Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.08.2020

Інформація про результати діяльності Луцької місцевої прокуратури на території обласного центру

На виконання вимог ч. 3 ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» Луцька місцева прокуратура надає інформацію про результати діяльності на території обласного центру за І півріччя  2020 року.

Луцькою місцевою прокуратурою впродовж 6 місяців 2020 року вживались організаційні та практичні заходи щодо підвищення ефективності діяльності, реального усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності, забезпечення відшкодування завданої шкоди, вживались заходи, спрямовані на покращення як організації роботи працівників прокуратури при здійсненні процесуального керівництва досудовим розслідуванням так і їх взаємодії зі слідчими та оперативними працівниками, відслідковування негативних тенденцій росту окремих видів злочинів та вжиття відповідних заходів з метою посилення роботи працівників поліції на проблемних напрямках.

З метою вжиття заходів до координації діяльності правоохоронних органів міста Луцька та Луцького району у сфері протидії злочинності під головуванням керівника місцевої прокуратури 20.02.2020 проведено спільну нараду, на якій обговорено стан злочинності та правопорядку, додержання вимог законодавства, спрямованого на її профілактику, ефективність заходів протидії та попередження кримінальних правопорушень.

У зв’язку з кадровими змінами та змінами в законодавстві, в поточному році оновлено міжвідомчі робочі групи з питань координації діяльності правоохоронних органів по розкриттю і розслідуванню злочинів проти життя особи, а також інших тяжких та особливо тяжких суспільно-небезпечних посягань проти здоров'я особи, її волі, статевої свободи та статевої недоторканості; проти власності; у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів; у сфері безпеки руху та експлуатації транспорту.  

 Постійно проводяться заняття з оперативними працівниками місцевої прокуратури та оперативні наради, на яких обговорюються проблемні питання в діяльності правоохоронних органів, шляхи їх вирішення. З метою підвищення рівня правового виховання населення міста та посилення профілактичного впливу по запобіганню вчиненню злочинів, працівниками місцевої прокуратури в загальнообласних та місцевих друкованих засобах масової інформації та мережі Інтернет постійно висвітлюються результати розкриття, розслідування та судового розгляду найбільш резонансних кримінальних проваджень щодо злочинів, вчинених на території міста. Здійснено цикл публікацій та виступів на телебаченні з рекомендаціями стосовно попередження вчинення злочинів, ріст яких відмічався на території міста. До запровадження карантинних заходів в державі, прокурорами Луцької місцевої прокуратури проведено у 2020 році навчання з питань запобігання та протидії злочинності серед школярів у 9 закладах середньої освіти м.Луцька.

Завдяки скоординованим діям правоохоронних органів міста Луцька  вдалось досягти зменшення кількості злочинів окремих категорій в обласному центрі та суттєво підвищити рівень їх розкриття.

Відтак, упродовж 6 місяців 2020 року, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, в обласному центрі вдалося досягти зменшення   кількості кримінальних правопорушень проти власності (з 1003 до 863, або на 14%), у тому числі крадіжок ( з 691 до 481, або на 30,4%), крадіжок з квартир           (з 112 до 68, або на 39,3%),  з автомобілів (з 74 до 27, або на 63,5%), грабежів          (з 46 до 41, або на 10,9%), вимагань (з 10 до 4, або на 60%),  шахрайств (з 213 до 137, або на 35,7%).

Також, за вказаний період зменшилась кількість вчинених на території міста злочинів проти життя та здоров'я особи (з 74 до 62, або на 26,2%), проти безпеки руху та експлуатації транспорту (з 79 до 55, або на 30,4%), з них незаконного заволодіння транспортними засобами  (з 26 до 11, або на 57,7%), порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами (з 44 до 30, або на 30%); проти громадської безпеки (з 40 до 28, або на 30%).

В той же час з 33 до 42 збільшилась кількість виявлених фактів надання неправомірної вигоди та з 23 до 25 фактів незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

У І півріччі 2020 року на території обласного центру було вчинено                    2 умисних вбивства (всі розкриті), за аналогічний період минулого року – також 2. Збільшилась кількість спричинення тяжких тілесних ушкоджень з 2 до 3, у тому числі, зареєстровано 1 факт нанесення тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілого ( за аналогічний період минулого року не було). Також,  у поточному році з 3 до 7 збільшилась кількість вчинених на території міста розбійних нападів. Водночас, всі вищевказані злочини розкрито.

Суттєво активізовано роботу щодо протидії незаконному обігу наркотичних засобів, їх аналогів та прекурсорів, та, як наслідок, у місті Луцьку впродовж І кварталу поточного року виявлено та обліковано 193 злочини вказаної категорії, проти 79 за аналогічний період 2019 році, тобто  в 2,4 рази більше, у тому числі - щодо збуту наркотичних заходів з 22 до 96, або в 4,4 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року.

За результатами проведення досудового розслідування у кримінальних провадженнях даної категорії за вказаний період місцевою прокуратурою до суду скеровано 3 обвинувальні акти про обвинувачення осіб у вчиненні злочинів, передбачених ст. 307 КК України, та 13 обвинувальних актів про обвинувачення осіб  у вчиненні злочинів, передбачених ст. 309 КК України.

Зокрема, у поточному році викрито організовану злочинну групу, яка здійснювала збут психотропних речовин на території м. Луцька, за допомогою телеграм каналу, шляхом так званої схеми «закладок». Під час досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні п’яти особам повідомлено про підозру, з них: двом за ч.2 ст. 307 та ч.3 ст. 307 КК України, а трьом за ч.2 ст. 307 КК України. 

Крім того, Луцькою місцевою прокуратурою у поточному році здійснювалось процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 311 КК України. Під час досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні проведено  комплекс слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій, у ході яких встановлено причетність ряду фігурантів до виробництва психотропної речовини - амфетаміну в спеціально обладнаних для цього місцях (лабораторіях).  

У подальшому, проведення досудового розслідування у вищевказаних кримінальних провадженнях прокуратурою Волинської області було доручено СУ ГУНП у Волинській області.

Крім того, у поточному році за процесуального керівництва місцевої прокуратури виявлено ряд кримінальних правопорушень, під час досудового розслідування яких встановлено, що фігуранти здійснювали збут психотропних речовин за допомогою так званої схеми «закладок».

Так, Луцькою місцевою прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні про обвинувачення особи у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч.2,3 ст. 307 КК України. Під час досудового розслідування встановлено, що дана особа здійснювала придбання та зберігання з метою збуту, а також збут особливо небезпечних психотропних речовин – PVP, у тому числі в особливо великих розмірах, на території м. Луцька, шляхом розкладання «закладок».

Аналогічно, при отриманні чергової партії особливо небезпечних психотропних речовин, за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 307 КК України було затримано іншого жителя м. Луцька. Під час досудового розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за даним фактом, проведено обшук за місцем проживання підозрюваного, під час якого виявлено психотропні речовини та наркотичні засоби у особливо великих розмірах,  а також засоби для їх фасування. У ході досудового розслідування встановлено, що підозрюваний здійснював збут психотропних речовин та наркотичних засобів шляхом розкладання «закладок» для одного з Інтернет ресурсів. На даний час у кримінальному провадженні особі повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 307 КК України, досудове розслідування триває, проводяться необхідні слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії.

Завдяки скоординованим діям усіх правоохоронних органів міста Луцька, діяльності постійно-діючих робочих груп покращено стан розкриття кримінальних правопорушень.

Так, рівень розкриття кримінальних правопорушень на території                      м. Луцька, у яких особам оголошено повідомлення про підозру, що зареєстровані у 2020 році становить 51,9%, в той час як за аналогічний період минулого року  даний показник був значно меншим і складав 40,8%.  

При цьому, питома вага оголошених слідчими СВ Луцького ВП ГУНП у Волинській області підозр є найбільшою в області і становить більше третини (1020) від усієї кількості підозр (2950) оголошених усіма територіальними органами поліції області.

Впродовж 6 місяців 2020 року до суду скеровано 283 (за 6 місяців 2019 року - 278) обвинувальних актів, 1 клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру, у кримінальних провадженнях, досудове розслідування у яких проводилось СВ Луцького ВП ГУНП в області.

Працівниками правоохоронних органів за вказаний період активізовано роботу по виявленню та розкриттю злочинів про корупційні правопорушення та правопорушення у бюджетній сфері.

Так, упродовж І півріччя 2020 року скеровано до суду 21 обвинувальний акт по актуальних напрямках роботи, з них 14 про вчинення корупційних правопорушень (у І півріччі 2019 року -7) та 7 в бюджетній сфері (у І півріччі 2019 року також 7).

Зокрема, до суду для розгляду по суті скеровано 14 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях, що розслідувались слідчим відділом Луцького ВП   ГУНП у Волинській області, за фактами пропозиції та надання службовій особі неправомірної вигоди, за вчинення службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє, або надає таку вигоду, будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 369 КК України.

Для прикладу, вироком Луцького міськрайонного суду Волинської області від 30.04.2020 Мартинюка Д.П. визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 369 КК України, та призначено покарання у виді штрафу в розмірі 550 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 9 350 гривень. Грошові кошти в сумі 100 доларів США, які були предметом неправомірної вигоди, на підставі ст. 96-1 КК України конфісковано в дохід держави.

Також, впродовж поточного року за процесуального керівництва Луцької місцевої прокуратури СВ Луцького ВП ГУНП у Волинській області до суду направлено 7 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях про злочини в бюджетній сфері.

Так, за результатами проведення досудового розслідування повідомлено про підозру колишньому керівнику одного із комунальних підприємств Волинської ОДА у привласненні бюджетних коштів, шляхом зловживання службовою особою своїм  службовим  становищем, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 366, ч.2 ст. 191, ч. 3 ст. 191 КК України. В ході досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні з метою відшкодування заподіяної шкоди, накладено арешт на майно підозрюваної особи. Обвинувальний акт у вказаному кримінальному провадженні скерований для розгляду до суду.

Не залишилось поза увагою слідчих та процесуальних керівників забезпечення відшкодування завданих потерпілим збитків, а відтак і поновлення їх майнових прав. Так, у І півріччі 2020 року забезпечено відшкодування збитків за завершеними розслідуванням кримінальними провадженнями на загальну суму 436 тис. грн. або 38% від заподіяних 1143 тис. грн. Крім того, накладено арешт на майно на суму 20 тис. грн., пред'явлено позови на суму 46 тис. грн. Відшкодування збитків, спричинених інтересам держави,  становить 77, 6 % (по області середній показник - 17,1%).

На виконання визначених ст. 36 КПК України повноважень щодо здійснення нагляду за додержанням законів у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням прокурорами, з метою забезпечення ефективного та неупередженого досудового розслідування  у кримінальних провадженнях, надано 258 письмових вказівок слідчим.

Здійснюючи процесуальне керівництво досудовим розслідуванням прокурорами погоджено та підтримано в суді 65 клопотань про застосування запобіжних заходів, з них щодо тримання під вартою - 52.

Крім того, прокурорами постійно перевіряється стан досудового розслідування у кримінальних провадженнях та вживаються заходи щодо усунення і недопущення порушень вимог законів слідчими в ході їх розслідування.

За результатами перевірок процесуальними керівниками скасовано 92 незаконні постанови слідчих про закриття кримінальних проваджень.

За результатами вивчення стану досудового розслідування у кримінальних провадженнях місцевою прокуратурою начальнику ГУНП у Волинській області скеровано 11 листів щодо проведення службових розслідувань та вжиття заходів реагування стосовно службових осіб, які допустили порушення законодавства, за результатами розгляду яких 10 слідчих та керівників слідчого підрозділу притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

За участі прокурорів місцевої прокуратури судами розглянуто                      232 кримінальні провадження, з яких у 165 постановлено обвинувальні вироки, у тому числі на підставі угод про примирення - 36, на підставі угод про визнання винуватості - 39.

Для прикладу, Луцькою місцевою прокуратурою підтримувалось  публічне обвинувачення у кримінальному провадженні про обвинувачення Вераковського А.П. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого  п.13 ч.2 115 КК України, а саме – скоєння 02.01.2020 в обласному центрі умисного вбивства Шульгана О.С., особою, яка раніше вчинила умисне вбивство.

За результатами судового розгляду, вироком Луцького міськрайонного суду від 07.05.2020 Вераковського А.П. засуджено до 11 років позбавлення волі.    

Також, відповідно до компетенції та територіальної юрисдикції Луцькою місцевою прокуратурою забезпечується виконання функції нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, у піднаглядних органах та установах, в яких впродовж І кварталу 2020 року проведено 14 перевірок з вказаних питань. При проведенні перевірок особлива увага зверталась на законність тримання осіб у місцях несвободи, забезпечення їх належними умовами утримання, адміністративне затримання та доставлення громадян підрозділами Національної поліції України.

Керівникам піднаглядних органів та установ Луцькою місцевою прокуратурою впродовж І кварталу 2020 року внесено 16 вказівок про усунення виявлених порушень, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 4 посадові особи, одна вказівка перебуває на розгляді.

Прокуратура реагувала на факти порушення режиму ізоляції, протипожежних та санітарних норм, які створюють небезпеку утримуваним особам та персоналу ізолятора тимчасового тримання №1 ГУНП в області, бездіяльність органів ДВС по виконанню покарань у кримінальних провадженнях, порушення законності затримання працівниками підрозділів Національної поліції, а також виконання постанов про накладення адміністративного стягнення у виді арешту.

За участі прокурорів місцевої прокуратури у судах розглянуто 12 справ про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією. З них, до адміністративного стягнення у виді штрафу притягнуто 10 осіб, які вчинили адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, одну особу – звільнено від відповідальності, на підставі ст. 22 КУпАП, обмежившись усним зауваженням, одну – звільнено від відповідальності, у зв’язку із закінченням на момент розгляду справи строків, передбачених ст. 38 КУпАП.

 Крім того, місцевою прокуратурою скеровано 6 подань в порядку статті 65 Закону України «Про запобігання корупції» до органів влади та місцевого самоврядування на усунення причин та умов, що сприяють корупційним проявам.

Незважаючи на суттєві обмеження повноважень поза межами кримінального судочинства, місцевою прокуратурою упродовж 1 півріччя  2020 року вжито заходів для підвищення ефективності представницької діяльності.

З початку 2020 року судами відкрито провадження за позовними заявами прокуратури в інтересах держави на загальну суму понад  22,1 млн. грн., з них на суму 2,9 млн. грн. - у бюджетній сфері, 14,8 млн. грн. - у сфері земельних відносин.

Як приклад, за результатами вивчення Луцькою місцевою прокуратурою  інформацій Луцької міської ради, Головного управління ДПС у Волинській області встановлено, що між Луцькою міською радою та ТОВ «Житловий квартал» 07.03.2018 укладено договір оренди землі на земельну ділянку площею 1,9143 га, розташовану в м. Луцьку по вул. Рівненська, 119, строком на 10 років.

У відповідності до п. 12 договору оренди у разі невнесення орендної плати у строки, визначені договором, у десятиденний строк сплачується штраф у розмірі 100 відсотків річної орендної плати, встановленої договором.

З’ясовано, що зобов’язання по орендній платі згідно договору оренди землі від 07.03.2018 за лютий - квітень 2019 року було погашено лише 14.11.2019 згідно платіжного доручення №256 на суму 915 тис. грн.

Таким чином, в порушення вимог п. 287.3 ст. 287, п. 288.7 ст. 288 Податкового кодексу України та п. 10 Договору оренди землі від 07.03.2018, орендарем здійснено внесення орендної плати за лютий та березень 2019 року з порушенням строків, визначених договором, а тому наявні підстави для застування п. 12 Договору щодо обов’язку у десятиденний строк сплатити штраф у розмірі 100 відсотків річної орендної плати, встановленої договором.

Враховуючи вказане, місцевою прокуратурою пред’явлено позов в інтересах держави в особі Луцької міської ради до ТзОВ «Житловий квартал» про стягнення 2 379 805,95 грн. штрафу за несвоєчасну сплату орендної плати, який перебуває на розгляді у господарському суді Волинської області.

Окрім зазначеного, на розгляді в господарському суді Волинської області перебуває позов місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Луцької міської ради до ТОВ «Грін Ріелті», ТОВ «Проміньпарксервіс»,                       ПрАКзОВ «Роналор Інтертейнмент ЛТД» в особі Представництва «Роланор Інтертейнмент ЛТД» про стягнення з власника об'єктів нерухомого майна безпідставно збережених коштів в сумі 1,3 млн. грн. орендної плати за фактичне користування без належних на те правових підстав земельною ділянкою, на якій ці об'єкти розміщені.

Упродовж І півріччя 2020 року, Луцькою місцевою прокуратурою за результатами вивчення виконавчих проваджень, розпочатих державними виконавцями на виконання судових рішень за позовами прокурора, в тому числі, постановлених у минулих роках, внесено 11 скарг з приводу бездіяльності державних виконавців при здійсненні заходів до примусового виконання судових рішень, які розглянуті та задоволені.

Загалом, у звітному періоді реально виконано судових рішень, постановлених за позовами прокурора у минулих роках, на суму понад 1,1 млн. гривень.

         Реалізовуючи принцип гласності, місцевою прокуратурою постійно висвітлюються у засобах масової інформації результати своєї діяльності, які реально вплинули на поновлення прав громадян та захист інтересів держави.

         Так, працівниками місцевої прокуратури здійснено 36 виступів у засобах масової інформації.

 

 

Керівник Луцької місцевої прокуратури                                    В. Корнесюк

 

 

 

кількість переглядів: 1413