Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.12.2020

Керівники правоохоронних органів Волині скоординували діяльність у протидії в бюджетній та податковій сферах

     Під головуванням керівника обласної прокуратури Віктора Тимчука відбулася міжвідомча нарада керівників правоохоронних органів області та органів державного контролю, на якій обговорено стан боротьби зі злочинністю, протидії правопорушенням у бюджетній та податковій сферах.
     Серед низки проблемних питань керівник обласної прокуратури виокремив позитивні зрушення.
     Зокрема, саме завдяки спільним зусиллям правоохоронних органів регіону уперше за декілька років знешкоджено діяльність чотирьох організованих груп у бюджетній сфері, члени яких привласнювали бюджетні кошти у лісовій галузі, виділених на проведення сільськогосподарських робіт, ремонт закладів освіти, виплату заробітної плати. Досудове розслідування діяльності двох таких груп вже завершено і відносно членів однієї обвинувальний акт скеровано до суду, а іншої – виконуються вимоги ст. 290 КПК України.
     В листопаді цього року на вимаганні та отриманні неправомірної вигоди в розмірі майже 60 тис. грн. за сприяння та не створення штучних перешкод під час укладення договорів по виконанню робіт із встановлення систем відеоспостереження на об’єктах будівництва в межах програми «Велике будівництво», у тому числі й на автомобільних дорогах області, викрито керівництво ДП «Служба місцевих автомобільних доріг».
     Процесуальними прокурорами до суду скеровано 43 обвинувальні акти у кримінальних провадженнях про злочини у бюджетній сфері, що розслідувались слідчими територіальних підрозділів поліції, кожен сьомий з яких з ознаками корупції. Виявлено вісім адміністративно караних порушень, пов’язаних з корупцією у цій сфері.
     У свою чергу слідчими СУ ГУ ДФС в області до суду скеровано два кримінальні провадження у бюджетній сфері, у ході розслідування яких місцевим бюджетам відшкодовано понад 500 тис. грн.
     Закріплено позитивні результати представницької діяльності прокурорів з цих питань. Зросли як суми позовних вимог прокурорів, за якими судами вже відкрито провадження (з 11,09 млн грн до 15,43 млн грн), так і суми коштів, вибуття яких попереджено, у тому числі за закритими справами (з 6,82 млн грн до 30,19 млн грн), добровільно відшкодованих за закритими справами (з 444 тис. грн до 1,25 млн грн).
     Управлінням Західного офісу Держаудитслужби в області виявлено порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на 44,18 млн грн, у т.ч. нецільових витрат та недостач ресурсів на 37,63 млн грн. За вимогами забезпечено усунення виявлених порушень на понад 17 млн грн. Вказаним органом попереджено незаконне використання бюджетних коштів шляхом відміни 25 торгів на 109,6 млн грн, розірвано 33 договори на 19,4 млн грн, у тому числі п’ять за результатами пред’явлених прокурорами позовних заяв на 11,3 млн грн.
     Проте є і проблеми, які вимагають їх вирішення усіма правоохоронними органами та органами державного контролю.
     Пріоритетними у подальшій роботі залишаються питання законності використання бюджетних коштів, передбачених для будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг, насамперед в рамках реалізації програми Президента України «Велике будівництво», виділених на закупівлю товарів, робіт та послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (CОVID-19).
     Цьогоріч фактично згорнуто роботу щодо протидії та недопущення розкрадання бюджетних коштів при фінансуванні цільових програм по закупівлі лікарських засобів та медичних виробів для боротьби із захворюванням на СНІД, гепатит, хвороби серця, підтримки інсулінозалежних громадян, придбанні медичного обладнання та спецтехніки.
     У полі зору правоохоронців і надалі будуть залишатись питання законності використання бюджетних коштів у сферах агропромислового комплексу, охорони дитинства.
     Додаткову увагу слід приділити і питанням дотримання  вимог законодавства при проведенні закупівель товарів, робіт та послуг за бюджетні кошти в установах виконання покарань області, у тому числі виділених на їх реорганізацію (ліквідацію), консервацію.
     Зауваження викликає і стан відшкодування у даній сфері завданих злочинами збитків.
     Необхідно підвищити ефективність діяльності Управління Західного офісу Держаудитслужби в області.
     В умовах законодавчих змін та процесу реформування, суттєвої активізації вимагає і стан протидії злочинності у сфері оподаткування, насамперед шляхом покращання взаємодії між органами фіскальної та податкової служб.
     Незмінними пріоритетами залишаються викриття і припинення корупційних правопорушень у бюджетній та податковій сферах.
     За підсумками наради керівниками правоохоронних органів та державного контролю Волині узгоджено низку додаткових заходів задля активізації діяльності з питань боротьби зі злочинністю, протидії правопорушенням у бюджетній та податковій сферах.

Пресслужба обласної прокуратури

кількість переглядів: 1380