Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.10.2021

У прокуратурі обговорили проблеми протидії дитячій злочинності та захисту прав дітей, які стали жертвами злочинів. ФОТО.

У Волинській обласній прокуратурі відбулася спільна нарада керівників правоохоронних та інших державних органів області, на якій обговорено стан протидії дитячій злочинності і захисту прав та інтересів дітей, які стали жертвами злочинних посягань.

У нараді взяла участь регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з питань прав людини у Волинській області Любов Сітовська.

Розпочинаючи нараду, заступник керівника обласної прокуратури Олександр Бабенков зауважив, що цьогоріч криміногенна ситуація у молодіжному середовищі в області погіршилась.

Зросла кількість злочинів, вчинених неповнолітніми (з 90 у минулому році до 109, або на 21%), майже половина з яких (52, або 53%) – тяжкі.

Тривожить значний ріст правопорушень вчинених підлітками у сфері незаконного обігу наркотичних засобів та психотропних речовин - 20 кримінальних правопорушень, вчинених цьогоріч проти 2 у 2020 році.

Аналіз особливостей злочинності серед неповнолітніх засвідчує, що найтяжчі злочини вчиняють вихідці із соціально занедбаних сімей, а також діти, які залишились без належного піклування і догляду.

Відтак підлітки, які опинились в складних життєвих обставинах, потребують системної профілактичної роботи, як з боку служб у справах дітей, так і навчальних закладів, в яких вони навчаються.

Не сприяє належному рівню профілактичної роботи недостатня чисельність та значне навантаження працівників підрозділів ювенальної превенції області та неукомплектованість посад у  службах у справах дітей або створення їх в окремих територіальних громадах, попри рішення суду, лише на папері.

Потребує суттєвого підвищення ефективність роботи правоохоронних органів щодо протидії злочинам з ознаками домашнього насильства. Зареєстровані на Волині упродовж поточного року 30 кримінальних проваджень про такі діяння, потерпілими від яких є діти, реального становища не відображають.

За відсутності належної роз’яснювальної роботи діти фактично позбавлені можливості самостійно звернутись за захистом своїх прав.

- Ми маємо усі разом, спільно та узгоджено вирішувати проблеми, пов’язані із протидією дитячій злочинності та злочинам проти дітей. Від нас залежить, чи стануть підлітки, які оступилися, достойними членами суспільства, і чи матимуть захист діти, які потерпіли від злочинних дій дорослих, - наголосив на завершення наради Олександр Бабенков.

За підсумками наради її учасники розробили низку спільних узгоджених заходів, спрямованих на підвищення ефективності попередження, виявлення, розкриття, розслідування в області кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми та щодо дітей.

 

Пресслужба обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1589