Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.12.2018

На нараді у прокуратурі області обговорили проблеми протидії злочинам у бюджетній сфері. ФОТО

У прокуратурі Волині відбулася спільна керівників правоохоронних органів та органів державного контролю області, на якій обговорили  стан боротьби зі злочинністю, протидії правопорушенням у бюджетній та податковій сферах, а також стан організації досудового розслідування у кримінальних провадженнях цієї категорії.

Розпочинаючи нараду, прокурор області Віктор Швидкий зазначив, що цьогоріч правоохоронними органами Волині до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про 101 кримінальне правопорушення у бюджетній сфері.

Слідчими органів поліції до суду скеровано 40 обвинувальних актів про такі злочини, у тому числі два – щодо привласнення, розтрати бюджетних коштів в особливо великих розмірах, два – щодо зловживань службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, два – щодо нецільового використання бюджетних коштів.

Слідчими прокуратури області до суду скеровано два обвинувальні акти про злочини з ознаками корупції, що вчинені у бюджетній сфері.

У бюджетній галузі прокурорами упродовж року пред’явлено позовних заяв на суму 3,5 млн грн, з яких вже задоволено на 1,5 млн грн, добровільно відшкодовано за закритими справами 420 тис. грн.

За результатами проведених управлінням Західного офісу Держаудитслужби в області контрольних заходів виявлено порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на 41,2 млн. грн., за вимогами забезпечено усунення виявлених порушень на понад 18,2 млн. грн. Згідно направлених рекомендацій попереджено незаконне використання бюджетних коштів шляхом відміни 48 процедур на 269,2 млн грн  ще на 10 млн грн – за ініціативи прокуратури області, розірвано 3 договори на 1,3 млн грн.

Упродовж року вжито заходів і до посилення стану протидії злочинності у сфері оподаткування.

Викрито та знешкоджено і на даний час розслідується діяльність так званого  «конвертаційного центру».

До суду скеровано 5 обвинувальних актів про ухилення від сплати податків, в рази збільшилась сума встановлених та відшкодованих збитків у таких провадженнях ( з 843 тис. грн у 2017 році до 8,27 млн грн).

Водночас в умовах особливого періоду в країні, складної економічної ситуації не забезпечено реальної, узгодженої та системної роботи правоохоронних органів у боротьбі зі злочинами у бюджетній сфері.

Потребує негайного покращення робота підрозділів захисту економіки органів Національної поліції, діяльність оперативних та слідчих підрозділів Державної фіскальної служби в області, а також стан взаємодії органів досудового розслідування з управлінням Західного офісу Держаудитслужби у кримінальному провадженні.

Таким чином, проблемні питання протидії злочинам у бюджетній сфері потребують комплексного вирішення усіма правоохоронними органами та органами державного контролю.

 Учасниками наради розроблено низку узгоджених заходів задля активізації протидії правопорушенням у бюджетній та податковій сферах.

 

Прес-служба прокуратури області

кількість переглядів: 1514