Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
09.02.2022

Інформація про результати діяльності Луцької окружної прокуратури за 2021 рік

У відповідності до ч. 3 ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» Луцька окружна прокуратура інформує про результати діяльності на території
м. Луцька та Луцького району за 2021 рік.
Луцькою окружною прокуратурою у 2021 році в умовах реформування та законодавчих змін реалізовано комплекс заходів задля забезпечення ефективності прокурорської діяльності щодо захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави, належну реалізацію покладених законом функцій та завдань.
Докладено додаткових зусиль задля спрямування роботи правоохоронних органів м. Луцька та Луцького району на досягнення реальних результатів у протидії злочинності, забезпечення ефективного досудового розслідування злочинів, і як наслідок - стабільної криміногенної ситуації на території
м. Луцька та Луцького району.
З цією метою, 28.04.2021 та 13.10.2021 проведено координаційні наради з керівниками правоохоронних органів м. Луцька та Луцького району, на яких обговорено стан злочинності та правопорядку, додержання вимог законодавства, спрямованого на її профілактику, ефективність заходів протидії та попередження кримінальних правопорушень.
Вжитими скоординованими діями правоохоронних органів вдалося досягти зниження злочинності та суттєво зменшити кількість вчинених на території
м. Луцька та Луцького району злочинів окремих категорій, суттєво підвищити рівень їх розкриття.
Відтак, упродовж 2021 року на території м. Луцька та Луцького району обліковано на 0,8 % (без урахування закритих за реабілітуючими підставами) менше кримінальних правопорушень (з 9181 до 9112).
Суттєво зменшилась кількість особливо тяжких злочинів (з 193 до 103 або на 46,6 %), а також кількість облікованих тяжких злочинів (з 1709 до 1592 або на 6,8 %).
Зменшилась на 23,7 % кількість кримінальних правопорушень проти власності (з 2655 до 2025), у тому числі на 32 % крадіжок (з 1762 до 1199), на 9,9 % з квартир (з 142 до 128), на 38,3 % грабежів (з 94 до 58), на 44,4 % розбоїв              (з 18 до 10), на 22,2 % вимагань (з 9 до 7).
Менше на 14,7 % вчинено злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту (з 231 до 197), на 40,4% - незаконного заволодіння автомобілями
(з 52 до 31).
Зменшилася кількість кримінальних правопорушень, вчинених окремими категоріями осіб із числа облікованих у звітному періоді – особами, які раніше вчиняли злочини (з 650 до 475 на 26,9 %), у стані алкогольного сп’яніння
(з 136 до 88 або на 35,3 %), вчинені групою осіб (з 236 до 65 на 75,3 %).
Завдяки системній роботі правоохоронців спостерігається збільшення кількості виявлених злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інших злочинів проти здоров'я населення з 371 до 465 (на 25, 5%), однак зменшено щодо збуту з 146 до 80
(на 53,8 %).
Зокрема окружною прокуратурою до суду скеровано 16 обвинувальних актів про обвинувачення осіб у вчиненні злочинів, передбачених ст. 307
КК України, та 58 обвинувальних актів про обвинувачення осіб у вчиненні злочинів, передбачених ст. 309 КК України.
У минулому році за процесуального керівництва окружної прокуратури скеровано до суду шість кримінальних проваджень під час досудового розслідування яких встановлено, що фігуранти здійснювали збут психотропних речовин за допомогою так званої схеми «закладок».
Крім того, окружною прокуратурою постійно приділяється увага до документуванню фактів збуту наркотичних засобів чи психотропних речовин контактним способом.
Для прикладу, у 2021 році до суду скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням особи у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 307 КК України. Під час досудового розслідування задокументовано два факти збуту, раніше судимим жителем міста Луцька, особливо небезпечного наркотичного засобу – канабіс. За результатом судового розгляду, 20.07.2021 Луцьким міськрайонним судом ухвалено вирок, яким обвинуваченого засуджено за ч. 2 ст. 307 КК України та призначено покарання у виді 6 років 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією майна. За результатом апеляційного перегляду вирок суду залишено без змін.
Луцькою окружною прокуратурою у минулому році проведено значну роботу з метою забезпечення ефективної реалізації покладених законодавством функцій та завдань, досягнення реальних результатів щодо зміцнення законності, захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави, а також реалізовано ряд додаткових заходів, спрямованих на вирішення наявних у діяльності проблемних питань, підвищення її ефективності.
Зокрема, вжито додаткових координаційних та наглядових заходів, спрямованих на посилення протидії злочинності, насамперед у бюджетній, земельній сферах та з корупційними зв’язками, у сфері охорони та використання надр і лісових ресурсів.
За результатами вжитих заходів, загалом по окружній прокуратурі збільшилась кількість скерованих до суду обвинувальних актів у кримінальних провадженнях в сфері екології (16 проти 12), а також у земельній сфері
(7 проти 5), на рівні минулого року скеровано до суду обвинувальних актів у сфері бюджету (по 17).
Як приклад, 30.04.2021 скеровано для розгляду до Луцького міськрайонного суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо колишнього завідуючого одного із закладів охорони здоров’я обласного центру, який достовірно знаючи про відсутність на робочому місці працівника, підробив табелі обліку робочого часу щодо фактично відпрацьованих останнім годин та заволодів бюджетними коштами в розмірі близько 30 тис. грн. Вироком Луцького міськрайонного суду від 24.12.2021 винну особу засуджено.
Вживались заходи щодо протидії правопорушенням у кредитно-фінансовій сфері.
Так, 14.07.2021 до Луцького міськрайонного суду скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом підробки та використання підроблених документів, несанкціонованій зміні інформації, яка обробляється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, а також в привласненні грошових коштів
АТ «Ощадбанк», працівницею цього банку, за обвинуваченням її у вчиненні кримінальних проступків, передбачених ч. 2, ч. 4 ст. 358 КК України та злочинів, передбачених ч. 1, ч. 3 ст. 191, ч. 1, ч. 3 ст. 362, ч. 3 ст. 358 КК України. В ході досудового розслідування забезпечено відшкодування збитків завданих філії - Волинського обласного управління АТ «Ощадбанк» на суму 219 тис. грн. Вироком суду від 12.11.2021 винну особу засуджено за вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень.
Також, упродовж 2021 скеровано до суду ряд актуальних кримінальних проваджень у бюджетній сфері.
Як приклад, 30.08.2021 до Луцького міськрайонного суду скеровано обвинувальний акт за обвинуваченням приватного підприємця за фактом привласнення бюджетних коштів під час проведення робіт по благоустрою в Підгайцівській ОТГ на загальну суму 516 тис. грн., за ознаками в його діях складу кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 3, 4 ст. 191 КК України.
Поряд з цим, суттєво збільшилася кількість вчинених на території
м. Луцька та Луцького району шахрайств (з 430 до 559 або на 30 %). На 15,1 % збільшилася кількість вчинених крадіжок з автомобілів (з 53 до 61).
На 3,2% збільшилась кількість кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми або за їх участю (або з 62 до 64).
Розкриття кримінальних правопорушень, у яких особам оголошено  повідомлення про підозру, що зареєстровані у поточному році, у обласному центрі становить 61,5 %, у Луцькому районі 57,4%.
Рівень відшкодування завданих злочинами збитків по Луцькому РУП становить – 22 %, відшкодування збитків, спричинених інтересам держави, становить 20% .
Впродовж 2021 року до суду скеровано 1110 обвинувальних актів,
10 клопотань про застосування примусових заходів медичного характеру у кримінальних провадженнях.
На виконання визначених ст. 36 КПК України повноважень щодо здійснення нагляду за додержанням законів у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням, прокурорами, з метою забезпечення ефективного та неупередженого досудового розслідування у кримінальних провадженнях, надано 1221 письмову вказівку слідчим та дізнавачам.
Здійснюючи процесуальне керівництво досудовим розслідуванням прокурорами погоджено та підтримано в суді 148 клопотань про застосування запобіжних заходів, з них щодо тримання під вартою - 104.
Крім того, прокурорами постійно перевіряється стан досудового розслідування у кримінальних провадженнях та вживаються заходи щодо усунення і недопущення порушень вимог законів слідчими в ході їх розслідування.
За результатами перевірок процесуальними керівниками скасовано
786 незаконних постанов слідчих про закриття кримінальних проваджень.
Крім цього, Луцькою окружною прокуратурою впродовж 2021 року внесено 51 вказівку керівництву Луцького РУП ГУНП у Волинській області щодо неналежного проведення досудового розслідування у кримінальних провадженнях.
За участі прокурорів окружної прокуратури судами розглянуто                      1388 кримінальних проваджень, з яких у 545 постановлено обвинувальні вироки.
Відповідно до компетенції та територіальної юрисдикції, Луцькою окружною прокуратурою здійснюється нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, у 14 піднаглядних органах та установах, в яких впродовж 2021 року проведено 41 перевірку з вказаних питань. Особлива увага зверталась на законності тримання осіб у місцях несвободи, адміністративного затримання та доставлення громадян підрозділами Національної поліції України, забезпечення їх належними умовами утримання.
Керівникам піднаглядних органів та установ Луцькою окружною прокуратурою впродовж 2021 року внесено 24 вказівки про усунення виявлених порушень, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 14 посадових осіб.
Прокуратура реагувала на факти порушення режиму ізоляції, протипожежних та санітарних норм, які створюють небезпеку утримуваним особам та персоналу ізолятора тимчасового тримання № 1 ГУНП в області, а також на бездіяльність органів ДВС та Луцького МРВ філії ДУ «Центр пробації» у Волинській області по виконанню покарань у кримінальних провадженнях, порушення законності під час затримання працівниками підрозділів Національної поліції, а також виконання постанов про накладення адміністративного стягнення у виді адміністративного арешту.
За участі прокурорів окружної прокуратури у судах розглянуто 39 справ про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією. З них, до адміністративного стягнення у виді штрафу притягнуто 36 осіб, які вчинили адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, три особи – звільнено від відповідальності.
Крім того, окружною прокуратурою скеровано 16 подань, в порядку статті 65 Закону України «Про запобігання корупції», до органів влади та місцевого самоврядування на усунення причин та умов, що сприяють корупційним проявам.
Незважаючи на суттєві обмеження повноважень поза межами кримінального судочинства, окружною прокуратурою у 2021 році вжито заходів для підвищення ефективності представницької діяльності.
Загалом, у 2021 році судами відкрито провадження за позовними заявами прокуратури в інтересах держави на загальну суму понад                              772 711 млн. грн., з них на суму 11 265 тис. грн. – у бюджетній сфері,
480 222 млн. грн. – у сфері земельних відносин, на суму 26 млн. грн. - з питань державної та комунальної власності, 254 млн. грн. - у сфері охорони навколишнього природного середовища.
Як приклад, за результатами вивчення інформацій органів влади та місцевого самоврядування встановлено, що на підставі наказу Управління культури Волинської ОДА від 11.05.2017 № 61 "Про доповнення переліку нововиявлених об'єктів культурної спадщини Волинської області" Адміністративний будинок, 1937 року, по вул. Кривий Вал, 28 в місті Луцьку внесено до Переліку нововиявлених (щойно виявлених) об'єктів культурної спадщини Волинської області, як пам'ятку архітектури місцевого значення, розташовану на території міста Луцька.
Департамент культури Луцької міської ради неодноразово звертався до Волинської філії ПрАТ «Укртелеком», яка є відокремленим підрозділом
ПрАТ «Укртелеком» та безпосереднім користувачем будинку, з інформуванням про набуття згаданим об'єктом статуту об'єкта культурної спадщини та необхідність укладання охоронного договору. Однак, такий договір так і не було укладено.
За таких обставин Луцькою окружною прокуратурою пред’явлено до
АТ «Укртелеком» позов зобов’язального характеру щодо укладення охоронного договору. Рішенням Волинського окружного адміністративного суду від 13.10.2021 позов прокурора задоволено.
Окружною прокуратурою також встановлювались порушення інтересів держави під час використання земель комунальної форми власності, а саме факти безпідставного збереження коштів орендної плати за фактичне користування землями Луцької об’єднаної територіальної громади.
Зокрема, встановлено факти використання ТОВ "Промтекссервіс",
ТОВ "Вишків-Брук", ТОВ "ЖК Шевченка", ТзОВ "Форест Волинь",
ФОП Рабчуком А.В., ФОП Шульгач Т.П., Калюхом В.С., Войтом Ю.П., Яскорським М.О., Балінським Є.Г. земельних ділянок комунальної власності на території обласного центру, які зважаючи на вимоги ст. ст. 123, 124 Земельного кодексу України можуть використовуватись лише на підставі та умовах відповідних договорів оренди.
Так, вказаним суб’єктам господарювання, у період часу з 2019 по 2021 роки, належали об’єкти нерухомого майна (склади, цехи), однак договори оренди земельних ділянок останніми не укладались, що призвело до ненадходження до місцевого бюджету значних сум коштів.
Реагуючи на виявлені порушення, адже несплата орендної плати за користування комунальним майном є порушенням інтересів держави щодо забезпечення фінансової підтримки місцевого самоврядування, своєчасного і в повному обсязі надходження доходів до бюджету, прокурорами пред’явлено ряд позовів про стягнення таких коштів.
Завдяки вжитим заходам, за рішеннями судів задоволено 8 позовних заяв                                                                прокурора в інтересах держави в особі Луцької міської ради про стягнення із вказаних осіб понад 1 049 тис. грн. безпідставно збережених коштів орендної плати.
Упродовж 2021 року Луцькою окружною прокуратурою за результатами вивчення виконавчих проваджень, розпочатих державними виконавцями на виконання судових рішень за позовами прокурора, в тому числі, постановлених у минулих роках, внесено 27 скарг з приводу бездіяльності державних виконавців при здійсненні заходів до примусового виконання судових рішень, які розглянуті та задоволені.
Загалом, у звітний період реально виконано судових рішень, постановлених за позовами прокурора у минулих роках на суму понад
137 млн. гривень.
Упродовж 2021 року до Луцької окружної прокуратури надійшло
800 звернень громадян, з яких вирішено – 528, направлено за належністю в інші відомства для вирішення– 267, повернуто заявникам або залишено без
розгляду – 5. Із числа вирішених звернень, 376 стосувались питань досудового розслідування, 4 – питань представництва інтересів громадян та держави в суді, 3 – з питань участі у кримнілаьному провадженні в суді.
За період 2021 року Луцькою окружною прокуратурою розглянуто
4 запити на отримання публічної інформації, з яких на 3 надано інформацію та на 1 - роз’яснення.
З метою підвищення рівня правового виховання населення м. Луцька та Луцького району, а також посилення профілактичного впливу по запобіганню вчиненню правопорушень, працівниками окружної прокуратури в загальнообласних і місцевих друкованих засобах масової інформації та мережі Інтернет постійно висвітлюється інформація щодо результатів прокурорської діяльності (працівниками окружної прокуратури здійснено 104 виступи у засобах масової інформації).

кількість переглядів: 545