Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.03.2023

Прокурори Волині – на сторожі об’єктів культурної спадщини

Відповідно до положень ст. 54 Конституції України культурна спадщина охороняється законом, держава забезпечує збереження історичних пам’яток та інших об’єктів, що становлять культурну цінність.

Культурна спадщина є найпотужнішою складовою формування української ідентичності, а тому її ефективне збереження є одним із головних завдань держави у сфері культури.

З цією метою у минулому році органами Волинської обласної прокуратури значно активізовано представницьку роботу у сфері охорони культурної спадщини, де пред’явлено 13 позовів на загальну суму 10,9 млн грн (проти двох позовів на суму 2,8 млн грн. у 2021 році). Упродовж 2022 року судами задоволено 11 позовів даної категорії на суму 5,3 млн гривень.

Так, Волинським окружним адміністративним судом 25.07.2022  задоволено позов Ковельської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Міністерства культури та інформаційної політики України та Управління культури, з питань релігій та національностей Волинської обласної державної адміністрації, визнав протиправною бездіяльність Турійської селищної ради та зобов'язав орган місцевого самоврядування розробити історико-архітектурний опорний план селища.

Прокурори з'ясували, що попри те, що Турійськ включений до Списку історичних населених місць по Волинській області, а Міністерство культури та інформаційної політики зверталося до Турійської селищної ради щодо необхідності виконання вимог чинного законодавства та розроблення  історико-архітектурного опорного плану, такий план не розроблений, не погоджений та не затверджений.

Відсутність опорного плану створювало загрозу самовільної, хаотичної або неконтрольованої забудови історичних центрів на території, руйнування пам’яток історії та культури, а також знищення історичної спадщини громади.

Відтак, за втручання прокуратури суд зобов'язав селищну раду розробити  історико-архітектурний опорний план селища.

Також Господарським судом Волинської області 24.05.2022 задоволено позов Камінь-Каширської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Волинської обласної державної адміністрації та Любешівської районної державної адміністрації до приватного підприємства про звільнення нежитлових приміщень пам’ятки архітектури національного значення - Келій монастиря піарів, які використовувались вказаним суб’єктом господарювання для розміщення офісних приміщень за відсутності укладеного договору оренди та без сплати орендних платежів, а також за відсутності погоджень Міністерства культури та інформаційної політики України про надання пам’ятки в користування.

Суд погодився з доводами прокурора про безпідставність та незаконність використання приватним підприємством частини приміщення пам’ятки архітектури національного значення, що в свою чергу не сприяло збереженню автентичності пам’ятки, призводило до поступового втрачання нею культурної та історичної цінності.

За втручання прокуратури вказана пам’ятки архітектури національного значення загальною площею 244,6 кв.м., вартістю 5,3 млн грн повернута державі.

За позовом Володимирської окружної прокуратури Волинським окружним адміністративним судом 21.02.2023 визнано протиправною бездіяльність Устилузької міської ради щодо не створення спеціально уповноваженого органу культурної спадщини та зобов’язати утворити у складі ради окремий виконавчий орган.

Згідно із чинним законодавством Устилуг включений до Списку історичних населених місць України на території громади розташовано 82 об’єкти культурної спадщини, значна частина яких належить до пам’яток археології.

Однак, попри вимоги Закону, міська рада не утворила спеціально уповноважений орган охорони культурної спадщини, що призводить до відсутності державних механізмів захисту таких об’єктів на території громади та неможливості забезпечення охорони пам’яток історії і культури, збереження та використання культурного надбання.

Також упродовж минулого року у ході реалізації представницьких повноважень у сфері охорони культурної спадщини прокурорами виявлено численні факти неналежного виконання органами місцевого самоврядування та їх виконавчими органами вимог ст. 6 Закону України «Про охорону культурної спадщини»  щодо не виготовлення облікової документації на об’єкти культурної спадщини.

Враховуючи зазначене, окружними прокуратурами пред’явлено дев’ять позовів про зобов’язання вчинити дії щодо виготовлення облікової документації на об’єкти культурної спадщини та надання пропозицій щодо занесення вказаних об’єктів до Державного реєстру нерухомих пам’яток України (з них 6 щодо пам’яток місцевого значення, 3 щодо пам’яток національного значення).

На даний час, Волинським окружним адміністративним судом уже розглянуто та задоволено всі позови прокурорів. Бездіяльність виконавчих органів відповідних міських, селищних та сільських рад визнано протиправною. Посадовців зобов’язано виконати вимоги чинного законодавства щодо виготовлення облікової документації на об’єкти культурної спадщини, що розташовані на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць.

Подальша робота щодо встановлення підстав для вжиття заходів представницького характеру на захист порушених інтересів держави у сфері  охорони культурної спадщини та наявності підстав для їх захисту прокурором в судовому порядку триває.

Пресслужба обласної прокуратури

кількість переглядів: 445