Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.02.2024

На Волині відкрили Барнахус. ФОТО

В Україні відкрився 11-й центр захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей за моделлю «Барнахус». Відсьогодні він розпочинає свою роботу у Волинській області.

У відкритті взяли участь керівниця проєктів захисту дітей Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Ван Чі Пхам, заступник Міністра юстиції України Олександра Банчук, начальниця Департаменту захисту дітей та протидії домашньому насильству Офісу Генерального прокурора Юлія Усенко, а також представники органів влади, правоохоронних органів та громадських організацій.

«Мета та завдання Центру полягає насамперед у тому, аби надати необхідну підтримку дитині. І саме це об’єднує усіх інституції – соціальні служби, медичні заклади, правоохоронні органи, прокурори та судді. Ми зобов’язані сприяти дотриманню прав дитини та діяти в найкращих її інтересах», – підкреслила Юлія Усенко.

Відтепер на Волині усі ці суб’єкти входитимуть до єдиної мультидисциплінарної команди та зможуть працювати злагоджено. Дитина вже не буде проходити через ряд установ та неодноразові допити, що убезпечить її від повторного травмування.

Керівник Волинської обласної прокуратури Віктор Тимчук зазначив, що відкриття «Барнахусу» у регіоні – крок на шляху до формування міцного підґрунтя дружньої до дитини системи правосуддя. Забезпечення повноцінного і дієвого механізму захисту прав дитини є пріоритетним напрямом для кожного ювенального прокурора та органів прокуратури в цілому. 

На сьогодні аналогічні центри відкрито у Вінницькій, Житомирській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Тернопільській, Чернівецькій, Полтавській, Сумській областях та м. Києві.

В межах поїздки представники Офісу Генпрокурора провели робочу нараду з керівництвом обласної та окружних прокуратур. Обговорили основні напрями діяльності з питань захисту прав та інтересів дітей, а також протидії домашньому насильству.

Керівництво та працівники профільного Департаменту на окремо проведеному семінарі для прокурорів приділили увагу практичним аспектам здійснення процесуального керівництва у кримінальних провадженнях, пов’язаних з домашнім насильством.

У фокусі – основні проблемні питання, особливості правової кваліфікації злочинів цієї категорії, а також ефективна взаємодія під час збору доказів з іншими суб’єктами запобігання та протидії домашньому насильству. 

Акцентовано на потерпілоорієнтованих підходах у роботі прокурорів та наданні комплексної допомоги постраждалим у кримінальних провадженнях.

Пресслужба обласної прокуратури

кількість переглядів: 156