Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.04.2019

За три місяці 2019 року волинські прокурори пред’явили позовів в інтересах держави на суму 200 млн грн

Реалізація органами прокуратури конституційної функції представництва є дієвою формою захисту порушених інтересів держави в суді.

Упродовж першого кварталу 2019 року органами прокуратури Волинської області пред’явлено позовних заяв на суму понад 200 млн грн.

Судами за позовами прокурорів, пред’явленими на захист інтересів держави, стягнуто коштів та повернуто майна на суму понад 86 млн. грн. За задоволеними позовами сума коштів чи вартість майна, вибуття яких із державної (комунальної) власності попереджено за закритими справами, становить 39 млн грн.

За позовами прокурорів у сфері земельних відносин задоволено вимоги та добровільно сплачено майже 107 млн. грн. Площа повернутих земель та земель, незаконне надання яких попереджено, складає 73 га.

Зокрема, прокуратурою області пред’явлено до господарського суду області позов в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України до Головного управління Держгеокадастру у Волинській області, фермерського господарства, Рожищенської районної державної адміністрації, Копачівської сільської ради Рожищенського району про визнання незаконними і скасування рішень щодо передачі землі та визнання недійсними договорів оренди, згідно з якими 77 га земель, серед яких і майже 40 га лісу, вартістю 104,7 млн грн. передано у користування фермерського господарства як землі сільськогосподарського призначення.

Рішенням господарського суду Волинської області задоволено позов Ковельської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Волинської обласної державної адміністрації до господарського товариства про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки водного фонду озера "Прибич" на території Грабівської сільської ради Шацького району Волинської області площею 24,3 га, вартістю понад 40 млн гривень.

Володимир-Волинською місцевою прокуратурою до господарського суду області пред’явлено позовну заяву в інтересах Волинської облдержадміністрації до господарського товариства про повернення земельної ділянки площею понад 26 га та вартістю 37 млн грн., що знаходиться за межами Соловичівської сільської ради. Прокурори з'ясували, що товариство після завершення строку дії договору оренди землі продовжує її використовувати без відповідних правовстановлюючих документів на землю. Справа перебуває в провадженні суду.

Маневицька місцева прокуратура зібрала матеріали для пред’явлення позовної заяви в інтересах Волинської обласної ради, Любешівської селищної ради до фізичної особи-підприємця про звільнення нежитлових приміщень пам’ятки архітектури національного значення Келій монастиря піарів вартістю понад 1 млн грн., які використовуються без достатніх правових підстав.

У бюджетній сфері пред’явлено позовних заяв на суму понад 2 млн грн.

Так, Луцька місцева прокуратура 29 березня 2019 року пред’явила до господарського суду області позовну заяву в інтересах держави до Луцької міської ради,  господарського товариства про визнання незаконним та скасування рішення Луцької міської ради про зменшення розміру пайової часті у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста, визнання недійсною додаткової угоди до договору про пайову участь у розвитку інфраструктури міста Луцька, укладеної між Луцькою міською радою та приватним товариством. Цим рішенням ради незаконно зменшено забудовнику пайову участь на 1,1 млн грн. Вже задоволений аналогічний позов місцевої прокуратури на суму 333 тис грн.

Реально виконано судових рішень за позовами прокурорів на суму 46 млн. грн.

Зокрема, у березні поточного року забезпечено виконання двох судових рішень за позовами Володимир-Волинської місцевої прокуратури до Благодатної селищної ради, обласного благодійного фонду про скасування рішень цієї селищної ради, визнання договорів купівлі-продажу об`єктів нерухомого майна недійсними та повернення у комунальну власність приміщень загальною вартістю понад 5,3 млн грн.

Реалізовано майно на суму понад 5 млн грн за позовом прокуратури області в інтересах ПАТ «Державний ощадний банк України» до фізичної особи та товариства за договірним зобов’язанням.

Також виконано судове рішення за позовом Маневицької місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Камінь-Каширської районної державної адміністрації до товариства про зобов'язання звільнити самовільно зайняту земельну ділянку вартістю 12,2 млн гривень.

Питання захисту інтересів держави залишається пріоритетом роботи органів прокуратури області.

 

Прес-служба прокуратури області

кількість переглядів: 1575