Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.06.2020

У прокуратурі Волині обговорили відновні підходи у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені неповнолітніми. ФОТО

У прокуратурі Волині відбулося засідання робочої групи з питань реалізації пілотного проєкту "Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

Розпочинаючи засідання робочої групи, начальник відділу ювенальної юстиції прокуратури Волинської області Тетяна Супрунюк зауважила, що проєкт ґрунтується на відновних підходах у кримінальних провадженнях про злочини невеликої та середньої тяжкості, вчинені неповнолітніми, які раніше злочинів не вчиняли.

Завданням, яке ставлять перед собою правоохоронці, є налагодження ефективної комунікації між такими неповнолітніми і потерпілими від вчинених ними злочинів, аби відшкодувати заподіяну шкоду, якнайраніше вивести підлітків-правопорушників із кримінального процесу з обов’язковим ужиттям заходів для їхньої ресоціалізації та запобігання повторним злочинам.

Основною особою, від якої залежить право ініціювання реалізації положень пілотного проєкту стосовно конкретного неповнолітнього правопорушника, є прокурор – процесуальний керівник.

Вивчивши матеріали кримінального провадження, на стадії повідомлення неповнолітньому про підозру, якщо у провадженні є потерпілий, якому завдано шкоди, і неповнолітній визнає факт вчинення злочину – прокурор пропонує підлітку взяти участь у Програмі, аби згодом бути звільненим від кримінальної відповідальності або отримати покарання, не пов’язане із позбавленням волі.

Угоду про застосування Програми відновлення укладають за участі адвоката-медіатора регіонального Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. У ній зазначають усі умови(відшкодування завданої  злочином шкоди, залучення до суспільно-корисної праці тощо), які підліток має виконати в обумовлений строк. Після виконання умов прокурор має законні підстави звернутись до суду з проханням визнати неповнолітнього винним у скоєнні злочину і з урахуванням виконання ним Програми звільнити від покарання, застосувавши примусові заходи виховного характеру.        

Начальник секції ювенальної превенції ГУНП в області Інна Остапович зауважила, що одним із проблемних питань у запровадженні Програми є те, що саме батьки неповнолітніх та їхні законні представники заперечують проти участі підлітка у ній, очевидно, не розуміючи, що вона дає можливість перевиховати неповнолітнього на початку його дорослішання, за допомогою безпосереднього спілкування із потерпілим та виховання в підлітка як повноцінного члена суспільства почуття відповідальності за свої дії.

Окрім того, переважно неповнолітні, стосовно яких розпочато досудове розслідування, або вчиняють тяжкі злочини, або раніше вже вчиняли злочини, що унеможливлює їхню участь у пілотному проєкті.

Зауважимо, що згідно спільного наказу Міністерства Юстиції України та Офісу Генерального прокурора від 17.04.2020 № 1473/5/194 проєкт поширений на всю територію України.

 

Пресслужба прокуратури області

 

кількість переглядів: 1318