Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.05.2021

У прокуратурі обговорили відновні підходи в кримінальному судочинстві щодо неповнолітніх. ФОТО

Напередодні Дня захисту дітей у Волинській обласній прокуратурі відбувся круглий стіл із питань реалізації пілотного проекту "Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення".

У роботі круглого столу взяли участь директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Наталія Смолярчук, начальник сектору ювенальної превенції УПД ГУНП в області Інна Остапович, керівники Волинського обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді й управління соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Луцької міської ради, ювенальні прокурори та слідчі, адвокати-медіатори, психологи, представники громадських організацій.

 Розпочинаючи засідання, заступник керівника обласної прокуратури Олександр Бабенков зауважив, що реформа кримінальної юстиції в Україні спрямована на гуманізацію кримінального судочинства щодо дітей.

А тому,  будь-який контакт підлітка з системою правосуддя незалежно від його процесуального статусу, має відбуватися в порядку, що найменше порушує уклад життя неповнолітнього та відповідає його віковим та психологічним особливостям.

Усі учасники процесу мають вважати на те, що інколи один необачний вчинок – крадіжка, хуліганство тощо – може зіпсувати дитині все життя, довівши її до в’язниці. Але є альтернативний шлях – не каральна реакція на злочин, а примирення неповнолітнього правопорушника з потерпілим, відновлення соціальних зв’язків дитини із суспільством. Це і є відновне правосуддя.

Із 2019 року в Україні впроваджений пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

Запрацював він і в нашій області, вже є позитивні результати.

На участь у програмі погодилося восьмеро підлітків, які вчинили злочини невеликої та середньої тяжкості, і раніше злочинів не вчиняли. Двоє із них успішно пройшли та виконали умови її застосування, примирилися із потерпілими, відшкодували їм спричинену шкоду й звільнені від кримінальної відповідальності.

Учасники круглого столу погодилися, що в цілому суспільство, звикле до каральних методів,  не завжди готове сприймати ідеї відновного правосуддя.

Ще однією проблемою у запровадженні Програми є те, що саме батьки неповнолітніх та їхні законні представники заперечують проти участі підлітка у ній, очевидно, не розуміючи, що вона дає можливість перевиховати дитину на початку дорослішання, за допомогою безпосереднього спілкування із потерпілим та виховання таким чином почуття відповідальності за свої дії.

Обговоривши проблемні питання, усі учасники круглого столу дійшли висновку, що у реалізації відновного правосуддя важливий комплексний підхід та взаємодія усіх органів, залучених до цього процесу, щоб якомога більше  підлітків, які вперше вчинили нетяжкі кримінальні правопорушення чи проступки, були залучені до відновного правосуддя й могли, зробивши відповідні висновки, у подальшому стати відповідальними  членами суспільства.

 

Пресслужба обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1194