Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.10.2019

У прокуратурі Волині обговорили проблеми боротьби зі злочинами на кордоні. ФОТО

У прокуратурі Волині під головуванням виконувача обов’язків прокурора Волинської області Ігоря Цюприка відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів області, на якій обговорено стан попередження та протидії ухиленню від сплати митних платежів, незаконному обігу підакцизних товарів на території області та їх переміщення через митний кордон України, боротьби з корупцією на державному кордоні.

Розпочинаючи нараду, Ігор Цюприк зауважив, що протидія контрабанді та тіньовим схемам на кордоні й митниці - незмінний пріоритет у роботі волинських правоохоронців.

Цього року ліквідовано діяльність «центру мінімізації митних платежів», організованого групою осіб, що налагодили ввезення на митну територію України під замовлення морепродуктів за заниженою митною вартістю та подальшу їх реалізацію без відображення у податковому та бухгалтерському обліку. В ході досудового розслідування забезпечено відшкодування збитків на понад один мільйон гривень.

У серпні 2019 року ліквідовано одну із схем незаконного переміщення комерційних товарів через митний кордон.

Продовжено роботу із виявлення корупційних проявів на державному та митному кордоні. До суду скеровано обвинувальний акт відносно військовослужбовця прикордонного загону, який за сприяння у переправлянні через кордон цигарок отримав неправомірну вигоду. Також в отриманні неправомірної вигоди викрито державного інспектора митного поста, військовослужбовця прикордонного загону, головного спеціаліста відділу надання адміністративних послуг Управління Укртрансбезпеки в області.

Органи прокуратури області здійснюють процесуальне керівництво у низці кримінальних проваджень щодо посадових осіб митної служби за фактами незаконного переміщення товарів через кордон без сплати обов’язкових митних платежів товарів комерційного та іншого призначення, у тому числі і щодо вимагання та одержання посадовцями митниці за це неправомірної вигоди.

Активізовано роботу правоохоронців щодо протидії незаконному обігу та протиправному транспортуванню у країни Європейського Союзу тютюнових та алкогольних виробів.

Загалом із незаконного обігу вилучено підакцизних товарів на понад 34,8 мільйонів гривень, майже половина з яких на понад 17 млн. грн. - тютюнові вироби, з них на 16,1 млн. грн. – саме при спробах незаконного переміщення через державний кордон.

Процесуальними керівниками забезпечено скерування слідчими підрозділами правоохоронних органів до суду 10 кримінальних проваджень даної категорії.

Разом з тим, вжиті правоохоронними органами області заходи не забезпечили реальної та системної протидії ухиленню від сплати митних платежів, незаконному обігу підакцизних товарів на території області та їх переміщенню через митний кордон України, боротьби з корупцією на кордоні.

Вимагає посилення контроль за дотриманням податкового та митного законодавства під час імпорту та експорту товарів.

Незадовільними є результати діяльності щодо обсягів виявлення та вилучення незаконного ввезеного на територію України товару подрібненими партіями.

Гостро стоїть питання протидії незаконному ввезенню великих партій цигарок на територію України з Республіки Білорусь, які у подальшому контрабандним шляхом переправляються у Республіку Польща.

Одним з першочергових завдань правоохоронної системи залишається забезпечення ефективної протидії корупційним проявам, і в першу чергу на державному та митному кордоні та серед працівників правоохоронних органів.

Проблеми у протидії контрабанді та тіньовим схемам на кордоні й митниці потребують комплексного вирішення правоохоронними органами області.

Учасниками наради запропоновано низку додаткових заходів до активізації та покращання діяльності з питань протидії ухиленню від сплати митних платежів, незаконному обігу підакцизних товарів на території області та їх переміщення через кордон України, боротьби з корупцією на державному кордоні.

 

Пресслужба прокуратури області

кількість переглядів: 1409