Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.06.2020

Керівники правоохоронних органів Волині обговорили проблеми розслідування кримінальних проступків. ФОТО

У прокуратурі Волинської області відбулася спільна нарада керівників правоохоронних та судових органів краю, на якій обговорено готовність правоохоронців до роботи в умовах набрання з 1 липня 2020 року змін до законодавства, якими запроваджується інститут кримінальних проступків.

Розпочинаючи засідання, виконувач обов’язків прокурора області Олександр Шамринський наголосив, що унаслідок цих змін 119 складів злочинів та 2 склади адміністративних правопорушень утворюватимуть 121 склад кримінальних проступків, які розслідуватимуться у формі дізнання.

Спираючись на статистичні відомості, можна констатувати, що в такий спосіб розслідуватиметься мало не половина проваджень в області.

Звісно, на перших початках можуть виникати проблеми, які важливо обговорити і упередити.

Скажімо, з початку року на території області складено 1381 адміністративний протокол за керування громадянами транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння. У таких провадженнях з 01 липня 2020 року буде проводитись дізнання, відтак дізнавачі територіальних органів поліції повинні забезпечити його проведення у відповідності з вимогами закону. Громадяни ж мають бути свідомими того, що за кермування автомобілем в стані сп’яніння тепер наставатиме кримінальна відповідальність.

Кримінальним процесуальним кодексом України визначено скорочені, порівняно з розслідуванням злочинів, строки розслідування проступків – не більше місяця з дня повідомлення особі про підозру.

Можливість подальшого продовження строків досудового розслідування законодавцем не визначено, а тому усі необхідні слідчі й розшукові дії безумовно будуть проводитися  у межах встановлених строків досудового розслідування – і це також необхідно забезпечити.

Необхідно вирішити й проблеми, які виникатимуть в ході судового розгляду матеріалів про кримінальні проступки.

Обговоривши проблемні питання, керівники правоохоронних органів області визначили шляхи їх вирішення задля забезпечення у подальшому ефективного розслідування кримінальних проступків.

 

Пресслужба прокуратури області

 

кількість переглядів: 1396