Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.07.2023

Жителя Миколаївщини на Волині підозрюють у фішингових шахрайствах на суму понад 230 тисяч гривень

За процесуального керівництва прокурорів Ковельської окружної прокуратури 20-річному жителю Миколаївської області повідомлено про підозру у вчиненні шахрайств шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки (ч.3 ст. 190 КК України).

За даними слідства, молодик займався фішингом – різновидом шахрайства, спрямованим на отримання від громадян відомостей про реквізити їхніх банківських карток задля викрадення з них грошей.

Упродовж жовтня 2021 – червня 2022 року на платформі онлайн-оголошень «OLX» він підшуковував   оголошення про продаж речей, після чого, під виглядом покупця, писав продавцям з різних номерів у месенджерах, погоджувався придбати товар та пропонував оформити послугу «OLX»-доставка – і надавав фішингове посилання.

Перейшовши за ним, потерпілі опинялась на сайті, схожому на  справжній сайту оформлення послуги «OLX»-доставка, де вони вводили дані своєї банківської картки (номер, код cvv та термін дії) – і після цього шахрай вже мав повний доступ до їхнього карткового рахунку.

У такий спосіб молодик ошукав 14 громадян на суму понад 230 тисяч гривень.

Досудове розслідування: Ковельське РУП ГУНП у Волинській області.

 

Прокурори застерігають громадян бути уважними та обережними, продаючи товари в Інтернеті, а також отримуючи з ненадійних джерел інформацію про соціальні програми, компанії банків, програми одержання соціальної допомоги вимушеним переселенцям, є-підтримки, фінансової допомоги державних та міжнародних інституцій, ООН, ЄС, благодійних фондів тощо, в реєстраційних формах яких необхідно вказувати реквізити банківських карток – усі вони можуть бути вигаданими шахраями задля отримання доступу до ваших рахунків.

Лише ваша пильність убезпечить вас від того, щоб не стати жертвою ошуканців.

 

Пресслужба обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 409