Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.04.2021

В обласній прокуратурі обговорили проблеми протидії незаконному обігу підакцизних товарів та злочинам на кордоні. ФОТО

В обласній прокуратурі відбулася спільна нарада керівників правоохоронних органів Волині, на якій обговорили питання протидії ухиленню від сплати митних платежів, незаконному обігу та переміщенню товарів через митний кордон України, а також корупції та організованій злочинності  у цих сферах.

- У нас є реальні результати протидії тіньовим схемам на митниці і злочинам у податковій сфері, це було і є незмінним пріоритетом в роботі волинських правоохоронців - сказав, розпочинаючи нараду, керівник Волинської обласної прокуратури Віктор Тимчук. – Уже цього року розпочато досудове розслідування щодо ймовірних систематичних зловживань службових осіб державної митної служби при оформленні вантажів за такими схемами.

До суду скеровано чотири обвинувальні акти щодо службових осіб державної митної служби, які сприяли фізичним та юридичним особам в ухиленні від сплати митних платежів на загальну суму понад 2 млн гривень.

Знешкоджено організовану злочинну групу у складі чотирьох осіб, які організували роботу підпільного цеху із виробництва фальсифікованих алкогольних напоїв відомих брендів.

На вимаганні та отриманні неправомірної вигоди від фізичної особи-підприємця, яка займається торгівлею тютюновими та алкогольними виробами викрито посадовця ДПС у Волинській області.

Загалом, правоохоронними органами та органами митної та податкової служб із незаконного обігу вилучено цьогоріч підакцизних товарів на понад 47 млн грн, з них майже дві третини - тютюнові вироби, третина – спирт, лікеро-горілчані вироби та паливно-мастильні матеріали.

Разом з тим, гостро стоїть питання протидії незаконному ввезенню великих партій цигарок на територію України з Республіки Білорусь, які у подальшому контрабандним шляхом переправляються у Республіку Польща.

Одним із першочергових завдань правоохоронної системи залишається забезпечення ефективної протидії корупційним проявам на державному та митному кордоні та серед працівників правоохоронних органів.

Випадки безперешкодного пропуску через митні пости великих партій тютюнових виробів, каміння бурштину нерідко залишаються поза увагою українських митників та прикордонників або ж відбуваються за їх сприяння і  виявляються іноземними компетентними органами.

Незаконний експорт лісу й інші тіньові схеми на кордоні, торгівля фальсифікованими паливно-мастильними матеріалами на нелегальних АЗС, підпільні цехи з виробництва контрафактних підакцизних товарів – протидія пов’язаним із цим злочинам потребує зусиль усіх правоохоронних органів області.

Учасники наради запропонували низку додаткових заходів до активізації протидії ухиленню від сплати митних платежів, незаконному обігу підакцизних товарів на території області та їх переміщення через кордон України, а також корупції на державному кордоні.

 

Пресслужба обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1236