Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.11.2023

В обласній прокуратурі обговорили проблемні питання додержання прав громадян у місцях несвободи. ФОТО

У Волинській обласній прокуратурі відбувся семінар на тему: «Актуальні питання здійснення нагляду за додержанням прав осіб, взятих під варту, засуджених та утримуваних  в установах ДКВС та Національної поліції України з урахуванням законодавчих змін».

У роботі семінару взяли участь представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області Юлія Спас та координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини в області Віталій Єлов.

Розпочинаючи роботу семінару, перший заступник керівника обласної прокуратури Олег Губчак зауважив, що органи обласної прокуратури і в умовах особливого періоду тримають на контролі стан додержання прав затриманих та ув'язнених громадян.

Він також закцетував увагу учасників на тому, що забезпечення додержання прав людини у місцях несвободи, серед іншого, є запорукою належного виконання Україною, як державою, відповідних конвенційних зобов’язань, міжнародних норм та стандартів поводження із в’язнями, а також рекомендацій Європейського Комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню.

Юлія Спас розповіла присутнім про оновлену інституцію Омбудсмана, окремі питання реалізації Національного превентивного механізму в Україні та характерні системні порушення прав людини в місцях несвободи.

Начальник філії Державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально виконавчої служби України» у Волинській та Рівненській областях області  Світлана Яковчук проінформувала учасників про забезпечення прав в’язнів, утримуваних в установах ДКВС, на медичну допомогу та охорону здоров’я.

Старший інспектор відділу контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності (з дислокацією у Волинській області) Департаменту головної інспекції та дотримання прав людини Національної поліції України Наталія Бартощук ознайомила присутніх із сучасною системою контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності  «Custodi Records», яка уже функціонує в органах та установах Національної поліції в області.     

Учасники семінару обмінялися думками та досвідом задля забезпечення ефективного додержання в області прав громадян у місцях несвободи.

 

Пресслужба обласної прокуратури

кількість переглядів: 695