи до кримінальної відповідальності; про одержання неправомірної вигоди: слідчим СВ Луцького ВП ГУНП в області – за вплив на прийняття іншими працівниками поліції рішення про повернення вилученого транспортного засобу та прийняття відповідних процесуальних рішень (2 тисячі доларів США), заступником начальника Маневицької виправної колонії - за впив на членів комісії цієї установи щодо застосування до засудженого умовно-дострокового звільнення від відбування подальшого покарання (4 тис. грн.), колишнім головою Іваничівського районного суду – за вплив на діючого голову цього ж суду при розгляді матеріалів про адміністративну відповідальність (4 тис. грн.).

До кримінальної відповідальності притягнуто 74 особи, які вчинили корупційні злочини, в тому числі 18 працівників правоохоронних органів. Державними обвинувачами забезпечено винесення вироків стосовно чотирьох осіб, які вчинили корупційні злочини, із реальним позбавленням волі. 

У ході досудового розслідування корупційних правопорушень встановлено понад 6 млн. грн. збитків, відшкодовано більш як півмільйона, одночасно накладено арешт на майно підозрюваних на суму більше 12 млн. грн., заявлено позовів на суму понад мільйон гривень.

Незважаючи на зміни в чинному антикорупційному законодавстві, якими з 01.09.2016 позбавлено прокурорів та працівників СБУ права складати протоколи про адміністративні корупційні правопорушення, прокуратурою області вжито додаткових організаційно-практичних та скоординованих заходів як для належної організації вивчення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, так і активізації роботи спеціально уповноваженого суб’єкта щодо протидії адміністративно-караній корупції - УЗЕ ДЗУ НПУ загалом.

Відтак, кількість складених та скерованих до суду протоколів зросла більш як удвічі (з 74 до 157). Судами уже розглянуто 147 протоколів, у вчиненні адміністративних правопорушень, пов’язаних із корупцією, визнано винними 64 особи та накладено стягнення у виді штрафів (на загальну суму понад 87 тис.грн.), ще 37 осіб судами визнано винними, однак провадження у справах закрито за нереабілітуючими підставами.

Так, за порушення обмежень щодо сумісництва до відповідальності у виді штрафу з конфіскацією незаконно отриманого доходу притягнуто двох працівників державної лісової охорони, які протиправно займалися іншою оплачуваною діяльністю. За порушення законодавства щодо урегулювання конфлікту інтересів під час надання земельних ділянок близьким особам до відповідальності притягнуто низку депутатів місцевих рад, посадову особу юридичної особи публічного права.

До відповідальності за порушення вимог фінансового контролю притягнуто поліцейського, службовця митниці, дев’ять працівників державної лісової охорони та 24 депутати відповідних рад, а за порушення законодавства щодо повідомлення про суттєві зміни в майновому стані - два державні службовці районної та обласної державних адміністрації відповідно.

Судом до відповідальності притягнуто  заступника голови обласної ради.

Так, постановою Луцького міськрайонного суду, заступника голови Волинської обласної ради Карпюка Р.П. визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 172-6 КУпАП. Зокрема, вказаний представник органу місцевого самоврядування, несвоєчасно без поважних причин подав декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2015 рік. Посадовцю обрано покарання у виді штрафу у розмірі 1700 грн.

Не погоджуючись з таким рішенням суду, Карпюк Р.П. подав апеляцію. Ухвалою апеляційного суду Волинської області апеляцію останнього залишено без задоволення, а постанову Луцького міськрайонного суду без змін.

З метою забезпечення системного підходу до організації вивчення  декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, на предмет ухилення від сплати податків наказом прокурора області (від 21.04.2017 № 74) створено міжвідомчу робочу групу з питань встановлення достовірності задекларованих суб’єктами декларування Волинської області доходів, повноти та своєчасності сплати ними податків, зборів до бюджету, страхових внесків на загальнобов’язкове державне пенсійне страхування та здійснення обміну інформацією.

В рамках діяльності вказаної групи регіональною прокуратурою співробітникам УЗЕ ДЗЕ НПУ в області надано понад 80 доручень стосовно  суб’єктів декларування про проведення перевірок щодо встановлення достовірності задекларованих ними доходів, повноти та своєчасності сплати податків, зборів до бюджету.

Також прокуратурою області із залученням фахівців фіскальної служби та працівників УЗЕ проводиться аналіз декларацій високопосадовців.

Упродовж року розпочато сім кримінальних проваджень за фактами незаконного збагачення, у яких встановлено розбіжності між задекларованими статками та отриманими доходами  суб’єкта декларування, одне з яких на даний час розслідується в СУ ГУНП в області.

Окрім цього, вдалось переорієнтувати роботу співробітників управління захисту економіки з викриття дріб’язкових правопорушень серед депутатів сільських рад на протидію корупції серед високопосадовців, керівників органів влади та контролю, правоохоронних та судових органів.

Відтак, стосовно суддів складено сім протоколів, три з яких на даний час перебувають на розгляді в судах області. Порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції» служителями Феміди зафіксовані вперше з часу дії Закону.

Вдалось активізувати протидію органів прокуратури області корупції поза межами кримінального та адміністративного судочинства. На усунення причин та умов, що сприяли порушенням вимог антикорупційного законодавства, органами прокуратури області в порядку ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» керівникам підприємств, установ і організацій внесено 122 подання (проти 84 за 2016 рік), в тому числі 17 апаратом прокуратури області, які розглянуто із вжиттям заходів, трьох осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Також вжито заходів, спрямованих на підвищення ефективності та якості розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури, у тому числі шляхом здійснення кримінального провадження на підставі угод, що сприяло проведенню слідства та судового розгляду у значно коротші строки.

До суду скеровано 36 (проти 31 у 2016 році) обвинувальних актів, із яких майже кожен четвертий – з угодами про визнання винуватості (10 проти 10 у 2016 році), а дві третини -  про злочини з ознаками корупції (26).

Завдяки належній організації роботи з викриття кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів, до суду скеровано обвинувальні акти у 5 кримінальних провадженнях відносно працівників ОВС, 12 – відносно працівників митниці, 1 – відносно працівника ДФС, 3 – відносно працівників державної лісової охорони, 1 – відносно працівника пенітенціарної служби, 1 – відносно адвоката, 13 – відносно інших службових осіб.

Окрім згаданих вище кримінальних проваджень з ознаками корупції, слідчим відділом регіональної прокуратури до суду скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом розтрати директором КП "Луцькводоканал" чужого майна, який, зловживаючи своїм службовим становищем, у змові із ще трьома особами вчинив кримінальні правопорушення, передбачені ч. 5 ст.191, ч. 1 ст.366 КК України (загальна сума збитків 1,7 млн. грн.). До суду також скеровано два обвинувальні акти щодо двох директорів лісгоспів, які своїми протиправними діями заподіяли державі збитків на суму понад 11 млн. грн.

За дорученням ГПУ завершено розслідування щодо шахрая, який отримав 30 тис. доларів від судді Голосіївського суду м. Києва під приводом передачі їх членам Вищої кваліфікаційної комісії суддів та народним депутатами України за вирішення питання про призначення суддею безстроково.

Прокуратурою області забезпечено належний рівень організації роботи у галузі міжнародного співробітництва та не допущено порушень вимог міжнародних договорів, національного законодавства України та підзаконних нормативних актів.

Зокрема, дотримано вимоги чинного законодавства та міжнародних договорів України при оголошенні та здійсненні міжнародного розшуку особи. Випадків відмов ініціатора розшуку від екстрадиції встановленої за кордоном особи не було. За 2017 рік скеровано чотири запити про екстрадицію такої особи в Україну.

Забезпечено якісне та своєчасне виконання 76 звернень іноземних установ про надання міжнародної правової допомоги та трьох звернень про видачу (екстрадицію) особи, 40 з яких надійшли в порядку децентралізованих зносин.

Підготовлено та скеровано компетентним органам іноземних держав 27 запитів про міжнародну правову допомогу, одне клопотання про перейняття кримінального провадження та чотири клопотання про видачу (екстрадицію) особи для притягнення до кримінальної відповідальності, 20 з яких в порядку децентралізованих зносин.

Прокуратурою області забезпечено належну організацію досудового розслідування і ефективного процесуального керівництва у кримінальних провадженнях, які надійшли з-за кордону в порядку перейняття кримінального провадження.

Організовано перейняття кримінального переслідування по семи кримінальних провадженнях, які надійшли від компетентних органів Республіки Польща.

Упродовж 2017 року судами області розглянуто 2258 кримінальних проваджень, з них 1753 - з ухваленням обвинувальних вироків та щодо 19 осіб з постановленням реабілітуючих судових рішень.

В апеляційному порядку за участю прокурорів розглянуто 409 кримінальних проваджень, у 52 з яких апеляційним судом ухвалено нові вироки.

Загалом, апеляційним судом області задоволено апеляційні скарги прокурорів на судові рішення, ухвалені у кримінальних провадженнях щодо 167 осіб.

Відсоток задоволених апеляційних скарг прокурорів є одним з найвищих показників серед інших регіонів та значно перевищує середній по державі (83,5% проти 78,0% по державі).

Вже другий рік поспіль прокуратура Волинської області входить до п’ятірки кращих регіонів за показниками якості апеляційного реагування, який є одним з найвищих по державі і становить 93,7%.

Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ змінено та скасовано судові рішення (ухвалені у кримінальних справах та провадженнях) щодо 31 особи, з яких щодо 22 – за касаційними скаргами прокурорів.

Рівень касаційного реагування прокурорів на судові рішення, ухвалені у кримінальних провадженнях, становить 71,0%, що також є вищим середнього по державі, що становить 70,5%.

Упродовж року вжито заходів до посилення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян. 

За результатами перевірок у цій сфері органами прокуратури розпочато 14 кримінальних проваджень, внесено 180 документів реагування, до відповідальності притягнуто 126 посадовців, звільнено за ініціативою прокурора 5 незаконно утримуваних осіб, скасовано 12 актів.

На захист прав дітей при виконанні рішень у кримінальних провадженнях внесено 18 вказівок, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 14 службових осіб, які допустили порушення прав неповнолітніх ув’язнених та засуджених.

Відтак, не допущено скоєння засудженими особами в установах виконання покарань насильницьких злочинів, втеч, надзвичайних подій, фактів порушення строків перебування осіб у порядку кримінального та адміністративного судочинства в установах поліції та кримінально-виконавчої служби.

Водночас, посадовими особами Турійського відділення поліції Володимир-Волинського ВП ГУНП в області при здійсненні конвоювання одного з ув’язнених допущено його втечу 02.06.2017 з приміщення відділення поліції. Завдяки скоординованим діям прокуратури області спільно з ГУНП в області утікача цього ж дня розшукано та затримано. У зв’язку з неналежним виконанням посадових обов’язків, що призвело до втечі ув’язненого, за реагування прокуратури області до дисциплінарної відповідальності притягнуто 11 працівників поліції, у тому числі звільнено з посад начальника Турійського відділення поліції та його заступника.

Прокуратурою області звільнено з Луцького СІЗО двох незаконно утримуваних засуджених, які були етаповані до слідчого ізолятора з                      ДУ «Полицька ВК № 76» та ДУ «Рівненський слідчий ізолятор» та двох неповнолітніх, які незаконно утримувались в дисциплінарному ізоляторі виховної колонії.

За втручання прокуратури області з Волинського ПТПІ звільнено двох іноземців у зв’язку з безпідставністю їх тримання в умовах обмеження свободи, у тому числі одного - шляхом видворення за межі держави.

Роботу оперативних підрозділів та органів виконання покарань спрямовано на виявлення каналів постачання та джерел розповсюдження наркотичних засобів, інших заборонених до обігу предметів в установах виконання покарань та попереднього ув’язнення, в тому числі персоналом таких установ.

Зокрема, перекрито 249 каналів доставки заборонених предметів до зон, що охороняються, із яких 37 каналів доставки наркотичних засобів.

Відтак, зросла і кількість заборонених предметів, вилучених при спробі доставки до установи (мобільних телефонів та наркотичних речовин).

Як вже згадувалось вище, викрито злочинну групу, яка займалась постачанням та розповсюдженням серед засуджених наркотичних засобів у Маневицькій ВК-42.

Оперативними підрозділами органів та установ виконання покарань та Луцького слідчого ізолятора вдалось попередити вчинення засудженими та ув’язненими 32 злочинів та надано допомогу правоохоронним органам у розкритті 194 злочинів. На цьому фоні дещо зменшився рівень злочинності серед засуджених та ув’язнених (з 6 у 2016 році до 5 злочинів ). За втручання прокуратури області розшукано 10 засуджених осіб, які ухилялися від відбування призначеного покарання.

Заборгованість з виплати заробітної плати засудженим та працівникам ДКВС України в області відсутня.

Водночас, прокуратурою області встановлено факт несплати посадовими особами ДУ «Маневицька виправна колонія № 42» єдиного соціального внеску на засуджених, які працюють на підприємстві установи, у зв’язку з чим 31.10.2017 до ЄРДР внесено відомості про кримінальне правопорушення  за ч. 2 ст. 364 КК України. У цьому кримінальному провадженні  триває досудове розслідування.

Також установлено два факти неналежного надання в установах державної кримінально-виконавчої служби області медичної допомоги засудженим. За цими фактами прокуратурою області у січні та жовтні  розпочато кримінальні провадження, перше з яких з обвинувальним актом для розгляду скеровано до суду, а в другому - триває досудове розслідування.

Незважаючи на суттєві обмеження повноважень поза межами кримінального судочинства, органами прокуратури області упродовж 2017 року вжито заходів для підвищення ефективності представницької діяльності.

Суми позовних вимог прокурорів в інтересах держави сягнули 286,43 млн. грн. (проти 204,77 млн. за позаминулий рік).

Судами їх вже задоволено та добровільно відшкодовано за закритими справами на 253,82 млн. грн. (проти 185,32 млн. грн. у 2016 році).

За результатами представницької діяльності розпочато 83 кримінальні провадження (проти 33 у 2016 році).

Активно використовувались представницькі повноваження у сфері земельних відносин. З цих питань прокурорами пред’явлено позовів на суму 277,9 млн. грн., судами вже задоволено на суму 181,19 млн. грн., добровільно відшкодовано за закритими справами 64,57 млн. грн.

Рішенням Луцького міськрайонного суду від 09.11.2017 задоволено позов Луцької місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Піддубцівської сільської ради до Ковальчука П.О. про стягнення заборгованості за договором оренди землі та повернення земельної ділянки площею 13,81 га, вартістю 7 млн. грн., яка знаходиться в с. Гаразджа Луцького району.

Цією ж прокуратурою у грудні 2017 року до господарського суду Волинської області пред’явлено позов до СПП «Амур» про зобов’язання повернути земельну ділянку водного фонду площею 9,97 га.

Рішенням Ковельського міськрайонного суду від 09.11.2017 задоволено позов Ковельської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Волинської обласної державної адміністрації до Нагалюка (Рибчука) О.О. про розірвання договору оренди ставків в урочищі «Стахор», що розташоване на території Голобської селищної ради Ковельського району, повернення земельної ділянки водного фонду загальною площею 14,4 га, вартістю 9,3 млн. грн.

З метою захисту інтересів у сфері державної та комунальної власності пред’явлено позовів на 3,4 млн. грн., вже задоволено на 2,6 млн. грн.

Так, Рівненським апеляційним господарським судом задоволено апеляційну скаргу прокуратури області на рішення господарського суду області від 17.07.2017 та задоволено позов Луцької місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Волинської облдержадміністрації, Адміністрації Державного історико-культурного заповідника у м.Луцьку, регіонального відділення Фонду державного майна у Волинській області до підприємства «Спортивний комплекс ФСТ «Динамо», Волинської обласної організації фізкультурно-спортивного товариства «Динамо України», ФОП                Мельник Ю.М. про зобов’язання звільнити приміщення пам’ятки архітектури – Синагоги та повернути його за актом прийому-передачі.

У сфері бюджетних відносин пред’явлено позовів на 4,2 млн. грн., судами вже задоволено на суму у 1,65 млн. гривень. Сума, яку добровільно відшкодовано за закритими справами, становить 2,3 млн. грн.

Рішенням господарського суду Волинської області від 01.11.2017 задоволено позов Володимир-Волинської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Нововолинської міської ради до ТОВ «Круп’яний двір» про стягнення 130,8 тис. грн. збитків, завданих використанням земельної ділянки без правовстановлюючих документів.

Постановою Львівського апеляційного адміністративного суду від 05.12.2017 задоволено апеляційну скаргу прокуратури області на постанову Волинського окружного адміністративного суду від 27.06.2017 у справі за позовом Маневицької місцевої прокуратури до Маневицької районної ради, треті особи: управління регіонального розвитку Маневицької райдержадміністрації, СВК «Мрія», СВК «Годомовичі», СВК «Зоря», СВК «Надія», СВК «Росохи» про визнання протиправним та скасування рішення, згідно якого відтерміновано повернення до районного бюджету суб’єктами господарювання коштів на загальну суму 435 тис. грн. Рішення суду першої інстанції – скасовано, прийняте нове, яким задоволено позовні вимоги прокуратури повністю.

У сфері охорони навколишнього природного середовища пред’явлено позовів на 420 тис. гривень. Задоволено та добровільно відшкодовано за закритими справами на 352 тис. грн.

Зокрема, Володимир-Волинською місцевою прокуратурою 11.07.2017 до господарського суду Волинської області пред’явлено позов  в інтересах Державної екологічної інспекції у області, Нововолинської місцевої ради до ТзОВ «Птахокомплекс «Губин» про стягнення 104 тис. грн. збитків, заподіяних забрудненням земель відходами тваринного походження, який 25.09.2017 розглянутий та задоволений у повному обсязі.

З метою відшкодування шкоди, заподіяної злочинами поза межами кримінального судочинства, органами прокуратури області пред’явлено позовів на загальну суму 1,1 млн. грн., з яких судами задоволено на 921 тис. грн., добровільно відшкодовано за закритими справами 10 тис. грн., інші -  перебувають на розгляді.

Ефективність апеляційного оскарження органів прокуратури області становить 52,94 %.

Зокрема, постановою Львівського апеляційного адміністративного суду від 12.12.2017 задоволено апеляційну скаргу заступника прокурора області на постанову Волинського окружного адміністративного суду від 04.07.2017 до Управління Держгеокадастру у Володимир-Волинському районі, Володимир-Волинської районної ради, якою визнано протиправним та скасовано витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки площею 6,43 га, вартістю 6,14 млн. грн. від 01.03.2016    №0-28-0.3-486/2-16. Рішення суду першої інстанції – скасовано, прийняте нове, яким  в задоволені позовних вимог товариства відмовлено повністю.

На даний час органами прокуратури області вживаються заходи представницького характеру з метою внесення змін до договору оренди вказаної земельної ділянки в господарському судочинстві.

У сфері захисту прав і свобод дітей органами прокуратури області до судів скеровано 21 позовну заяву на суму 1,6 млн. грн., дев’ять з яких судами вже задоволені на 700 тис. грн. У дев’яти справах закрито провадження у зв'язку із добровільним відшкодуванням, де сума позовних вимог склала 300 тис. грн. Прокурорами прийнято участь у розгляді судами 19 справ.

Органами прокуратури області вжито заходів до забезпечення належного виконання судових рішень. Задля цього прокурорами до керівників відповідних органів державної виконавчої служби згідно Закону України «Про виконавче провадження» скеровано 91 скаргу, з яких 84 задоволено, інші перебувають на розгляді. До суду подано сім скарг на дії (бездіяльність) державних виконавців, які задоволені, розпочато досудове розслідування у чотирьох кримінальних провадженнях.

Відтак, втричі зросла сума реального виконання судових рішень за позовами прокурорів у порівнянні з 2016 роком 49,4 млн. грн. у 2016 році до 170,7 млн. грн. у 2017 році).

На виконання постанови Волинського окружного адміністративного суду від 27.10.2017, якою задоволений позов Луцької місцевої прокуратури до Головного територіального управління юстиції в області, відділу реєстрації Луцької РДА, зареєстровано право власності за державою на 11 земельних ділянок площею 233,3 гектарів, що знаходяться на території Луцького району, та вартістю 101 млн. грн.

Органами прокуратури області упродовж 2017 року забезпечено виконання 11 рішень судів щодо визнання спадщини – земельних ділянок, що відкрилась після смерті громадян, безхазяйним майном та передачі їх у власність територіальних громад. Відтак, у комунальну власність органів місцевого самоврядування передано 11 земельних ділянок загальною площею 28,4 га та вартістю 1,2 млн. грн.

Внаслідок законодавчих змін щодо повноважень прокуратури та вжитих організаційно-практичних заходів у минулому році в органах прокуратури області на 23% зменшилась кількість розглянутих (з 5342 у 2016 році до 4118 у 2017 році)  та на 22%  вирішених (з 3129 до 2452 ) звернень. 

Окрім того, 34% розглянутих (або 1415 з понад 4,1 тис.) звернень громадян направлено за належністю до інших відомств.

За обґрунтованими зверненнями вжито відповідних заходів прокурорського реагування, а також у відповідях громадянам надано роз’яснення чинного законодавства щодо можливості реалізації своїх прав у встановленому законом порядку.

На особистому прийомі прийнято 952 громадян, більше третини з них - керівниками прокуратур (328), у тому числі 121   – прокурором області.

Забезпечено здійснення особистого прийому за місцем роботи та проживання громадян. Керівництвом прокуратури області здійснено 43 виїзні прийоми за місцем роботи та проживання громадян.

Вжито відповідних заходів щодо забезпечення доступу до публічної інформації. Органами прокуратури  області розглянуто 81 запит на публічну інформацію. На 68 або 84% запитів надано інформацію, на шість запитів відмовлено у її наданні та на сім – надані роз’яснення.


 

Прокурор Волинської області                                          М. Киричук

кількість переглядів: 2523