Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.10.2014

За втручання прокуратури Горохівського району сільгоспвиробники сплачуватимуть належну плату за землю

Прокуратурою Горохівського району проведено перевірку з питань додержання в районі вимог земельного та податкового законодавства.
Встановлено, що попри внесені 1 квітня 2014 року Законом України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» зміни до Податкового кодексу України, якими значно збільшено мінімальний розмір орендної плати за землю, уповноважені органи державної виконавчої влади та органи місцевого самоврядування Горохівщини не поспішають вносити відповідні зміни в усі укладені з орендарями договори.
Відтак, деякі орендарі зараз сплачують по 600 і більше гривень за використання гектару ріллі, а інші - лише 23 грн., що створює нерівні умови господарювання сільськогосподарських товаровиробників.
Так, між Горохівською районною державною адміністрацією та одним із місцевих підприємців ще 2003 року укладено договір оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 50 га. При цьому розмір орендної плати за 1 га ріллі, згідно з договором, в який не було внесено зміни, становив 23 грн. на рік, хоч із 1 квітня 2014 року мав би бути у тридцять разів більшим.
Задля внесення змін у договір оренди й приведення його у відповідність до чинного законодавства прокурором району в інтересах держави в особі Горохівської РДА було подано позовну заяву до суду.
Суд у повному обсязі задоволив позовні вимоги прокурора.
Розмір орендної плати сільгоспвиробнику збільшено й до бюджету тепер за користування землею він замість 1120 грн. сплачуватиме понад 32 тис. грн. на рік.

Прес-служба прокуратури області

кількість переглядів: 2095