Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.07.2012

У НЬОГО ВЧИЛИСЯ ПРОКУРОРИ ОБЛАСТЕЙ

Тадей Павлович Гузар

Цю людину можна по праву назвати „живою легендою” волинської прокуратури. Адже Тадей Павлович Гузар у 67-річному віці ще працював на посаді помічника прокурора, з якої починав службову кар’єру.

СЛІДЧИМ БУВ ЛИШЕ 20 ДНІВ


У прокуратуру Тадей Павлович прийшов у липні 1962 року і був призначений на посаду старшого слідчого прокуратури міста Луцька. Як пригадує сам ветеран, слідчим він був лише 20 днів, але за цей короткий строк закінчив розслідування чотирьох кримінальних справ, три з яких були направлені до суду. На 21-й день роботи його перевели на посаду помічника прокурора.
Обов’язок прокурора – підтримання державного обвинувачення в суді. До свого першого виступу Тадей Павлович готувався якнайретельніше. В день, коли мав відбутися судовий процес по кримінальній справі, прокурор міста Луцька Петро Терещенко запросив його до себе і запитав:
– Ви готові сьогодні підтримати державне обвинувачення в суді?
– Так, – твердо відповів Тадей Павлович.
Через кілька хвилин – новий виклик. І знову – теж запитання.
– Так, – уже не без подиву відповів помічник.
Після третього виклику, ще раз переглянувши записи, пішов до суду. Тут ніхто навіть не здогадався, що державне обвинувачення представник прокуратури підтримує вперше. Після закінчення засідання суддя Надія Посіпайко попросила державного обвинувача залишитися.
– Хочу подякувати за участь у розгляді справ. Обвинувачення підтримане на найвищому рівні, виступ класичний. Ви заслуговуєте подяки...
Опісля прокурор міста Луцька розповідав, що в нього навіть після третього виклику помічника залишилися сумніви в його готовності до розгляду цієї непростої справи, а тому він теж готувався до підтримання державного обвинувачення.

ЧЕРЕЗ ТРИ РОКИ СТАВ ПРОКУРОРОМ РАЙОНУ


Його наполегливість у роботі та сумлінне ставлення до своїх обов’язків не залишилися непомічені керівництвом прокуратури області. Через три роки роботи на посаді помічника прокурора Гузар очолив прокуратуру Луцького району. За 11 років його перебування на цій посаді в судах не було жодної справи, яку б повернули на дорозслідування. Це свідчить як про належний рівень контролю над слідчими, так і про підготовленість прокуратури до підтримання державного обвинувачення. Крім своїх посадових обов’язків, Тадей Павлович успішно виконував і громадські доручення. Сім років поспіль, із 1969 по 1976 роки, він був єдиним в Україні прокурором, якого обирали до складу бюро райкому партії. За особливі заслуги його портрет було розміщено на республіканській Дошці Пошани працівників органів прокуратури.

ЛОВЛЯ МАНІЯКА І ... ПОЧЕСНА ВІДЗНАКА


1977-й рік лучани старшого віку пам’ятатимуть довго. Криміногенна обстановка в місті була надзвичайно складною. В темну пору доби люди боялися вийти на вулицю. Найстрашніше було жінкам, а особливо – студенткам. В обласному центрі трапився ряд зухвалих убивств молодих жінок. Злочинець – ґвалтівник знущався над жертвами, а тоді грабував їх. Ходили чутки про маніяка, який вибирає жертву в міському транспорті, переслідує її, ґвалтує, забирає коштовності, а тоді вбиває. В цей нелегкий час прокурором міста Луцька почав працювати Тадей Гузар. Вже наступного року небезпечного злочинця затримали. Ним виявився водій одного з підприємств. Згодом він постав перед судом ... Після цього криміногенна обстановка в Луцьку стабілізувалася. Прокуратура здобула в очах людей неабияку повагу і авторитет. Вагомий вклад Гузара у справу зміцнення законності та правопорядку було оцінено: 20 травня 1982 року Тадею Павловичу присвоїли почесне звання „Заслужений юрист України”.

ТАКИМИ УЧНЯМИ МОЖНА ГОРДИТИСЯ!


Тадей Гузар – надзвичайно скромна людина. Про досягнення розповідати не любить, каже, що просто виконував свою роботу. Проте не може залишитися поза увагою його дбайливе ставлення до колег, особливо – молодих спеціалістів. Із тих, хто працював під керівництвом Гузара, виходили кваліфіковані юристи, які ставали слідчими, прокурорами, посідали відповідальні посади в системі МВС. Серед його учнів – нинішній прокурор Рівненської області Василь Присяжнюк, перший заступник прокурора Рівненської області Олексій Романовський, голова Львівського окружного адміністративного суду Віталій Тертичний, ряд інших відомих у правоохоронних колах постатей.
А найперший друг, хто в хвилини радості та смутку завжди був поруч, ділив із ним нелегкі будні, – його дружина Ганна Михайлівна, лікар-протезист. Разом вони виховали сина Ореста й доньку Нелю, які обрали професію лікаря.
І досі Тадей Гузар – частий гість у прокуратурі міста Луцька та Волинської області. Він є добрим другом та порадником для молоді, яка освоює ази прокурорської практики.

Прес-служба прокуратури області

 

 

кількість переглядів: 1014