Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.02.2019

У прокуратурі обговорили стан додержання в області законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях

 

У прокуратурі Волині відбулася спільна нарада керівників правоохоронних та державних органів Волинської області, на якій обговорили  стан додержання законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.
Розпочинаючи її роботу, перший заступник прокурора області Ігор Цюприк поінформував присутніх, що за результатами перевірок у цій сфері органами прокуратури області за минулий рік внесено 155 вказівок, в тому числі 9 вказівок щодо неповнолітніх, за наслідками розгляду яких до відповідальності притягнуто 109 посадовців, скасовано та приведено у відповідність 17 актів та звільнено одного засудженого, незаконно утриманого у дисциплінарному ізоляторі.
Однак, ще не досягнуто безумовного додержання законів при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення.
Так, поширеним в роботі органів Головного управління Національної поліції та Управління патрульної поліції в області є випадки порушення вимог Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо неоформлення матеріалів про адміністративне затримання правопорушників (81), в тому числі щодо неповнолітніх, безпідставного доставлення порушників до відділів поліції (18) та тримання затриманого понад три години.
Не забезпечено органами Державної міграційної служби області належного контролю за виконанням 20 рішень про примусове повернення іноземців з України.
У минулому році мали місце 16 фактів незаконного застосування на підставі постанов судів покарань у виді арешту та суспільно корисних робіт, які оскаржено прокурорами та скасовано в апеляційному порядку.
Послаблення органами пробації контролю за поведінкою засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та самоусунення від здійснення індивідуально-профілактичної роботи з такими особами працівників поліції призвело до вчинення ними у минулому році 39 рецидивних злочинів.
Адміністраціями Маневицької та Цуманської ВК, Ковельської виховної колонії та Луцького СІЗО не достатньо вживаються заходи щодо перекриття каналів надходження до режимної території заборонених предметів.
Потребує посилення нагляду за додержанням прав на охорону здоров'я в’язнів, які утримуються у місцях несвободи, порушення яких неодноразово виявлялися прокуратурою області, у тому числі щодо повноти вакцинації від захворювань на кір, дифтерію та правець згідно із календарним планом.
Таким чином, стан додержання законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру, у тому числі неповнолітніх, у сфері забезпечення прав в’язнів, потребує суттєвого покращення, задля чого учасниками наради розроблено низку узгоджених заходів.


Прес-служба прокуратури області

кількість переглядів: 1695