Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.06.2020

Прокурор Волині Тарас Безрукий: «Прокуратура миттєво реагуватиме на кожен випадок катування людей правоохоронцями»

У прокуратурі Волині відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів області, на якій обговорили стан додержання конституційних прав громадян під час кримінального переслідування, законодавства щодо протидії катуванню та іншому жорстокому поводженню з людьми працівниками правоохоронних органів.

"Завдяки вжитим заходам на Волині з року в рік зменшується кількість фактів жорстокого поводження правоохоронців з людьми, - зауважив, розпочинаючи нараду, прокурор Волині.

Але я наголошую – випадки катувань чи нелюдського ставлення працівників правоохоронних органів до людей мають бути викорінені взагалі. На кожен такий факт реакція прокуратури буде миттєвою. І кожен з них буде ретельно розслідуваний.

У провадженні слідчих Територіального управління ДБР наразі перебуває понад два десятки кримінальних проваджень про такі факти. У одному з них за принципової позиції прокурорів двом правоохоронцям, які зламали громадянину руку, днями повідомлено про підозру у перевищенні службових повноважень.

Минулоріч у Луцьку був випадок порушення конституційних прав неповнолітнього при його затриманні, коли батьків повідомили через чотири години, а прокурора та уповноважений орган на надання безоплатної правової допомоги – взагалі через 9 годин після затримання.

Так, це одиничний випадок, проте їх теж не має бути.

Недотримання конституційних прав громадян при проведенні оперативно-технічних заходів, що тимчасово їх обмежують, при проведенні негласних слідчих (розшукових) дій, укриття злочинів від обліку, розслідування кримінальних проваджень з порушенням розумних строків – усі ці питання залишаються проблемними і потребують вирішення.

Хоч в області забезпечено принциповий нагляд за додержанням законів та недопущення фактів катувань і жорстокого поводження з людьми у місцях несвободи, не може не турбувати той факт, що через невідповідність вимогам національного законодавства та міжнародних стандартів зараз не функціонує 20 з 24 кімнат для затриманих чергових частин органів поліції.

Наявні факти застосування до ув’язнених та засуджених фізичної сили з боку адміністрації установ, що є абсолютно неприпустимим.

У лютому цього року під час проведення обшуку в Луцькому слідчому ізоляторі в одній із камер щодо ув’язнених застосовано фізичну силу та спецзасоби – нині цей випадок розслідують, аби встановити, чи не було перевищення повноважень правоохоронцями.

За допущені порушення закону працівниками органів та установ виконання покарань за прокурорського реагування до дисциплінарної відповідальності притягнуто 55 посадовців, скасовано та приведено у відповідність два акти, звільнено одну незаконно утримувану особу."

Начальник ГУНП в області Юрій Крошко сказав, що поліція в жодному разі не буде приховувати чи покривати факти жорстокого поводження поліцейських із громадянами, навпаки – робитиме все задля очищення своїх лав від тих, хто таке вчинятиме, та притягнення їх до встановленої законом відповідальності.

Учасники наради погодили низку заходів задля забезпечення безумовного додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні й протидії жорстокому поводженню з людьми.

 

Пресслужба прокуратури області

 

кількість переглядів: 1420