Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.07.2018

Інформація про результати діяльності органів прокуратури Волинської області у І півріччі 2018 року

Прокуратурою Волинської області упродовж І півріччя 2018 року реалізовано комплекс заходів щодо забезпечення ефективного виконання покладених функцій та завдань.

Докладено додаткових координаційних зусиль задля спрямування роботи правоохоронної системи, насамперед територіальних підрозділів органів Національної поліції, на досягнення реальних результатів у протидії злочинності, забезпечення ефективного досудового розслідування злочинів і, як наслідок - стабільної криміногенної ситуації в області.

Задля цього прокуратурою області додатково узгоджено діяльність правоохоронних органів з питань протидії злочинності та її організованим формам, легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, використанню коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, незаконному видобутку і обігу бурштину.

Уже в липні цього року на спільній нараді керівників правоохоронних та інших державних органів області обговорено питання протидії правопорушенням у сфері безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, превентивної та профілактичної роботи у цій сфері.

На розширених оперативних нарадах у прокурора області обговорено проблемні питання боротьби з організованою злочинністю в регіоні та виконання правоохоронними органами області попередньо визначених узгоджених заходів з цих питань (квітень), окремі проблемні питання у діяльності органів Національної поліції в області у сфері протидії злочинності, оперативно-розшукової діяльності, досудового розслідування (червень).

Постановами всіх цих нарад, серед інших, визначено конкретні, спільні узгоджені заходи щодо активізації роботи правоохоронних органів, її спрямування на реальну протидію злочинності та зміцнення законності.

Окрім цього, на розгляд спільної наради під головуванням відповідного заступника керівника регіональної прокуратури винесені питання дотримання конституційних прав громадян на охорону здоров’я в місцях ув'язнення (березень).

Водночас, посилено контроль за ходом виконання узгоджених у грудні минулого року заходів з питань протидії злочинам проти власності та рецидивній злочинності, превентивної та профілактичної роботи, боротьби з організованою злочинністю.

Роботу постійно діючих міжвідомчих робочих груп (створених та оновлених) з питань протидії корупційним правопорушенням у діяльності митної та прикордонної служб, із запобігання і протидії торгівлі людьми, незаконному обігу зброї, підакцизних товарів, незаконному видобутку бурштину, розслідування та розкриття злочинів проти життя і здоров’я особи, її волі, статевої свободи, недоторканості та власності, боротьби з організованою злочинністю, вдалось зосередити на вирішенні проблемних для регіону питань протидії як злочинності загалом, у тому числі її організованим формам, так і злочинам окремих категорій, забезпеченні ефективного досудового розслідування.

У результаті проведеної координаційної роботи в регіоні спостерігається покращання криміногенної ситуації, зниження на 18,3%  облікованих злочинів (з 6464 до 5281), рівня кримінальних правопорушень на 10 тисяч населення (з 62,1 до 50,9) і він суттєво нижчий, як по державі (66,5).

Зниження злочинності відбулось майже в усіх районах і містах області, серед них найбільше на території Шацького (з 94 до 53, або -43,6%), Ковельського (з 256 до 145, або -43,4%), Маневицького (з 197 до 138, або                    -29,9%), Іваничівського (з 151 до 110, або -27,2%), Любешівського (з 120 до 89, або -25,8%) районів, а також в обласному центрі (з 2313 до 1789, або -22,7%) та інших містах: Володимир-Волинському (з 297 до 203, або -31,6%), Нововолинську (з 629 до 463, або -26,4%), Ковелі (з 634 до 521, або -17,8%).

У регіоні менше вчинено тяжких злочинів (1748 проти 2288, або на 23,6% менше, у той час як по державі 11,9%).

Зменшилась кількість злочинів проти життя та здоров’я особи (з 449 до 416, або на 7,3%), а їх частка нижча, як по державі (7,9% проти 9,1%).

Менше вчинено і злочинів проти власності (3155 проти 4318, або на 26,9%, їх питома вага менша, як по державі, 59,7% проти 60,9%), у тому числі крадіжок (2 447 проти 3 398, або на 28,0%), з квартир (243 проти 321, або на 24,3%), грабежів (116 проти 149, або на 22,1%), шахрайств (437 проти 573, або на 23,7%).

Скоротилась кількість злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту (з 267 до 223, або на 16,5%), у тому числі порушень правил безпеки руху або експлуатації транспорту (з 155 до145, або на 6,5%), злочинів щодо незаконного заволодіння транспортними засобами (з 67 до 50, або на 25,4%), злочинів проти довкілля ( з 97 до 52, або на 46,4%).

Зменшилась кількість правопорушень, вчинених у стані алкогольного сп’яніння (з 217 до 211, або на 2,8%), вчинених особами, які раніше їх вчиняли (з 654 до 605, або на 7,5%).

Водночас, керівникам територіальних та міжрегіональних реформованих органів Національної поліції ще не в повній мірі вдалося організувати та налагодити ефективну діяльність у сфері протидії злочинності, насамперед щодо її профілактики.

Відтак, в регіоні збільшилась кількість умисних вбивств, умисних тяжких тілесних ушкоджень, у тому числі тих, що спричинили смерть потерпілих, розбійних нападів.

Наявний ріст злочинів, вчинених групою осіб, адже число правопорушень, вчинених особами, які раніше їх вчиняли, збільшилось на третину.

На даний час регіональною прокуратурою проводиться вивчення стану криміногенної ситуації в області та ефективності правоохоронної діяльності з питань протидії злочинності з метою додаткового узгодження роботи правоохоронних органів.

Забезпечення виконання завдань кримінального провадження та оперативно-розшукової діяльності у боротьбі зі злочинністю, дотримання при цьому конституційних прав громадян було і залишається одним із основних пріоритетів в діяльності як прокуратури, так і інших правоохоронних органів області.

Своєчасний акцент на проблемах правоохоронної діяльності, часткове упровадження в практичну діяльність розроблених узгоджених заходів дозволили спрямувати відновлену в органах Національної поліції роботу із  виявлення осіб, які готують вчинення злочинів, на боротьбу та припинення кримінальних правопорушень. Цього року матеріали майже кожної другої заведеної відповідними підрозділами поліції справи оперативного обліку стали підставою для початку досудового розслідування, кожен другий з проведених оперативно-технічних заходів використано у доказуванні.

Не зменшено наступальні позиції у протидії незаконному обігу наркотичних засобів, їх аналогів та прекурсорів. Число виявлених фактів їх збуту збільшилось (з 86 до 98, або на 14%).

Вдалось активізувати протидію незаконному обігу зброї, бойових припасів та вибухових речовин, торгівлі людьми.

Кількість викритих фактів незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами зросло майже на половину (з 76 до 110, або на 44,7%).

Збільшилась також і кількість викритих фактів торгівлі людьми ( з 1 у І півріччі 2017 року до 8 цьогоріч).

Для прикладу, за результатами оперативно-розшукової діяльності відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, розпочато кримінальне провадження за фактом вчинення групою осіб кримінального правопорушення, передбаченого ст. 149 КК України, яке на даний час розслідується (злочин пов'язаний із сексуальною експлуатацією потерпілих на території Німеччини).

Не допущено випадків масового незаконного видобутку бурштину у лісових масивах регіону. Мали місце лише поодинокі випадки спроб його добування.

Процесуальними керівниками проведена значна робота до підвищення якості та ефективності провадження досудового розслідування кримінальних правопорушень, насамперед щодо їх розкриття.

Задля цього ними у 1095 провадженнях надано письмові вказівки та доручення про розслідування злочинів, скасовано 625 процесуальних рішень слідчих правоохоронних органів про закриття кримінальних проваджень.

Відтак, за результатами досудового розслідування загалом розкрито більше двох тисяч трьохсот (2364) злочинів, кожен четвертий з яких (624) – тяжкий та особливо тяжкий. Більш як кожне третє обліковане кримінальне правопорушення уже скеровано до суду (1760, або 33,3%). Розкрито 195 кримінальних правопорушень минулих років, питома вага яких складає 1,2% (по Україні –0,8%).

Рівень розкриття злочинів вищий, ніж по державі, як за остаточними результатами розслідування (43,6% проти 39,6%), так і по оголошенню підозри (47,2% проти 43,1%).

Також, вищий, як по державі, по оголошенню підозри відсоток розкриття тяжких та особливо тяжких злочинів (41,4% проти 40,6%), умисних вбивств (100% проти 91,4%), тяжких тілесних ушкоджень (90,6% проти 90,3%), крадіжок (39,0% проти 38,0%), грабежів (64,6% проти 47,3%), розбійних нападів (87,5% проти 63,0%), незаконних заволодінь транспортом (45,3% проти 36,3%), незаконного обігу зброї (86,4% проти 80,6%), незаконного позбавлення волі або викрадення людини (96% проти 54,2%).

Прокуратура області постійно приділяє увагу практиці застосування інституту укладення угод про примирення та визнання винуватості. У цілому в регіоні питома вага таких проваджень складає 22,2%.

Правоохоронними органами забезпечено відшкодування 11,917 млн. грн. (або 65,3%) з 18,264 млн. грн. установлених у ході розслідування збитків. Накладено арешт на майно підозрюваних на 11,627 млн. грн., пред’явлено позовів на 2,238 млн. грн.

Завдяки наглядовим зусиллям органів прокуратури області забезпечено розшук 105 злочинців та 32 безвісно відсутніх осіб. Як наслідок – питома вага розшуканих злочинців, яка є основним показником ефективності розшуку, одна з найкращих в країні (друге місце, або 34% проти 14%), як і безвісно зниклих осіб (друге місце, або 39% проти 21%).

Вжито заходів до покращання стану організації досудового розслідування кримінальних проваджень слідчими органів поліції області та процесуального керівництва ним, насамперед прокурорами місцевих прокуратур.

Упродовж І півріччя слідчими органів поліції області розслідувалось 26011 кримінальних проваджень (проти 25760 за аналогічний період 2017 року, або на 1% більше).

Процесуальними керівниками забезпечено прийняття остаточних процесуальних рішень, тобто їх закінчення у 7346 провадженнях (проти 7355 у І півріччі 2017 року) і їх питома вага вища, як по державі (28,2% проти 22,2%).

Збільшилась як кількість (на 0,8%, або з 1309 до 1320), так і питома вага (з 17,8% до 18,0%) скерованих до суду обвинувальних актів, хоча вона дещо нижча, як по державі (18,8%).

При цьому, ужиті регіональною прокуратурою організаційні та практичні заходи спряли зменшенню числа проваджень, закінчених у строк понад два місяці (з 40 до 27, або на 32,5%, а їх частка -0,4% менша, як по державі  -0,6%, ніж минулого року – 0,5%), повернутих судом на доопрацювання обвинувальних актів (з 7 до 4, або на 42,9%, а їх питома вага – 0,3%, менша, як по державі – 1,0%, ніж минулого року – 0,5%).

Процесуальними прокурорами більше укладено угод про примирення та визнання винуватості (274 проти 246). Збільшилась кількість укладених угод про визнання винуватості з 79 до 98 (питома вага 7,4% , що вище як державі - 6,5%, так і минулорічного показника – 6,0%), про примирення – з 167 до 176 (питома вага 13,3%, що вдвічі більше показника по державі – 6,5%, та минулорічного – 12,8% ).

Дещо зменшилась кількість закритих кримінальних проваджень (з 6006 до 5989, або на 0,3% і їх частка дещо вища, як по державі ( 81,5% проти 80,6%). Водночас, число скасованих прокурорами незаконних рішень про закриття кримінальних проваджень зросло майже вчетверо (з 145 у І півріччі 2017 року до 625).

При цьому, проведено роботу задля підвищення ефективності досудового розслідування кримінальних проваджень про злочини на пріоритетних напрямах.

Відтак, збільшилось число скерованих до суду обвинувальних актів у кримінальних провадженнях про корупційні злочини (34 з повторними проти 19 у І півріччі 2017 року), про злочини, вчинені у складі організованих груп та злочинних організацій (6 проти 4 у І півріччі 2017 року), у сфері земельних правовідносин (9 проти 5 у І півріччі 2017 року). Не суттєво зменшилась і кількість скерованих до суду обвинувальних актів у бюджетній сфері (28 проти 31).

Загалом забезпечено дотримання конституційних прав дітей, які вступили у конфлікт із законом. Задля цього ювенальними прокурорами в порядку ст.36 КПК України надано 12 письмових вказівок та забезпечено закінчення слідчими розслідуванням 36 кримінальних проваджень про злочини, вчинені неповнолітніми, у всіх з яких до суду скеровано обвинувальні акти (в тому числі 4 з угодами про примирення та 2 з угодами про визнання винуватості).

При збільшенні (з 128 до 313, або на 244,5%) кількості розслідуваних кримінальних проваджень слідчими органів безпеки, зросло число (з 33 до 47, або на 42,4%) кримінальних проваджень, у яких саме процесуальними керівниками забезпечено прийняття остаточних процесуальних рішень, тобто їх закінчення і їх частка вища, як по державі (15% проти 13,8%).

На рівні з минулим роком скеровано до судів обвинувальних актів (29, як і у І півріччі 2017 року). За кількістю скерованих до суду обвинувальних актів Волинь посідає шосте місце серед інших регіонів.

На половину більше скеровано до суду обвинувальних актів з угодами про визнання винуватості (18 проти 12, або на 50%). Питома вага таких проваджень (62,1%) більш як удвічі вища, як по державі (24,1%, друге місце по державі) вища і минулорічного показника (41,4%).

Завдяки покращанню якості процесуального керівництва, у строк понад два місяці не завершено жодного кримінального провадження (3 торік), хоча в середньому по державі питома вага таких проваджень сягає 15,7%.

Координаційними заходами роботу оперативних та слідчих підрозділів органу безпеки переорієнтовано на виявлення, розслідування та розкриття актуальних і резонансних злочинів, у тому числі пов’язаних із розкраданням бюджетних коштів, з ознаками корупції, вимаганням неправомірної вигоди, незаконним обігом підакцизних товарів.

Відтак, забезпечено закінчення слідчими СБУ актуальних проваджень, у тому числі одного про участь особи у терористичній організації «ДНР», одного за фактом фінансування тероризму, а також восьми – про корупційні злочини (з 71 по державі і найбільше серед інших регіонів) та одного у бюджетній сфері (з 6 по державі).

Зокрема, до суду скеровано обвинувальний акт за ч. 1 ст. 258-3                            КК України стосовно громадянина України, який з березня 2015  року приймав участь у здійсненні терористичної діяльності в складі 1 ОМБр «Славянської» 1 АК МО так званої «ДНР» та є безпосереднім учасником військових операцій проти Збройних сил України. Судовий розгляд провадження триває.

Також до суду скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно директора ТзОВ «Луцька ДПМК», який ще до проведення процедури закупівлі за кошти місцевого бюджету забезпечив складання, особисто посвідчив підписами та відтисками печатки офіційні документи, до яких умисно було внесено завідомо неправдиві відомості щодо часу та строку виконання робіт з поточного ремонту вулиць (винну особу засуджено). Стосовно службових осіб Департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради досудове розслідування триває.

На території Волинської області викрито групу осіб, які налагодили механізм незаконного виготовлення візових і паспортних документів з метою подальшого незаконного переправлення осіб через державний кордон України. За результати досудового розслідування указаного кримінального провадження до суду скеровано обвинувальні акти стосовно 3 осіб, яких засуджено, а ще одній особі повідомлено про підозру.

Стосовно працівника патрульної поліції, державного виконавця та працівника митного органу за фактами отримання останніми неправомірної вигоди до суду скеровані обвинувальні акти.

Завдяки спільним зусиллям працівників прокуратури та оперативних працівників служби безпеки викрито у місті Ужгороді підпільний цех з виготовлення міцних алкогольних напоїв під відомими торговими марками, які у подальшому збувались на території Волинської області. Троє осіб засуджено.

Продовжено протидію незаконному обігу підакцизних товарів, яких працівниками прокуратури області зі співробітниками фіскальної служби, поліції, служби безпеки під час проведення обшуків вилучено на суму 15, 392  млн. грн. (846 дал ЛГВ – вартістю 2 млн. 185 тис. грн.; 298,5 дал спирту – вартістю 752 тис. грн.; 245 264 п тютюнових виробів – вартістю 5 млн. 95 тис. грн.; 31,7 тонн ПММ – вартістю 975 тис. грн.; 4 ТЗ – вартістю 6 млн. 570 тис. грн.) та припинено діяльність трьох підпільних цехів, що займались виробництвом фальсифікованих лікеро-горілчаних виробів.

Процесуальними прокурорами забезпечено закінчення слідчими слідчого управління фінансових розслідувань ГУДФС в області досудового розслідування у 25 кримінальних провадженнях(проти 23 за аналогічний період минулого року) і їх частка (32,5%), вища як по державі (29,7%), так і минулорічної ( 29,5%).

До суду скеровано 16 кримінальних проваджень (проти 14 у 2017 році, або на 12,5% більше), з них 13 з обвинувальними актами (3 – за ст. 205 КК України, 3 – за ст. 205-1 КК України, 4 – за ст. 204, 1 – за ст. 212, 2 – за ст. 212-1 КК України) та три - з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності.

Для прикладу, у ході досудового розслідування кримінального провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України встановлено, що Воєвода С.В., будучи директором ПП «Некст ойл трейд», умисно ухилився від сплати до бюджету в період з 19.02.2016 по 20.12.2017 податку на прибуток  на загальну суму 960000 грн. та податку на додану вартість в сумі  1066666 грн., а всього на загальну суму 2026666 грн., що в період вчинення діяння більше, ніж в дві тисячі разів перевищувало установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

У ході проведення досудового розслідування Воєвода С.В. повністю визнав вину у вчиненому кримінальному правопорушенні та сплатив заподіяні державі збитки, у зв’язку з чим останнього звільнено судом від кримінальної відповідальності на підставі ч. 4 ст. 212 КК України.

Процесуальними керівниками галузевого відділу забезпечено відшкодування 7,475 млн. грн. завданих злочинами збитків.

Завдяки вжитим органами прокуратури області координаційним заходам у 2017 році активізовано роботу усіх  правоохоронних органів, насамперед ГУНП в області, щодо виявлення злочинних угрупувань.

Зокрема, знешкоджено шість організованих груп, що вдвічі більше, ніж за аналогічний період 2017 року, з них одна у сфері економіки.

Так, в січні 2018 року спільними зусиллями працівників органів поліції, прикордонної служби та прокуратури області викрито злочинну групу, до складу якої входило п’ятеро учасників, які упродовж 2016 року здійснювали незаконне переправлення неповнолітніх осіб через державний кордон України в Республіку Польща.

У лютому 2018 року оперативними працівниками УЗЕ у Волинській області ДЗЕ НП України спільно з працівниками прокуратури області припинено діяльність організованої групи у складі чотирьох осіб, які на початку вересня 2017 року з метою виготовлення фальсифікованих алкогольних напоїв організували незаконну діяльність підпільного цеху в приміщенні гаража, розташованого в малолюдному місці обласного центру.

Крім того, у лютому 2018 року підрозділами УПН ГУНП в області викрито дві організованих групи, у складі семи осіб, які на території регіону займались систематичним незаконним виготовленням, перевезенням, зберіганням з метою збуту та збутом психотропної речовини, обіг якої обмежено – амфетаміну.

При цьому, учасники організованої групи кошти, здобуті від незаконного обігу психотропних речовин, розміщували на банківських рахунках з метою подальшого їх використання для здійснення злочинної діяльності.

Досудовим розслідуванням встановлено, що особи, до функцій і ролей яких входив збут психотропних речовин, кошти, отримані від покупців, за допомогою банківських платіжних терміналів перераховували на банківські рахунки інших учасників організованої групи, у тому числі організаторів, які, в свою чергу, частину з отриманих коштів використовували для закупівлі прекурсорів та інших речовин і обладнання, необхідного для синтезу амфетаміну. В такий спосіб учасниками злочинних угрупувань легалізовано 10 597,83 грн.

Обвинувальні акти у вищезазначених кримінальних провадженнях скеровані для розгляду до суду.

Також до суду скеровано обвинувальні акти щодо шести членів організованої групи (мешканців Івано-Франківської, Харківської та Закарпатської областей), які, будучи членами Громадської організації «Волна», метою діяльності якої є пропаганда здорового способу життя та профілактика наркоманії на безоплатній основі, під виглядом реабілітації від алкогольної та наркотичної залежності упродовж 2017 року у конкретно визначених місцях на території м. Луцька та Луцького району незаконно утримували громадян проти їх волі з метою отримання від родичів останніх грошових коштів.

У червні 2018 року працівниками органів поліції та прокуратури області виявлено організовану групу у складі чотирьох осіб, яка під приводом продажу сільськогосподарської техніки заволоділа грошовими коштами 19 потерпілих на загальну суму 1 092 000 грн.

На теперішній час досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні триває.

Загалом упродовж першого півріччя 2018 року до суду скеровано обвинувальні акти про злочинну діяльність семи організованих груп, п’ять з яких знешкоджено у січні-лютому 2018 року.

Упродовж першого півріччя 2018 року судами розглянуто два кримінальних провадження та дві кримінальні справи (скеровані до суду в порядку КПК України від 28.12.1960 року) стосовно дев’яти осіб.

Вже набрали законної сили три вироки у двох кримінальних справах та у кримінальному провадженні, якими трьох осіб засуджено до реального покарання у виді позбавлення волі та трьох осіб на підставі ст. 75 КК України звільнено від відбування призначеного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням.

Ще один вирок, ухвалений за результатами судового розгляду кримінального провадження, яким трьом особам призначено покарання у виді позбавлення волі на строк від 7 років до 7 років 6 місяців та виключено ознаку вчинення злочину організованою групою, ще не набрав законної сили у зв’язку з оскарженням прокурором в апеляційному порядку.

В умовах оновленого антикорупційного законодавства саме за наслідками реалізації додаткових управлінських рішень та спільних узгоджених заходів вдалось підвищити ефективність діяльності, а відтак і посилити протидію корупційним проявам.

У результаті узгоджених дій у поточному році зросла як кількість виявлених та розслідуваних корупційних злочинів (60 проти 47 за аналогічний період минулого року), так і число скерованих до суду обвинувальних актів (53 проти 47), кожне четверте із закінчених кримінальних проваджень - про вимагання та отримання неправомірної вигоди (14 з 53).

Зросло число розслідуваних таких кримінальних проваджень у слідчих підрозділах органів національної поліції (з 19 до 34). Слідчим підрозділом УСБУ в області також завершено 8 кримінальних проваджень зазначеної категорії (проти 1 за 6 місяців 2017 року). Хоча слідчими органів прокуратури проводиться досудове розслідування лише у кримінальних провадженнях, розпочатих до 20.11.2017, ними цього року до суду скеровано 11 обвинувальних актів у таких кримінальних провадженнях ( проти 14 у І півріччі 201 7року).

Саме завдяки узгодженості дій оперативних підрозділів органів безпеки, національної поліції та прокуратури області у вимаганні та отриманні неправомірної вигоди було викрито голову Горохівської РДА, районної ради, які за попередньою змовою із начальником відділу Держгеокадастру в Горохівському районі вимагали 7000 доларів США неправомірної вигоди за виділення земельних ділянок та одержали 3500 доларів США, провадження щодо яких скеровано до суду; голову Шацького районного суду, яка вимагала та отримала неправомірну вигоду в сумі 10000 доларів США за ухвалення вироку у кримінальному провадженні та призначення міри покарання, не пов'язаного з позбавлення волі, і провадження щодо якої скеровано за підслідністю до НАБУ.

Слідчими територіальних підрозділів поліції до суду скеровано обвинувальні акти  відносно іноземного громадянина, який надавав працівнику Держприкордонслужби неправомірну вигоду в сумі 10 000 доларів США за безперешкодний перетин державного кордону, щодо колишніх службових осіб КП «Луцьке підприємство електротранспорту», які за попередньою змовою упродовж липня-вересня 2015 року при закупівлі запчастин до контактної мережі здійснили розтрату грошових коштів КП «Луцьке підприємство електротранспорту» на загальну суму 131 045 грн.

Викрито дільничного Луцького РВП ЛВП ГУНП в області в отриманні для службових осіб ГУ ДФС в області неправомірної вигоди в сумі 10000 грн. за складання позитивного висновку про результати податкової перевірки одного з підприємств. Слідчими органу безпеки досудове розслідування у вказаному провадженні завершено, обвинувальний акт скеровано до суду.

Упродовж травня-червня слідчими УСБУ в області та процесуальними прокурорами викрито службових осіб митних постів «Ягодин» (головний інспектор та інспектор Управління протидії контрабанді) та «Піща» (старший інспектор та заступник начальника митного поста) Волинської митниці, які за передану їм неправомірну вигоду сприяли переміщенню на митну територію легкового автотранспорту на «єврономерах». Винних осіб затримано, відсторонено від займаних посад. Щодо однієї особи обвинувальний акт передано до суду, яку засуджено, а щодо інших - розслідування триває.

Слідчими регіональної прокуратури закінчено актуальні кримінальні провадження: щодо голови кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Волинської області, який за попередньою змовою із ще одним адвокатом, з метою особистого протиправного збагачення вимагав та отримав неправомірну вигоду в сумі 2000 доларів США за успішне складання кваліфікаційного іспиту на зайняття адвокатською діяльністю та видачу відповідного свідоцтва, стосовно діючого судді Луцького міськрайонного суду, що постановив завідомо неправосудну ухвалу, якою незаконно звільнив з під варти особу, яка перебувала у міжнародному розшуку.

Загалом, до кримінальної відповідальності притягнуто 63 особи, які вчинили корупційні злочини, в тому числі 14 працівників правоохоронних органів. Державними обвинувачами забезпечено винесення 25 вироків стосовно 25 осіб, які вчинили корупційні злочини,з них одного до реального позбавлення волі (вирок ще не набрав законної сили).

У ході досудового розслідування корупційних правопорушень встановлено понад 2,9 млн.грн.  збитків, з яких вже відшкодовано більше 1,6 млн. грн. Одночасно накладено арешт на майно підозрюваних на суму 3,85 млн. грн., заявлено позови на 930 тис. грн.

Завдяки злагодженій співпраці органів прокуратури та УЗЕ у Волинській області ДЗЕ НПУ кількість складених та скерованих до суду протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, зросла майже втричі (з 67 за аналогічний період минулого року до 187). Судами вже розглянуто 105 протоколів, у вчиненні адміністративних правопорушень, пов’язаних корупцією, визнано винними і накладено стягнення у виді штрафів на 79 осіб (проти 13 у минулому році), ще 22 особи судами визнано винними, однак провадження у справах закрито за нереабілітуючими підставами (19 осіб за ст. 22 КУпАП у зв’язку з малозначністю вчиненого діяння, 3 осіб – ст. 38 КУпАП, у зв’язку з минанням строків накладення стягнення).

До відповідальності притягнуто 66 депутатів місцевих рад, п’ять поліцейських, чотири посадові особи органів державної влади, двох посадовців місцевого самоврядування  тощо.

Для прикладу, до відповідальності за порушення вимог додаткових заходів фінансового контролю притягнуто керівника відділу Західного офісу Держаудитслужби у Волинській області. Остання відчужила та придбала об’єкти нерухомості, не повідомивши про суттєві зміни в майновому стані. За наслідками судового розгляду протоколів її визнано винною та накладено адміністративне стягнення в розмірі 1700 грн. Не погодившись з судовим рішенням, порушник та її захисник подали апеляційну скаргу. За принципової позиції прокурорів в апеляційній інстанції апеляційні доводи відхилені, а постанова суду першої інстанції залишена в силі та набрала законної сили.

За результатами моніторингу декларацій депутатів Волинської обласної ради встановлено, що один із обранців громади упродовж 2017 року відчужив та придбав п’ять транспортних засобів. Однак повідомлення про суттєві зміни в майновому стані на сайті НАЗК були відсутні. За дорученням прокуратури області поліцейськими УЗЕ стосовно депутата обласної ради складено п’ять протоколів. За наслідками їх судового розгляду депутата притягнуто до відповідальності у виді штрафу.

На правопорушників накладено штрафів на суму 74970 грн. (проти 30600 грн. у минулому році).

За відсутністю події і складу правопорушення закрито провадження лише у чотирьох протоколах (проти 11 у минулому році). На незаконні судові постанови внесено апеляції, які, з урахуванням неоднозначного застосування судами діючого законодавства, залишені Апеляційним судом без розгляду.

Проведена робота і щодо протидії органами прокуратури області корупції поза межами кримінального та адміністративного судочинства. На усунення причин та умов, що сприяли порушенням вимог антикорупційного законодавства, в порядку ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» керівникам підприємств, установ і організацій внесено 80 подань, за результатами їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто двох осіб.

Незважаючи на втрату слідчими органів прокуратури повноваження з розслідування підслідних ДБР кримінальних правопорушень, відомості про які внесені до ЄРДР після 20.11.2017, керівництвом прокуратури області вжито заходів до забезпечення ефективності та якості розслідування ними кримінальних проваджень, розпочатих до згаданої дати.

У звязку із законодавчими змінами практично удвічі зменшилось число розслідуваних слідчим відділом прокуратури області кримінальних проваджень (з 348 до 165). При цьому, вдвічі зменшено і штат слідчих,  процесуальних керівників.

Відтак, зменшилась і кількість кримінальних проваджень, у яких досудове розслідування завершено (62 проти 139), але їх питома вага фактично на рівні загальнодержавної ( 37,6% проти 37,7%, без ВП – 37,6%).

Забезпечено стовідсоткове використання матеріалів, здобутих під час проведення негласних слідчих (розшукових) дій, у доказуванні.

До суду з обвинувальним актом скеровано 15 кримінальних проваджень (проти 17 у І півріччі 2017 року).

Більш як кожен третій обвинувальний акт направлено до суду з угодами про визнання винуватості (5 або 33,3%, по державі 9,4%, без ВП – 13,9%).

Майже три чверті скерованих слідчими органів прокуратури до суду  обвинувальних актів (11 з 15, або 73,3%, по державі - 12,6%, без ВП-40,8%) – про корупційні кримінальні правопорушення, з яких два - щодо злочинів у бюджетній та один – у земельній сферах.

Окрім згаданих вище кримінальних проваджень з ознаками корупції, слідчим відділом регіональної прокуратури до суду скеровано обвинувальні акти щодо інспектора митного поста "Ковель" Волинської митниці ДФС, який, зловживаючи своїм службовим становищем при митному оформленні транспортного засобу BMW X 5, занизив його митну вартість, у результаті чого державі завдано збитків на суму 507 тис. грн.; відносно колишнього начальника Держкомзему у Волинській області Шабали С.О., який розтратив бюджетні кошти в сумі 423 тис. грн., призначенні для інвентаризації земель Рожищенського, Володимир-Волинського та Горохівського районів, які в кінці 2008 року без належного виконання даних робіт  безпідставно перераховано ПП "Геомоніторинг - Волинь".

У ході досудового розслідування слідчими органів прокуратури встановлено збитків на суму 1,087 млн. грн. З метою забезпечення їх відшкодування на майно підозрюваних накладено арешт на 2,85 млн. грн., заявлено позови на суму 930 тис.грн.

Упродовж 2018 року судами області розглянуто 1096 кримінальних проваджень, з них: 857 з ухваленням обвинувальних вироків та щодо 8 осіб з постановленням реабілітуючих судових рішень. У всіх цих провадженнях прокурорами підтримано публічне (державне) обвинувачення.

Прокурорами забезпечено участь в апеляційному розгляді 198 кримінальних проваджень, в тому числі у 11 з ухваленням нових вироків апеляційною інстанцією. За аналогічний період минулого року забезпечено участь у апеляційному розгляді 206 кримінальних проваджень, з них у 28 з ухваленням вироків.

На даний час прокурорами подано 79 апеляційних скарг на судові рішення, ухвалені в кримінальних провадженнях.

Загалом, апеляційним судом області задоволено апеляційні скарги прокурорів на судові рішення, ухвалені у кримінальних провадженнях щодо 74 осіб.

Відсоток задоволених апеляційних скарг прокурорів є одним з найвищих показників серед інших регіонів та значно перевищує середній по державі (84,1% проти 79,8% по державі).

Верховним Судом змінено та скасовано судові рішення (ухвалені у кримінальних справах та провадженнях) щодо 8 осіб, з яких щодо 6 – за касаційними скаргами прокурорів.

Рівень касаційного реагування прокурорів на судові рішення, ухвалені у кримінальних провадженнях, також є вищим середнього по державі (75% проти 65,5%).

Упродовж звітного періоду вжито заходів до посилення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян. 

За результатами проведених перевірок у цій сфері органами прокуратури області розпочато чотири кримінальні провадження, внесено 79 документів реагування, до відповідальності притягнуто 67 посадовців, скасовано та приведено у відповідність чотири акти.

На захист прав дітей при виконанні рішень у кримінальних провадженнях внесено дві вказівки, вимоги яких задоволені, порушення прав неповнолітніх усунуті.

Цьогоріч не допущено скоєння засудженими особами в установах виконання покарань насильницьких злочинів, втеч, надзвичайних подій, фактів порушення строків перебування осіб у порядку кримінального та адміністративного судочинства в установах поліції та кримінально-виконавчої служби.

Органами прокуратури проведено із залученням спеціалістів управління охорони здоров’я Волинської обласної державної адміністрації та закладів охорони здоров’я області, управління Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в області, Головного управління Держпродспоживслужби в області, обласного центру по профілактиці і боротьбі зі СНІДом перевірки стану додержання в установах виконання покарань Державної кримінально-виконавчої служби України в області вимог законодавства про охорону здоров’я щодо організації медичного обслуговування в’язнів, які страждають на тяжкі соматичні, інфекційні та соціально-небезпечні захворювання.

Перевірки показали, що в установах виконання покарань мають місце непоодинокі порушення вимог ст. ст. 107, 116 КВК України, ст. ст. 6, 7, 8, 16, 78 Основ законодавства про охорону здоров’я.

Загалом з цих питань за реагування органів прокуратури області (п’ять вказівок) притягнуто до відповідальності сім посадовців.

За двома випадками смертей в’язнів, які утримувались у ДУ «Маневицька виправна колонія № 42», розпочато два кримінальні провадження, досудові розслідування у яких тривають.

Координаційними зусиллями прокурорів роботу оперативних підрозділів та органів виконання покарань і цього року спрямовано на виявлення каналів постачання та джерел розповсюдження наркотичних засобів, інших заборонених до обігу предметів в установах виконання покарань та попереднього ув’язнення, в тому числі персоналом таких установ.

Зокрема, перекрито 134 канали доставки заборонених предметів до зон, що охороняються, із яких 16 каналів доставки наркотичних засобів.

Відтак, у поточному році зросла кількість заборонених предметів, вилучених як при спробі доставки до охоронюваної зони, так і в охоронюваних зонах установ (мобільних телефонів, спиртоскладових речовин та наркотичних речовин).

Викрито лікаря-стоматолога ДУ «Луцький слідчий ізолятор» Ворона П.А., який, використовуючи своє становище, отримав неправомірну вигоду у загальному розмірі 1800 грн. за пронесення в охоронювану зону установи заборонених предметів для одного з ув’язнених.

За даним фактом прокуратурою області 29.05.2018 внесено відомості до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 354 КК України. Досудове розслідування у провадженні триває.

Оперативними підрозділами установ виконання покарань та Луцького слідчого ізолятора попереджено вчинення засудженими та ув’язненими 18 злочинів та надано допомогу правоохоронним органам у розкритті 88 злочинів. На цьому фоні зменшився рівень злочинності серед засуджених та ув’язнених (з 5 у І півріччі 2017 року до 1 злочину). Розшукано 12 засуджених осіб, які ухилялися від відбування призначеного судом покарання.

Заборгованість з виплати заробітної плати засудженим та працівникам ДКВС України в області відсутня.

Упродовж І півріччя 2018 року в апеляційному порядку оскаржено чотири незаконні рішення судів про накладення адміністративного стягнення у виді суспільно-корисних робіт та заміну адмінстягнення у виді громадських робіт арештом. За результатами судового розгляду апеляційні скарги  прокурорів задоволено.

Незважаючи на суттєві обмеження повноважень поза межами кримінального судочинства, органами прокуратури області упродовж першого півріччя 2018 року вжито заходів для підвищення ефективності представницької діяльності.

Відтак, суми позовних вимог прокурорів, за якими судами відкрито провадження, зросли більш як удвічі ( з 82,3 млн. грн. у І півріччі 2017 року до 198,8 млн. грн.), а задоволених – майже втричі (з 56,4 млн.грн. до 152,7 млн.грн.). У три з половиною рази зросла і сума, яку добровільно відшкодовано за закритими справами (з 5,9 млн. грн. до 20,7 млн. грн.).

За результатами представницької діяльності розпочато 55 кримінальних проваджень (проти 41 за аналогічний період минулого року).

Прокурорами забезпечено участь у розгляді 120 справ в цивільному, господарському та адміністративному судочинстві.

Безпосередньо апаратом прокуратури області у поточному році  пред’явлено позовів на суму 78,8 млн.грн., що становить 39,6 % від загальної суми заявлених позовів органами прокуратури області. За результатами розгляду цих позовів судами прийнято рішення про їх задоволення на суму 67,3 млн.грн.

Активно використовувались представницькі повноваження у сфері земельних відносин. З цих питань прокурорами пред’явлено позовів на суму 184,9 млн.грн. (проти 72,96 млн.грн. у І півріччі 2017 року), судами вже задоволено на суму 149,4 млн. грн., добровільно відшкодовано за закритими справами 20,5 млн. грн.

Як приклад, рішеннями господарського суду області у травні цього року задоволено п’ять позовів прокуратури області, поданих в інтересах держави до приватного підприємства «Флора», про визнання недійсними договорів про встановлення земельних сервітутів та повернення земельних ділянок на території Маневицького району загальною площею понад 190 га та вартістю 60 млн.грн. Накази про примусове виконання цих рішень суду направлено у червні на виконання в органи ДВС.

Також, за результатами судового розгляду 19.06.2018 задоволено позов прокуратури області про повернення підприємцем земельної ділянки площею 10,44 га, вартістю понад 6 млн. грн. Городищенській сільській раді у зв’язку з порушенням умов договору оренди землі.

З метою захисту інтересів у сфері державної та комунальної власності пред’явлено позовів на 609 тис. грн., вже задоволено на 124 тис.грн.

Як приклад, 12.06.2018 Маневицькою місцевою прокуратурою до господарського суду Волинської області подано  позов до підприємця про зобов’язання звільнити приміщення пам’ятки архітектури національного значення площею 43,4 кв. м, вартістю 175,6 тис. грн., яке розташоване у с.Залісоче Ківерцівського району, та повернути його Адміністрації Державного історико-культурного заповідника у м. Луцьку.

Рішенням господарського суду області від 02.05.2018 задоволено позов Луцької місцевої прокуратури до громадської організації «Відродження національних традицій» про стягнення заборгованості по орендній платі, розірвання договору оренди та зобов’язання передати нежитлове приміщення вартістю 100 тис. грн. у комунальну власність.

У сфері бюджетних відносин пред’явлено позовів на 1,9 млн. грн., судами вже задоволено на суму у 1,3 млн. гривень. Сума, яку добровільно відшкодовано за закритими справами, становить 148 тис. грн.

Як приклад, рішенням господарського суду області від 26.04.2018 задоволено позов Ковельської місцевої прокуратури до підприємства «ПІК» про зобов’язання виконати умови договору підряду від 26.09.2018 на реконструкцію частини адмінприміщення під дошкільний навчальний заклад в с. Скулин Ковельського району на загальну суму 1 017 021 грн.

Обухівським районним судом Київської області 18.01.2018 задоволено позов прокуратури області в інтересах держави в особі Державної фіскальної служби України, Волинської митниці ДФС України до колишнього керівника Держмитслужби України про стягнення матеріальної шкоди в порядку регресу в сумі 91 тис. грн. внаслідок незаконного звільнення працівника. Вищезазначене рішення суду виконано відповідачем 05.06.2018.

У сфері охорони навколишнього природного середовища пред’явлено позовів на 94 тис. гривень. Задоволено та добровільно відшкодовано за закритими справами на 166 тис. гривень.

Зокрема, Ковельською місцевою прокуратурою 21.02.2018 пред’явлено позов в інтересах Головненської селищної ради Любомльського району про стягнення з Сукача А.В. 54 тис. грн. шкоди, заподіяної державі внаслідок самовільної рубки лісу. Рішенням суду від 24.05.2018 позов задоволено у повному обсязі.

З метою відшкодування шкоди, заподіяної злочинами, органами прокуратури області пред’явлено позовів на загальну суму 11,6 млн. грн., з яких судами задоволено на 453 тис. грн., добровільно відшкодовано за закритими справами 61 тис. грн., інші - перебувають на розгляді.

Ефективність апеляційного оскарження органів прокуратури області становить 50 %.

За результатами розгляду апеляційної скарги прокуратури області, постановою Рівненського апеляційного господарського суду області від 30.01.2018 зобов’язано внести зміни до договору оренди землі, згідно яких суб’єкт господарювання сплачуватиме на 165 тис. грн. більше від попередньої орендної плати за землю.

Упродовж поточного року розглянуто та задоволено дві касаційні скарги прокуратури області, що внесені у минулих роках.

Так, за принципової позиції прокуратури області Верховним Судом 16.05.2018 за результатами розгляду касаційної скарги прокуратури визнано незаконною передачу в оренду земельних ділянок природно-заповідного фонду площею 97 га на території Камінь-Каширського району та повернуто їх у державну власність.

У сфері захисту прав і свобод дітей органами прокуратури області до судів скеровано 9 позовних заяв на суму 399 тис. грн, задоволено (з минулорічними) вісім позовів на 1,1 млн. грн. грн., що значно більше, ніж за аналогічний період 2017 року (задоволено 5 позовів на суму 677 тис. грн.).

Органами прокуратури області вжито заходів до забезпечення належного виконання судових рішень. За результатами розгляду задоволено 56 скарг, внесених прокурорами до керівників відповідних органів державної виконавчої служби та до суду відповідно до Закону України «Про виконавче провадження».

Відтак, сума реального виконання судових рішень у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросла більш як на половину 51,7 млн. грн. за І півріччя 2017 року до 84,4 млн. грн. цьогоріч, або на 63,2%).

На виконання рішення господарського суду Волинської області від 18.04.2018, яким задоволено позов Ковельської місцевої прокуратури до СГТзОВ «Зоря», у власність держави 22.05.2018 повернуто земельну ділянку сільськогосподарського призначення (невитребувані паї), розташовану за межами населених пунктів Велицької сільської ради Ковельського району, площею понад 64 га, ринковою вартістю 35 млн. грн.

Прокуратурою області забезпечено належний рівень організації роботи у галузі міжнародного співробітництва та не допущено порушень вимог міжнародних договорів, національного законодавства України та підзаконних нормативних актів.

Зокрема, дотримано вимоги чинного законодавства та міжнародних договорів України при оголошенні та здійсненні міжнародного розшуку особи. Випадків відмов ініціатора розшуку від екстрадиції встановленої за кордоном особи не було. Цьогоріч скеровано три клопотання про екстрадицію таких осіб в Україну для притягнення до кримінальної відповідальності та для приведення вироку до виконання.

Забезпечено якісне та своєчасне виконання 31 звернення компетентних органів іноземних держав, що надійшли в порядку міжнародного співробітництва у кримінальному провадженні, у тому числі 19 з яких в порядку безпосередніх зносин.

Зокрема, проведені запитувані процесуальні дії по 27 запитах про міжнародну правову допомогу (в тому числі по 16, які надійшли в порядку безпосередніх зносин), за дорученнями Генеральної прокуратури України та Міністерства юстиції України проведено дві екстрадиційні перевірки обставин, що можуть перешкоджати видачі особи. Також задоволено два клопотання про перейняття кримінального провадження відносно громадян України, які вчинили кримінальні правопорушення на території Республіки Польща.

Упродовж першого півріччя поточного року підготовлено та надіслано до виконання компетентним органам іноземних держав 14 запитів про міжнародну правову допомогу (10 – в порядку безпосередніх зносин), скеровано до Республіки Польща одне клопотання про передання кримінального провадження відносно громадянина цієї держави.

За звітний період до органів прокуратури області надійшло 1939 звернень (проти 2078 у 2017 році), майже третина з них (594 або 30,6%) -  надіслані за належністю до інших відомств. Вирішено 1246 звернень (проти 1194 у 2017 році, або на 4,4% більше), задоволено 14 звернень (проти 13 у 2017 році), їх питома вага становить 1,1%.

За обґрунтованими зверненнями вжито відповідних заходів прокурорського реагування, а також у відповідях громадянам надано роз’яснення чинного законодавства щодо можливості реалізації своїх прав у встановленому законом порядку.

Розглянуто 33 звернення, які надійшли від народних депутатів України (проти 31), рішення про їх задоволення не приймались.

На особистому прийомі в органах прокуратури прийнято 437 громадян, з них 120 – керівниками прокуратур, у тому числі 42 – особисто прокурором області.

Керівництвом прокуратури області здійснено 15 виїзних прийомів за місцем роботи та проживання громадян.

Вжито відповідних заходів щодо забезпечення належної організації роботи з питань доступу до публічної інформації, своєчасного її оприлюднення та надання на запити.

Відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» розглянуто 49 запитів, на 42 з них (або 85,7%) надана запитувана інформація, іншим розпорядникам надіслано чотири запити, за двома запитами прийнято рішення про відмову у наданні інформації та на п’ять запитів надані роз’яснення.

кількість переглядів: 2497