Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.08.2019

У прокуратурі Волині обговорили питання протидії правопорушенням у сфері забруднення земель та повітря в Луцьку й Луцькому районі. ФОТО

У прокуратурі Волинської області під головуванням виконувача обов’язків прокурора області Ігоря Цюприка відбулася нарада керівників правоохоронних та контролюючих органів області з питань протидії правопорушенням у сфері забруднення земель та атмосферного повітря на території Луцька та Луцького району, а також з питань організації досудового розслідування у кримінальних провадженнях про такі злочини.

У нараді взяли участь начальник Управління захисту економіки в області Департаменту захисту економіки Національної поліції Юрій Крошко, начальник Державної екологічної інспекції Олександр Ткачук, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в області Богдан Лозинський, виконувач обов’язків начальника Головного управління Держгеокадастру в області Тарас Кантор, виконувач обов’язків начальника відділу екології Луцької міської ради Олег Гелета.                       

Розпочинаючи нараду, Ігор Цюприк зауважив, що проблеми забруднення земель та повітря території Луцька та Луцького району набули загрозливого характеру.

Правопорушення, які сьогодні кваліфіковано як кримінальні злочини, створюють реальну загрозу здоров’ю населення (а йдеться про щонайменше сотні тисяч жителів обласного центру), негативно впливають на навколишнє природне середовище.

Тому розв’язання цієї проблеми вимагає комплексного підходу з боку правоохоронних органів та органів державного контролю.

Упродовж поточного року органами поліції розпочато по два кримінальні провадження за фактами забруднення земель, за ст. 239 КК України, а також за фактами забруднення атмосферного повітря, за ст. 241 КК України.

Ефективне розслідування таких кримінальних правопорушень вимагає спеціальних знань, залучення спеціалістів контролюючих органів у сфері охорони навколишнього природного середовища щодо проведення відповідних перевірок, досліджень, відібрання зразків, замірів.

Водночас, аналіз наданої органами державного контролю інформації з цих питань свідчить про відсутність чіткої взаємодії між ними, намагання перекласти відповідальність за ситуацію з одного органу на інший, відтак реальні результати щодо забезпечення належної протидії правопорушенням щодо забруднення земель та атмосферного повітря відсутні.

Обговорюючи проблемні питання, учасники наради дійшли висновку, що недостатньо проводиться робота щодо встановлення місць можливого скиду забруднюючих речовин до каналізаційних систем міста Луцька, чи їх іншого захоронення, у тому числі шляхом закопування.

Неналежно відпрацьовуються версії забруднення атмосферного повітря іншими джерелами.   

Завершуючи засідання, представники правоохоронних та контролюючих органів запевнили про свою готовність до співпраці, а також розробили низку спільних заходів задля оперативного реагування на факти поширення неприємного запаху у Луцьку та Луцькому районі, а також реального подолання цієї проблеми.

 

Прес-служба прокуратури області

кількість переглядів: 1640