Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.02.2023

Інформація про роботу органів обласної прокуратури з розгляду звернень і запитів, забезпечення доступу до публічної інформації у 2022 році

У 2022 році органами обласної прокуратури розглянуто 2543 звернення. За обґрунтованими зверненнями надано відповідну інформацію та вжито заходів прокурорського реагування, а у відповідях громадянам надано роз’яснення чинного законодавства щодо можливості реалізації своїх прав у встановленому законом порядку.

Вжито відповідних заходів щодо забезпечення належної організації роботи з питань доступу до публічної інформації, своєчасного її оприлюднення та надання відповідей на запити.

Згідно із вимогами Закону України «Про доступ до публічної інформації» розглянуто 43 запити, на 42 з яких надано інформацію (28) та роз’яснення (14).

Найбільш поширеними у зверненнях залишаються питання досудового розслідування у кримінальних провадженнях. Також, піднімались питання кримінально-виконавчого законодавства, представництва інтересів громадян та держави в суді, охорони прав дітей, охорони навколишнього природного середовища, додержання законодавства при виконанні рішень судів тощо.

Як і раніше, велика кількість звернень надходить з питань дотримання земельного, трудового законодавства, пенсійного забезпечення, соціального захисту тощо, вирішення яких не належать до компетенції органів прокуратури.

В силу положень ст. ст. 19, 131-1 Конституції України, ст. 2 та розділу 4 Закону України «Про прокуратуру» у органів прокуратури відсутні повноваження проведення перевірок з питань нагляду за додержанням законів.

У зв’язку з викладеним, звернення зазначеної категорії (637) надіслані за належністю для розгляду до органів державного управління та контролю.

Повернуто заявникам 71 звернення, що не відповідали вимогам ст. 5 Закону України «Про звернення громадян».

Звернення громадян, у тому числі електронні, мають бути оформлені згідно з вимогами ст. 5 Закону України «Про звернення громадян». У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником із зазначенням дати.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про звернення громадян» не підписане громадянином звернення розгляду не підлягає. Згідно п. 12 розділу І Інструкції про порядок розгляду звернень і запитів та особистого прийому громадян в органах прокуратури України, затвердженої наказом Генерального прокурора № 363 від 06.08.2020, електронне звернення без електронного підпису має надсилатися у вигляді скан- або фотокопії звернення з підписом заявника із зазначенням дати.

У зв’язку із введенням Указом Президента України від 24.02.2022                            № 64/2022 воєнного стану на території України та здійсненням заходів правового режиму воєнного стану, на виконання ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в органах прокуратури встановлено посилення охорони та особливий режим роботи.

Також, у зв’язку з встановленим в Україні з 12.03.2020 карантином, пов’язаним із виникненням і поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), на виконання наказів виконувача обов’язків Генерального прокурора від 12.03.2020 № 141 та від 13.03.2020 № 147 тимчасово обмежено допуск сторонніх осіб до приміщень органів прокуратури та припинено проведення особистого прийому громадян в органах прокуратури.

Реалізувати своє право на звернення до обласної прокуратури заявники можуть, скерувавши письмове звернення поштою або через скриньку в приміщенні обласної прокуратури (вул. Винниченка, 15, м. Луцьк, 43025), шляхом подання звернення на електронну адресу ([email protected]) чи на телефон «гарячої лінії» (28-08-25).

Таким же чином заявники можуть звернутись в окружні прокуратури на території області.

На офіційному вебсайті обласної прокуратури міститься контактна інформація щодо телефонів, поштових та електронних адрес для звернень в окружні прокуратури.

На виконання вимог статей 10-1, 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» на вебсайті обласної прокуратури та Єдиному державному вебпорталі відкритих даних постійно оприлюднюється публічна інформація у формі відкритих даних (довідник, функції, повноваження органів прокуратури, статистичні дані тощо).

Органи Волинської обласної прокуратури і надалі приділятимуть особливу увагу роботі зі зверненнями та забезпечення вимог законодавства з питань доступу до публічної інформації.

 

Відділ організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів  обласної прокуратури

кількість переглядів: 388