Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.07.2018

Органи прокуратури Волині протидіють корупції не лише кримінально-процесуальними засобами

Відповідно до вимог ст. 1 Закону України «Про запобігання корупції» прокуратура є спеціально уповноваженим суб’єктом у сфері протидії корупції. Саме тому прокурори забезпечують не лише підтримання державного обвинувачення в суді, а й вживають заходів задля доведення до громадськості вимог антикорупційного законодавства, роз’яснення його суті та наслідків порушення.

У 2018 році органами прокуратури області проведено низку навчально-методичних семінарів в органах влади та управління, правоохоронних органах з метою роз’яснення основних положень вимог фінансового контролю, законодавства щодо урегулювання конфлікту інтересів, порушення обмежень щодо сумісництва тощо.

Проте, як свідчить статистика, посадовці і службовці різних рівнів на Волині продовжують порушувати вимоги Закону України «Про запобігання корупції».

Так, в поточному році кількість виявлених порушень збільшилась майже втричі. Завдяки злагодженій співпраці органів прокуратури та Управіління захисту економіки у Волинській області ДЗЕ Нацполіції України, Волинського управління ДВБ Нацполіції України за січень-червень 2018 року складено та скеровано до судів області 187 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією (проти 67 за аналогічний період минулого року).

У правопорушеннях викрито депутатів Волинської обласної ради, серед яких керівники фракцій та груп, 2 заступників голів райдержадміністрацій, голову районної ради, керівників відділів Західного офісу Держаудитслужби в області та обласного управління юстиції, голову Прилісненської ОТГ Маневицького району. 

Упродовж 6 місяців 2018 року судами області розглянуто 105 протоколів, у вчиненні адміністративних правопорушень, пов’язаних корупцією, визнано винними і накладено стягнення у виді штрафів на 79 осіб (проти 13 у минулому році), ще 22 особи судами визнано винними, однак, провадження у справах закрито за нереабілітуючими підставами.

До відповідальності притягнуто 66 депутатів місцевих рад, 5 поліцейських, 4 посадових осіб органів державної влади, 2 посадовців місцевого самоврядування.

Так, до відповідальності за порушення вимог додаткових заходів фінансового контролю притягнуто керівника відділу Західного офісу Держаудитслужби у Волинській області. Посадовиця відчужила та придбала об’єкти нерухомості, не повідомивши про суттєві зміни в майновому стані. За наслідками судового розгляду протоколів її визнано винною та накладено адміністративне стягнення в розмірі 1700 грн. Не погодившись з судовим рішенням, вона та її захисник подали апеляційну скаргу. За принципової позиції прокурорів в апеляційній інстанції апеляційні доводи відхилені, а постанова суду першої інстанції залишена в силі та набрала законної сили.

За результатами моніторингу декларацій депутатів Волинської обласної ради встановлено, що один із обранців громади упродовж 2017 року відчужив та придбав 5 транспортних засобів. Однак, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані на сайті НАЗК були відсутні. За дорученням прокуратури області поліцейськими Управління захисту економіки в області стосовно депутата обласної ради складено 5 протоколів. За наслідками їх судового розгляду депутата притягнуто до відповідальності у виді штрафу.

Усього на правопорушників цього річ накладено штрафів на суму 74970 грн.

З метою усунення причин та умов, що сприяли порушенням вимог антикорупційного законодавства, органами прокуратури області в порядку ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» внесено 80 подань.

Протидія корупції і надалі залишається пріоритетом діяльності усіх без винятку правоохоронців. Чітке ж дотримання вимог Закону є безумовним обов’язком кожного службовця, незалежно від займаної посади та службового становища.

 

Прес-служба прокуратури області

кількість переглядів: 1822