Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.01.2020

Інформація про результати діяльності Луцької місцевої прокуратури на території обласного центру

На виконання вимог ч. 3 ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» Луцька місцева прокуратура надає інформацію про результати діяльності на території обласного центру за 2019 рік.

Так, Луцькою місцевою прокуратурою впродовж 2019 року вживались організаційні та практичні заходи щодо підвищення ефективності прокурорсько-слідчої діяльності, реального усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності, забезпечення відшкодування завданої шкоди, вживались заходи, спрямовані на покращення як організації роботи працівників прокуратури при здійсненні процесуального керівництва досудовими розслідуванням так і їх взаємодії зі слідчими та оперативними працівниками, відслідковування негативних тенденцій росту окремих видів злочинів та вжиття відповідних заходів з метою посилення роботи працівників поліції на проблемних напрямках.

З метою вжиття заходів до координації діяльності правоохоронних органів міста Луцька та Луцького району у сфері протидії злочинності, за вказаний період під головуванням керівника місццевої прокуратури проведено дві спільних наради, на яких обговорено стан злочинності та правопорядку, додержання вимог законодавства, спрямованого на її профілактику, ефективність заходів протидії та попередження кримінальних правопорушень.

Постійно проводяться заняття з оперативними працівниками місцевої прокуратури та оперативні наради, на яких обговорюються проблемні питання в діяльності правоохоронних органів, шляхи їх вирішення. Поновлено склад постійно-діючих робочих груп з питань координації діяльності правоохоронних органів по розкриттю і розслідуванню злочинів проти життя та здоров’я особи; тяжких та особливо тяжких злочинів проти власності; у сфері службової діяльності, у бюджетній сфері тощо. У 2019 році створено міжвідомчі робочі групи з питань координації діяльності правоохоронних органів по розкриттю і розслідуванню злочинів у сфері безпеки руху та експлуатації транспорту та у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речових, їх аналогів та прекурсорів. Постійно проводяться заняття з оперативними працівниками місцевої прокуратури та оперативні наради, на яких обговорюються проблемні питання в діяльності правоохоронних органів, шляхи їх вирішення.

З метою підвищення рівня правового виховання населення міста та посилення профілактичного впливу по запобіганню вчиненню злочинів, працівниками місцевої прокуратури в загальнообласних та місцевих друкованих засобах масової інформації та мережі Інтернет постійно висвітлюються результати розкриття, розслідування та судового розгляду найбільш резонансних кримінальних проваджень щодо злочинів, вчинених на території міста. Здійснено цикл публікацій та виступів на телебаченні з рекомендаціями стосовно попередження вчинення злочинів, ріст яких відмічався на території міста.

Упродовж 2019 року прокурорами Луцької місцевої прокуратури проведено навчання з питань запобігання та протидії злочинності серед школярів у 12 закладах середньої освіти м.Луцька.

Завдяки скоординованим діям правоохоронних органів міста Луцька  вдалось досягти зменшення кількості певних видів злочинів в обласному центрі.

Відтак, у 2019 році, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, в обласному центрі вдалося досягти зменшення кількості особливо тяжких злочинів (з 130 до 85, або на 34,6%), та тяжких злочинів (з 964 до 913, або на 5,3%).

Не допущено вчинення на території міста умисних вбивств, мав місце один факт нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілого (в той час як у минулому році було вчинено 6 умисних вбивств та замахів на них, а також 4 тяжких тілесних ушкодження, що спричинили смерть потерпілого).

Дещо зросла кількість облікованих злочинів проти власності в обласному центрі (з 1949 до 2042, або на 4,8%). При цьому, зменшено кількість вчинених в місті Луцьку крадіжок з 1313 до 1288, або на 1,9%, з них крадіжок з квартир з 129 до 100, або на 22,5%, грабежів з 106 до 97 або на 8,5%, розбійних нападів з 23 до 10 або на 56,5%.

В обласному центрі зменшилась кількість злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту (з 133 до 130, або на 2,3%), а також незаконних заволодінь транспортними засобами (з 53 до 39, або на 26,4%).

Суттєво зменшилась кількість вчинених злочинів проти громадського порядку та моральності (з 44 до 28, або на 36,4%), в тому числі хуліганств (з 21 до 12).

Активізовано роботу щодо протидії незаконному обігу наркотичних засобів, їх аналогів та прекурсорів, та, як наслідок, у місті Луцьку виявлено та обліковано 214 злочин вказаної категорії, проти 149 у 2018 році, тобто на 43,6%.

Для прикладу, у 2019 році працівниками Луцького ВП ГУНП у Волинській області за процесуального керівництва місцевої прокуратури було проведено ряд негласних слідчих (розшукових) дій, за результатами яких встановлено жителя м.Харкова, який через мережу Інтернет здійснював розповсюдження психотропних речовин на території України, а саме: за допомогою ТОВ «Нова пошта» здійснював пересилання заборонених речовин. За місцем проживання даної особи СВ Луцького ВП ГУНП в області проведено обшук та вилучено поліетиленові пакети з психотропною речовиною вагою близько 1 кілограма.

Також у 2019 році співробітниками Луцького ВП ГУНП у Волинській області затримано особу, у якої  вилучено близько 750 г особливо небезпечної психотропної речовини – PVP, а також за місцем його проживання близько    250 г вказаної речовини. Як встановлено в подальшому, підозрюваний спільно з іншими особами займався розповсюдженням заборонених психотропних речовин на території м.Луцька через мережу Інтернет.

Завдяки скоординованим діям усіх правоохоронних органів міста Луцька, проведеним спільним та розширеним нарадам, діяльності постійно-діючих робочих груп покращено стан розкриття кримінальних правопорушень.

Так, рівень розкриття кримінальних правопорушень на території м.Луцька, у яких особам оголошено повідомлення про підозру, що зареєстровані у 2019 році становить 46,5%, в той час як у 2018 році даний показник складав 42,0%.  

При цьому, питома вага оголошених слідчими СВ Луцького ВП підозр є найбільшою в області (31% або 1500) від усієї кількості підозр (4852) оголошених усіма територіальними органами поліції області.

Не залишилось поза увагою слідчих та процесуальних керівників забезпечення відшкодування завданих потерпілим збитків, а відтак і поновлення їх прав. Так, у 2019 році забезпечено відшкодування збитків за завершеними розслідуванням кримінальними провадженнями на загальну суму 1630 тис. грн. або 38% від заподіяних 4279 тис. грн. Крім того, накладено арешт на майно на суму 1838 тис. грн.

За результатами перевірок процесуальними керівниками скасовано 170 незаконних постанов слідчих про закриття кримінальних проваджень. Прокурорами у кримінальних провадженнях з метою забезпечення ефективного та об’єктивного слідства надано 779 письмових вказівок слідчим.

Здійснюючи процесуальне керівництво досудовим розслідуванням прокурорами погоджено та підтримано в суді 143 клопотання про застосування запобіжного заходу.

Прокурорами прийнято участь у судовому розгляді 86 скаргах на дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора.

Крім того, прокурорами постійно перевіряється стан досудового розслідування у кримінальних провадженнях та вживаються заходи щодо усунення і недопущення процесуальних порушень слідчими в ході їх розслідування.

За результатами вивчення проваджень місцевою прокуратурою начальнику ГУНП у Волинській області скеровано 31 лист щодо проведення службового розслідування та вжиття заходів реагування стосовно осіб, які допустили порушення законодавства.

За участі прокурорів місцевої прокуратури судами розглянуто 997 кримінальних проваджень, з яких у 554 постановлено обвинувальні вироки, у тому числі на підставі угод про примирення – 109, на підставі угод про визнання винуватості – 73.

Так, Луцькою місцевою прокуратурою забезпечено підтримання державного обвинувачення у кримінальному провадженні № 12017030010003725 від 12.08.2017 за підозрою Гетьмана Олександра Сергійовича у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2          ст. 296, п.7 ч. 2 ст. 115 КК України, Зубаля Дмитра Михайловича та Косова Дмитра Михайловича у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 296 КК України, а саме скоєння хуліганських дій відносно Поповича П.В. та його умисного вбивства.

За результатами судового розгляду, вироком Луцького міськрайонного суду від 10.10.2019 Гетьмана О.С. засуджено до 11 років позбавлення волі.

Зубаля Д.М. визнано винним у вчиненні інкримінованого йому злочину та засуджено до 2 років позбавлення волі.

Косова Д.М. також визнано винним та призначено покарання у виді          2 років позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання на підставі    п. «д» ст. 1 Закону України «Про амністію у 2016 році» від 22.12.2016.

Відповідно до компетенції та територіальної юрисдикції Луцькою місцевою прокуратурою забезпечується виконання вказаної функції у 14 піднаглядних органах та установах, в яких впродовж 2019 року проведено 36 перевірок з вказаних питань. Особлива увага зверталась на законність тримання осіб у місцях несвободи, забезпечення їх належними умовами утримання, адміністративне затримання та доставлення громадян підрозділами Національної поліції України.

Поряд з цим, керівникам піднаглядних органів та установ Луцькою місцевою прокуратурою впродовж 2019 року внесено 31 вказівку про усунення виявлених порушень, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 14 посадових осіб, 2 вказівки перебувають на розгляді.

Прокуратура реагувала на факти порушення режиму ізоляції, протипожежних та санітарних норм, які створюють небезпеку утримуваним особам та персоналу ізолятора тимчасового тримання №1 ГУНП в області, бездіяльність органів ДВС по виконанню покарань у кримінальних провадженнях, порушення законності затримання працівниками підрозділів Національної поліції, а також виконання постанов про накладення адміністративного стягнення у виді арешту.

Також, впродовж 2019 року місцевою прокуратурою в порядку нагляду за додержанням законів при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення в апеляційному порядку оскаржено дві постанови суддів Луцького міськрайонного суду щодо накладення адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт.  

Разом з тим, місцевою прокуратурою у відповідності до вимог ст. 1 Закону України «Про запобігання корупції», у ході проведення перевірки стану дотримання законодавства України щодо запобігання та протидії корупції ведеться робота щодо виявлення корупційних кримінальних та адміністративних правопорушень, а також порушень, пов’язаних з корупцією.

Так, місцевою прокуратурою виявлено випадки неподачі, всупереч             ст. 45 Закону, декларації особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. За вказаними фактами упродовж 2019 року зареєстровано 8 кримінальних проваджень, за ознаками кримінальних правопорушень, передбаченого статтею 3661 КК України. 

За результатами досудових розслідувань у вказаних кримінальних провадженнях до суду, для розгляду по суті, скеровано 3 обвинувальні акти.

Крім того, місцевою прокуратурою скеровано 6 подань в порядку статті 65 Закону України «Про запобігання корупції» до органів влади та місцевого самоврядування на усунення причин та умов, що сприяють корупційним проявам.

Разом з тим, до суду для розгляду по суті скеровано 19 кримінальних проваджень, що розслідувались СВ Луцького ВП ГУНП у Волинській області, розпочаті за фактом пропозиції та надання службовій особі неправомірної вигоди, за вчинення службовою особою в інтересах того, хто пропонує та надає таку вигоду, будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища, за знаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.369 КК України.

Також, впродовж поточного року за процесуального керівництва Луцької місцевої прокуратури СВ Луцького ВП ГУНП у Волинській області до суду направлено 17 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях в бюджетній сфері.

Крім того, 31.10.2019 до Луцького міськрайонного суду скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні №12016030010004313 від 18.09.2016, за ознаками злочину, передбаченого ч.4 ст. 191 КК України, розпочатого за фактом розтрати заступником начальника Управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Волинської  обласної  державної адміністрації майна Управління на суму 341684 гривень.

В ході досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні забезпечено відшкодування заподіяних збитків на суму 341 686 грн.  шляхом виявлення та вилучення працівниками правоохоронних органів  розтраченого майна і передачі його на відповідальне зберігання представнику Волинської обласної державної адміністрації.

Незважаючи на суттєві обмеження повноважень поза межами кримінального судочинства, місцевою прокуратурою у 2019 році вжито заходів для підвищення ефективності представницької діяльності.

Так, з початку 2019 року судами відкрито провадження за позовними заявами прокуратури в інтересах держави на загальну суму понад 30 млн. грн., з них на суму 3,6 млн. грн. – у бюджетній сфері.

Також, упродовж 2019 року задоволено 21 позов місцевої прокуратури на загальну суму 20,6 млн. гривень, з них 8 позовів на суму понад 2,8 млн. грн. у бюджетній сфері, 7 позовів на суму 17,7 млн. грн. на захист інтересів держави в сфері земельних відносин.

Так, рішенням господарського суду Волинської області від 04.02.2019, залишеним без змін постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 15.05.2019, у справі №903/503/18 задоволено позов заступника керівника Луцької місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Луцької міської ради до ТзОВ «Спектр центр» про стягнення            642 115,72 грн. збитків за використання земельної ділянки без правовстановлюючих документів.

Крім того,  місцевою прокуратурою в інтересах держави в особі Луцької міської ради подано позов до ТзОВ «Спектр Центр» про стягнення 502 919,28 грн. збитків за використання без правовстановлюючих документів земельної ділянки комунальної власності територіальної громади площею 3,28 га.

Ухвалою господарського суду Волинської області від 23.09.2019 у справі №903/525/19 за результатами розгляду вказаного позову Луцької місцевої прокуратури затверджено мирову угоду від 19.09.2019, укладену між сторонами, відповідно до умов якої ТОВ «Спект Центр» визнав грошове зобов’язання та зобов’язався щомісячно до останнього календарного дня місяця сплачувати до місцевого бюджету 41 909,94 грн. впродовж року, починаючи з вересня 2019 року.

Також, рішенням господарського суду Волинської області від 04.03.2019 у справі №903/795/18, залишеним без змін постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 23.05.2019, задоволено позов заступника керівника Луцької місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Луцької міської ради до ПП «Торгінвестбуд-Луцьк», ОК «Житлово-будівельний кооператив «Затишок 7» про визнання недійсним та скасування рішення, визнання недійсною додаткової угоди до договору та стягнення 333 379 гривень.

Упродовж 2019 року, Луцькою місцевою прокуратурою за результатами вивчення виконавчих проваджень, розпочатих державними виконавцями на виконання судових рішень за позовами прокурора, в тому числі, постановлених у минулих роках, внесено 23 скарги з приводу бездіяльності державних виконавців при здійсненні заходів до примусового виконання судових рішень, які розглянуті та задоволені.

Загалом, у звітний період реально виконано судових рішень, постановлених за позовами прокурора у 2019 році та минулих роках на суму 19,7 млн. гривень.

 

Керівник Луцької місцевої прокуратури                                 В. Корнесюк

кількість переглядів: 1022