Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.02.2019

Прокурори у суді вимагатимуть скасування рішень виконкому Луцької міськради, які порушують права дітей з інших територіальних громад

У п’ятницю, 15 лютого 2019 року, о 10.00 у Волинському окружному адміністративному суді відбудеться засідання, на якому розглядатимуть справу за позовом Луцької місцевої прокуратури в інтересах держави до виконавчого комітету Луцької міської ради Волинської області.

Нагадаємо, прокуратура вимагає визнати протиправними та скасувати рішення  виконкому, якими визначено розмір плати за харчування у дошкільних навчальних закладах в залежності від місця проживання сім’ї дитини.

Прокурори з'ясували, що рішеннями виконавчого комітету Луцької міської ради №702-1 від 07 листопада 2018 року "Про категорії осіб, які мають право на безкоштовне харчування у закладах освіти міста" та №795-1 від 06 грудня 2018 року "Про грошові норми витрат та розмір батьківської плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти" встановлено, що батьки та особи, які їх заміняють, вносять плату за харчування дітей у закладі дошкільної освіти у розмірі 60% від вартості харчування на день. При цьому, для дітей закладів дошкільної освіти з сімей, які належать до інших територіальних громад, батьківська плата встановлена у розмірі 100 % від вартості харчування на день.

Таким чином розмір плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти для жителів міста Луцька становить в залежності від вікової групи від 15 грн. до 24 грн. в день, а для жителів інших територіальних громад від 25 грн. до 40 грн. в день.

Окрім того, за дітей пільгових категорій із інших територіальних громад, які згідно чинного законодавства звільняються від плати за харчування або сплачують її у меншому розмірі, батьки повинні будуть сплачувати за харчування у встановленому рішеннями розмірі і встановлених умовах, що теж є порушенням прав дітей,

Ці положення рішень виконавчого комітету Луцької міської ради  прийняті з порушенням норм Конституції України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» і «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», законодавства про освіту, позаяк ними визначено місячну плату за харчування дітей у закладах дошкільної освіти в залежності від місця проживання, що є проявом дискримінації за територіальною ознакою.

Відтак у суді прокурори вимагатимуть визнання таких положень рішень виконавчого комітету міськради протиправними та їхнього скасування.   

 

Прес-служба прокуратури області

кількість переглядів: 1478