Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

Підсумки роботи органів прокуратури Волинської області по забезпеченню доступу до публічної інформації у 2012 роц

На виконання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» та наказу Генерального прокурора України від 18.05.2012 №14гн «Про організацію роботи із забезпечення доступу до публічної інформації в органах прокуратури України» прокуратурою Волинської області вживалися заходи, спрямовані на забезпечення права кожного на доступ до публічної інформації, яка знаходилась у її володінні.
З метою роз’яснення положень Закону України «Про доступ до публічної інформації» якомога ширшому колу жителів області органами прокуратури області підготовлено 19 виступів в ЗМІ, з яких один на Волинському державному телебаченні.
Результатом проведеної роботи по роз’ясненню вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» жителям області стало те, що протягом 2012 року на адресу органів прокуратури Волинської області надійшло 137 запитів на інформацію, що майже у два з половиною рази більше ніж за минулий рік (59) і їх кількість продовжує збільшуватись.
38 запитів, з тих, що надійшли до органів прокуратури області, була від журналістів.
З усіх запитів на інформацію 84 (61%) отримано апаратом прокуратури області та 53 (39%) міськими, районними, міжрайонними та прирівняними до них прокурорами.
Таким чином, в цьому році, як і у минулому збереглась тенденція коли дві третини запитів адресовано до обласного апарату, а третина до підпорядкованих прокуратур.
З числа запитів на публічну інформацію, які отримано апаратом прокуратури області 40 запитів (48%) надійшло поштою, чотири - по-телефону (5%), 13 - електронною поштою (15%) та 27 - на особистому прийомі (32%). По вказаних вище запитах прийняті наступні рішення: задоволено (надано інформацію) 54 запити (64%) на 13 запитів (16%) дано роз’яснення, 14(17%) - надіслано для вирішення іншим розпорядникам та на три запити відмовлено в наданні інформації, що становить лише 3 % від їх загальної кількості.
За напрямками прокурорської діяльності запити, які розглянуті апаратом прокуратури області у 2012 році, розприділились наступним чином: вісім запитів або 11% були з питань правозахисної діяльності, дев’ять (13%) стосувались питань досудового слідства, чотири запити або 6% - підтримання державного обвинувачення в суді, один - з питань представництва інтересів громадян та держави в суді (2%), вісім запитів відносились до кадрових питань (11%), 14(20%) - з питань організаційно – розпорядчої діяльності та 26 запитів (37%) - інших напрямків прокурорської діяльності.
З 53 запитів на публічну інформацію, що надійшли до підпорядкованих прокуратур області 47 (89%) отримано поштою, а шість - електронною поштою (11%). По вказаних вище запитах прийняті наступні рішення: задоволено 30 запитів (58%), на 17 запитів (32%) дано роз’яснення, чотири запити (7%) направлено іншим розпорядником та на два запити в наданні інформації відмовлено, що становить лише 3% від загальної кількості запитів.
Таким чином, як і у минулому році збереглась позитивна тенденція, коли на переважну більшість запитів (2/3) апаратом прокуратури області та прокурорами районного рівня надавалась інформація.
За напрямками прокурорської діяльності запити, які розглянуті в прокуратурах районного рівня розприділялись наступним чином: 20% (10) стосувались питань досудового слідства, 33% запитів (16) - правозахисної діяльності, 6% (3) - питань підтримання державного обвинувачення в суді, один – організаційно-розпорядчої діяльності (2%) та 39% (19) інших напрямків прокурорської діяльності.
 Враховуючи викладене, у порівнянні з 2011 роком, в минулому році відбулось збільшення розглянутих органами прокуратури області запитів на публічну інформацію практично у всіх сферах прокурорської діяльності. Зокрема, кількість запитів з питань досудового слідства зросла більш як на третину, з питань підтримання державного обвинувачення в суді у вісім разів, з кадрових питань - вдвічі, з інших питань прокурорської діяльності більш як утричі, а запити з питань організаційно – розпорядчої діяльності в цьому році надійшли вперше з часу вступу в силу Закону України «Про доступ до публічної інформації».
З метою встановлення інтенсивності надходження запитів на публічну інформацію до органів прокуратури області у 2011 і 2012 роках, підраховано, що коли у 2011 році один запит на інформацію надходив в середньому раз на чотири дні, то у 2012 році запити на інформацію надходили раз на два дні, тобто вдвічі частіше.
Крім того, вживались і інші заходи спрямовані на удосконалення діяльності в цій сфері.
Наслідком проведеної роботи стало те, що у минулому році порушень порядку і строків розгляду запитів на інформацію, а також неправомірного використання інформації з обмеженим доступом в прокуратурі області не допускалось, скарг та звернень до суду з цього приводу не надходило.
Прокуратурою Волинської області у 2013 році заплановано провести низку заходів спрямованих на подальше удосконалення роботи на даному напрямку.
 
Старший прокурор прокуратури області з питань забезпечення доступу до публічної інформаці

кількість переглядів: 580