Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
10.03.2022

Інформація про результати діяльності Володимир - Волинської окружної прокуратури за 2021 рік

На виконання вимог ч. 3 ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» Володимир - Волинська окружна прокуратура надає інформацію про результати діяльності за  2021 рік.
Володимир-Волинською окружною прокуратурою упродовж 2021 року здійснювались організаційні та практичні заходи щодо підвищення ефективності прокурорської діяльності, реального усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності, забезпечення відшкодування завданої кримінальними правопорушеннями шкоди, вживались заходи, спрямовані на покращення як організації роботи працівників прокуратури при здійсненні нагляду за додержанням законів органами, які провадять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство так і їх взаємодії зі слідчими та оперативними працівниками, відслідковування негативних тенденцій росту окремих видів злочинів та вжиття відповідних заходів з метою посилення роботи на проблемних напрямках.
Здійснюючи координацію діяльності правоохоронних органів у сфері протидії злочинності, за вказаний період під головуванням керівника окружної прокуратури 27.05.2021 та 26.10.2021 проведено координаційні наради, на яких обговорено стан злочинності та правопорядку, додержання вимог законодавства, спрямованого на їх профілактику, ефективність заходів протидії та попередження кримінальних правопорушень.
Постановами нарад визначено конкретні узгоджені заходи щодо активізації роботи правоохоронних органів, а також зміцнення законності з наведених вище питань.
Прокуратурою постійно проводяться спільні оперативні наради на яких обговорюються проблемні питання в діяльності правоохоронних органів, шляхи їх вирішення, а також стан злочинності та розкриття окремих категорій злочинів.
З метою підвищення рівня правового виховання населення міста та посилення профілактичного впливу по запобіганню вчиненню злочинів, працівниками окружної прокуратури в загальнообласних та місцевих друкованих засобах масової інформації та мережі Інтернет систематично висвітлюються результати розкриття, розслідування та судового розгляду найбільш резонансних кримінальних проваджень щодо кримінальних правопорушень, вчинених на території міста. Здійснено цикл публікацій з рекомендаціями стосовно попередження вчинення злочинів, ріст яких відмічався на території міста.
Завдяки скоординованим діям правоохоронних органів вдалось досягти зменшення кримінальних правопорушень окремих категорій та суттєво підвищити рівень їх розкриття.
Так, за період 12 місяців 2021 року, у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року, зменшилась кількість вчинених на території району кримінальних правопорушень окремих категорій, зокрема: проти життя та здоров’я особи (з 170 до  149, або на 12,4 %); проти громадської безпеки (з 31 до 27, або на 12,9 %); проти власності (з 772 до 767), у тому числі крадіжок (з 607 до 489, або на 19,4%), з них - з квартир(з 55 до 49, або на 10,9%), - з автомобілів (з 12 до 8, або на 33,3 %); суттєво зменшилась кількість вчинених грабежів (з 54 до 24, або на 55,6%); розбійних нападів (з 9 до 2, або на 77,8 %), не допущено вимагань (у минулому році було 2).
Також, за вказаний період зменшилась кількість вчинених на території району злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту (з 62 до 54, або на 12,9%), у тому числі порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами (з 42 до 27, або на 35,7%), з них, що спричинило смерть потерпілого 7 (у минулому році також було 7), суттєво зменшилась кількість незаконних заволодінь транспортними засобами (з 14 до 5, або на 64,3%).
Крім того, на території району зменшилась кількість вчинених кримінальних правопорушень у стані алкогольного сп’яніння (з 70 до 47, або на 32,9%), групою осіб (з 69 до 61, або на 11,6%), а також особами, які раніше вчиняли злочини (з 412 до 367, або на 10,9 %).
Водночас, упродовж 12 місяців 2021 року у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року на території району з 2 до 5 збільшилась кількість вчинених умисних вбивств, а також з 6 до 10 умисних тяжких тілесних ушкоджень, у тому числі 2, що спричинили смерть потерпілого (у минулому році також 2). Разом з тим, усі вищевказані злочини розкрито, винні особи притягнуті до кримінальної відповідальності.
Також за вказаний період суттєво, а саме з 72 до 138 зросла кількість вчинених на території району шахрайств.
З метою подолання вищевказаних негативних тенденцій зростання на території району кримінальних правопорушень окремих категорій, окружною прокуратурою у поточному році буде вжито додаткових координаційних заходів на даних напрямках.
Працівниками правоохоронних органів за вказаний період активізовано роботу по виявленню та розкриттю кримінальних правопорушень у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів.
Так, у 2021 році в районі виявлено та обліковано 100 кримінальних правопорушень у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин їх аналогів та прекурсорів проти 66 правопорушень даної категорії у 2020 році, що на 51,5 % більше, у тому числі 61 факт збуту проти 39 у минулому році (на 56,4 % більше).
Для прикладу. Слідчим відділом Володимир - Волинського РВП ГУНП в області, за процесуального керівництва прокурорів Володимир - Волинської окружної прокуратури, у минулому році завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42020031060000024 про обвинувачення за ч. 3 ст. 28, ч. 2, 3 ст. 307 КК України організованої групи осіб у вчиненні на території міста збуту наркотичних засобів та психотропних речовин в особливо великих розмірах, обвинувальний акт у якому скеровано для розгляду до суду.
 Також у 2021 році суттєво збільшилась, а саме з 19 до 106 (або у 5,6 разів) кількість виявлених правоохоронними органами фактів розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, з 30 до 38 (або на 26,7%) кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності, у томі числі з 2 до 11, або у 5,5 разів більше виявлено фактів шахрайства з фінансовими ресурсами .
Рівень розкриття кримінальних правопорушень, що зареєстровані упродовж 2021 року на території міста і району у яких особам оголошено повідомлення про підозру суттєво зріс і становить: по м. Володимир з 75,3% до 86,7%, по Володимир – Волинському району з 68,8% до 70,4 %.
Упродовж 2021 року слідчими та дізнавачами територіальних підрозділів Володимир - Волинського РВП ГУНП в області, за процесуального керівництва прокурорів Володимир - Волинської окружної прокуратури, за результатами проведеного досудового розслідування у кримінальних провадженнях скеровано до суду для розгляду по суті  546 обвинувальних актів.
При цьому, на пріоритетних напрямках до суду скеровано 10 обвинувальних актів  про кримінальні правопорушення у бюджетній сфері,
9 у сфері земельних правовідносин, 12 у провадженнях про корупційні правопорушення, 10 у сфері екологічних правопорушень, а також кримінальне провадження про вчинення організованою злочинною групою кримінальних правопорушень, передбачених ст. 307 ч. 1 - 3 КК України.
Так, на даний час в суді слухається обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 42021031060000001 про обвинувачення директора одного з приватних підприємств у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 3, 4 ст. 191 КК України у тому, що він, будучи службовою особою, наділеною організаційно - розпорядчими повноваженнями, зловживаючи службовим становищем, з метою привласнення державних коштів 21.12.2019 склав та посвідчив своїм підписом та печаткою підприємства ряд документів в які вніс завідомо для нього неправдиві відомості про укладення синтетичного покриття, яке не відповідало вимогам зазначеним у проектно - кошторисній документації, в результаті чого привласнив кошти місцевого бюджету загальну суму на суму 419 тис. грн., чим спричинив територіальній громаді майнову шкоду.
Упродовж 12 місяців 2021 року у закінчених розслідуванням слідчими та дізнавачами територіальних підрозділів Володимир - Волинського РВП ГУНП в області кримінальних провадженнях установлено збитків на загальну суму 7052 тис. грн., в тому числі інтересам держави та територіальних громад на суму 4923 тис. грн. Забезпечено відшкодування збитків у завершених досудовим розслідуванням кримінальних провадженнях на загальну суму 554 тис. грн., накладено арешт на майно обвинувачених осіб на суму 1116 тис. грн. та пред’явлено позовів на суму 1359 тис. грн.       
На виконання визначених ст. 36 КПК України повноважень щодо здійснення нагляду за додержанням законів у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням прокурорами окружної прокуратури,  з метою забезпечення всебічного, повного та неупередженого досудового розслідування у кримінальних провадженнях, надано 353 письмових вказівки слідчим та дізнавачам про проведення необхідних слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій.
Здійснюючи процесуальне керівництво досудовим розслідуванням прокурорами погоджено та підтримано в суді 82 клопотання про застосування запобіжних заходів, з яких 47 щодо тримання під вартою, а також 58 клопотань про проведення негласних слідчих (розшукових) дій.
Крім того, прокурорами окружної прокуратури постійно перевіряється стан досудового розслідування у кримінальних провадженнях та вживаються заходи щодо усунення і недопущення порушень вимог законів слідчими та дізнавачами в ході їх розслідування. Упродовж минулого року процесуальними керівниками скасовано 190 незаконних постанов слідчих та дізнавачів про закриття кримінальних проваджень.
За результатами вивчення стану досудового розслідування у кримінальних провадженнях окружною прокуратурою начальнику Володимир - Волинського РВП та начальнику ГУНП у Волинській області скеровано 8 документів реагування з вимогами про проведення службових розслідувань та вжиття заходів реагування стосовно службових осіб, які допустили порушення законодавства. За результатами їх розгляду  вжиті відповідні заходи, винні службові особи притягнуті до дисциплінарної відповідальності.
Реалізуючи функцію нагляду за додержанням законів органами, що проводять оперативно - розшукову діяльність, прокурорами окружної прокуратури перевірено 440 оперативно - розшукових справ, скасовано 7 незаконних постанов про заведення та закриття справ, надано 87 письмових вказівок.
Реагуючи на допущені працівниками Володимир-Волинського РВП ГУНП у Волинській області порушення вимог Закону України «Про оперативно - розшукову діяльність», окружною прокуратурою керівництву районного відділу поліції внесено 6 вказівок про усунення порушень закону, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 8 співробітників поліції.
 Також, упродовж минулого року прокурорами окружної прокуратури забезпечена участь в судах першої інстанції у розгляді 394 кримінальних справ, з яких у 202 за результатами розгляду постановлено обвинувальні вироки, у тому числі 30 на підставі угод про примирення та 8 на підставі угод про визнання винуватості, а також прийнято участь у розгляді 69 справ з питань, пов’язаних з виконанням вироків.
Незважаючи на обмеження повноважень поза межами кримінального судочинства окружною прокуратурою у 2021 році вжито заходів до суттєвого підвищення ефективності представницької діяльності.
Так, з початку 2021 року судами відкрито провадження за позовними заявами окружної прокуратури в інтересах держави на загальну суму понад  126 млн. грн., з них: з питань земельних відносин – 113 млн. грн, у бюджетній сфері – 4,6 млн. грн., з питань державної та комунальної власності – 8,3 млн. грн., про відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями – 408 тис. грн., у сфері охорони навколишнього природного середовища – 108  тис. грн., у сфері охорони дитинства – 206 тис. грн.
Зокрема, Господарським судом Волинської області у червні минулого року  відкрито провадження за позовами окружної прокуратури в інтересах Оваднівської сільської ради до одного з фермерських господарств про припинення договорів оренди земельних ділянок загальною площею 49 га.,які використовувалися суб’єктом господарювання не за їх цільовим призначенням, та повернення їх у комунальну власність. На даний час провадження у вказаних вище справах судом закрито у зв’язку із зміною цільового призначення відповідних земельних ділянок. Як результат -  прокуратурою упереджено вибуття вищевказаних земельних ділянок із комунальної власності.
29.06.2021 окружною прокуратурою до Володимир - Волинського міського суду Волинської області внесено дві позовні заяви в інтересах держави в особі Зимнівської сільської ради до фізичної особи про розірвання двох договорів оренди земельних ділянок площами 5,11 га. та 5,19 га. та повернення останніх в комунальну власність, які перебувають на розгляді в суді.
Здійснюючи нагляд за додержання законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, в тому числі при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення, окружною прокуратурою внесено 10 письмових вказівок про усунення виявлених порушень вимог чинного законодавства за результатами  розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 10 службових осіб.  
Крім того, упродовж 2021 року прокурорами окружної прокуратури прийнято участь у розгляді у суді 32 справ про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, за результатами розгляду яких особи були притягнуті до відповідальності, на усунення вказаних порушень прокуратурою внесено відповідні подання.   
Упродовж 2021 року до Володимир - Волинської окружної прокуратури надійшло 57 звернень громадян, які своєчасно розглянуті, заявникам надані обґрунтовані відповіді.
Реалізовуючи принцип гласності, місцевою прокуратурою постійно висвітлюються у засобах масової інформації результати своєї діяльності, які реально вплинули на поновлення прав громадян та захист інтересів держави.
Так, впродовж минулого року працівниками окружної прокуратури у засобах масової інформації, в тому числі у друкованих засобах масової інформації, інформаційних агентствах та мережі Інтернет здійснено 85 виступів.

кількість переглядів: 513