Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.07.2019

Упродовж першого півріччя 2019 року волинські прокурори пред'явили позовів на захист інтересів держави на суму 221 млн грн

Реалізація органами прокуратури конституційної функції представництва є дієвою формою захисту порушених інтересів держави в суді.

Упродовж першого півріччя 2019 року органами прокуратури Волині пред’явлено позовних заяв на суму понад 344 млн грн.

Судами за позовами прокурорів, пред’явленими на захист інтересів держави, стягнуто коштів та повернуто майна на суму 221 млн грн. За задоволеними позовами сума коштів чи вартість майна, вибуття яких із державної (комунальної) власності попереджено за закритими справами, становить понад 39 млн грн.

Найбільше приділено уваги захисту інтересів держави у сфері земельних відносин. За позовами прокурорів задоволено вимоги та добровільно сплачено майже 215 млн грн. Площа повернутих земель та земель, незаконне надання яких попереджено, складає 153 га.

Зокрема, прокуратурою області було пред’явлено позов до фермерського господарства "Нектар-А" про розірвання договору оренди землі площею 17 га вартістю 25 млн грн, що розташована на території Романівської сільської ради Луцького району. Рішенням Господарського суду Волинської області, яке набрало законної сили 25 травня 2019 року, позов задоволено, земельну ділянку повернуто у державну власність.

У бюджетній сфері пред’явлено позовних заяв на суму понад 10 млн грн.

Так, прокуратурою області в ході опрацювання даних веб-порталу публічних закупівель «prozorro.gov.ua» виявлено безпідставне застосування тендерним комітетом Волинської обласної клінічної лікарні переговорної процедури при закупівлі твердого палива, попри відсутність нагальної потреби в розумінні п.3 ч.2 ст. 35 Закону України "Про публічні закупівлі".

Ці порушення підтверджено за результатами моніторингу закупівлі, проведеного уповноваженим органом державного фінансового контролю – Управлінням Західного офісу Держаудитслужби у Волинській області.

Відтак, прокуратурою області до Господарського суду Волинської області 30 травня 2019 пред’явлено позов про визнання недійсними зазначеної публічної закупівлі та укладеного за її результатами договору від 09 квітня 2019 року №119.

Враховуючи те, що під час судового розгляду між лікарняним закладом  та підприємцем укладено додаткову угоду, якою розірвано оспорюваний договір, суд закрив провадження в справі. Завдяки принциповій позиції та своєчасному реагуванню прокуратури області вдалося попередити незаконне використання бюджетних коштів на суму понад 3 млн гривень.

На сьогодні Комунальне підприємство «Волинська обласна клінічна лікарня» Волинської обласної ради, будучи розпорядником бюджетних коштів та дотримуючись вимог Закону України «Про публічні закупівлі», не позбавлена можливості використати кошти в сумі 3080 тис грн для проведення закупівлі твердого палива із застосуванням процедури відкритих торгів, забезпечивши таким чином максимальну економію та ефективність використання бюджетних коштів.

Реально виконано судових рішень на суму понад 134 млн грн.

Зокрема, на виконання рішення господарського суду Волинської області, яким задоволено позов Луцької місцевої прокуратури, господарське товариство «Центр обробки та утилізації відходів» повернуло земельну ділянку площею 6,1 га ринковою вартістю понад 12 млн грн, що розташована за межами населених пунктів Княгининівської сільської ради Луцького району та на якій так і не побудували завод  із переробки сміття.

На виконання рішення господарського суду Волинської області, яким задоволено позов Ковельської місцевої прокуратури, фермерське господарство «Мислина» звільнило самовільно зайняту земельну ділянку площею 0,44 га, ринковою вартістю близько 4,5 млн грн.

Питання захисту інтересів держави залишається пріоритетом роботи органів прокуратури області.

 

Прес-служба прокуратури області

кількість переглядів: 1566