Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.09.2021

У Луцькій окружній прокуратурі обговорили проблеми протидії дитячій злочинності

У Луцькій окружній прокуратурі відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів Луцька і Луцького району, на якій  обговорили стан протидії дитячій злочинності.
Розпочинаючи нараду, керівник Луцької окружної прокуратури Юрій Луцик наголосив, що попри вжиті заходи у Луцьку та Луцькому районі упродовж 7 місяців 2021 року на третину  (з 35 у минулому до 43 цьогоріч) збільшилася кількість вчинених підлітками злочинів та проступків.
Серед причин і умов, що сприяють скоєнню злочинів підлітками - і прорахунки в діяльності органів та установ, уповноважених державою на здійснення профілактики підліткової злочинності, організації соціально-виховної та психологічної  роботи із дітьми, які вступили у конфлікт із законом.
Почасти проблеми підлітка починаються із неблагополучної сім'ї, проте правоохоронцями Луцька і Луцького району упродовж 6 місяців 2021 року складено лише 5 протоколів про насильство в сім'ї, потерпілими від якого є діти.
Потребує покращення ефективність роботи органів профілактики щодо протидії вживанню підлітками алкоголю та наркотиків.  
Не допущено цьогоріч у Луцьку і Луцькому районі випадків необґрунтованого закриття чи зупинення кримінальних проваджень щодо неповнолітніх, їх незаконного затримання.
Запрацював на території міста та району  пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». Згоду на участь у Програмі надали 4 неповнолітніх підозрюваних у кримінальних провадженнях, двоє з яких уже успішно виконали умови її застосування і кримінальні провадження стосовно них закриті судом.
«Реформа кримінальної юстиції в Україні щодо неповнолітніх спрямована на гуманізацію кримінального судочинства щодо дітей, зауважив, завершуючи нараду, Юрій Луцик, - А тому будь-який контакт підлітка з системою правосуддя незалежно від його процесуального статусу, має відбуватися в порядку, що найменше порушує уклад життя неповнолітнього та відповідає його віковим та психологічним особливостям».
За результатами наради її учасники передбачили подальші спільні заходи, спрямовані на протидію дитячій злочинності.

Пресслужба обласної прокуратури

кількість переглядів: 1213