Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.01.2021

Інформація про результати діяльності Луцької місцевої прокуратури на території обласного центру за період 2020 року

Інформація

про результати діяльності

Луцької місцевої  прокуратури

на території  обласного центру

за період 2020 року

 

На виконання вимог ч. 3 ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» Луцька місцева прокуратура надає інформацію про результати діяльності на території обласного центру за 2020 рік.

Так, Луцькою місцевою прокуратурою впродовж 2020 року здійснювались організаційні та практичні заходи щодо підвищення ефективності прокурорсько-слідчої діяльності, реального усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності, забезпечення відшкодування завданої шкоди, вживались заходи, спрямовані на покращення як організації роботи працівників прокуратури при здійсненні процесуального керівництва досудовими розслідуванням так і їх взаємодії зі слідчими та оперативними працівниками, відслідковування негативних тенденцій росту окремих видів злочинів та вжиття відповідних заходів з метою посилення роботи працівників поліції на проблемних напрямках.

        З метою вжиття заходів до координації діяльності правоохоронних органів міста Луцька та Луцького району у сфері протидії злочинності, за вказаний період під головуванням керівника місцевої прокуратури проведено дві  координаційних наради, на яких обговорено стан злочинності та правопорядку, додержання вимог законодавства, спрямованого на їх профілактику, ефективність заходів протидії та попередження кримінальних правопорушень.

Постійно проводяться заняття з оперативними працівниками місцевої прокуратури та оперативні наради за участі керівництва та оперативних працівників правоохоронних органів, на яких обговорюються проблемні питання в діяльності правоохоронних органів, шляхи їх вирішеня, а також   стан злочинності та розкриття окремих категорій злочинів.

         

З метою підвищення рівня правового виховання населення міста та посилення профілактичного впливу по запобіганню вчиненню злочинів, працівниками місцевої прокуратури в загальнообласних та місцевих друкованих засобах масової інформації та мережі Інтернет постійно висвітлюються результати розкриття, розслідування та судового розгляду найбільш резонансних кримінальних проваджень щодо злочинів, вчинених на території міста. Здійснено цикл публікацій та виступів на телебаченні з рекомендаціями стосовно попередження вчинення злочинів, ріст яких відмічався на території міста.

До запровадження карантинних заходів в державі, прокурорами Луцької місцевої прокуратури у 2020 році проведено навчання з питань запобігання та протидії злочинності серед школярів у 9 закладах середньої освіти м.Луцька.

Завдяки скоординованим діям правоохоронних органів міста Луцька  вдалось досягти  як зменшення рівня злочинності вцілому, так і злочинів окремих категорій в обласному центрі та суттєво підвищити рівень їх розкриття.

Так, за період 12 місяців минулого року рівень злочинності на 10 тис. населення у м. Луцьку зменшився у порівнянні з попереднім роком і становить 157,2 ( у 2019 році - 167,0).

        Крім того, упродовж 2020 року,  у порівнянні з 2019  роком, вдалося досягти зменшення кількості вчинених в обласному центрі кримінальних правопорушень проти власності (з 2042 до 1777, або на 13%), у тому числі крадіжок ( з 1288 до 1109, або на 13,9%), крадіжок з квартир (з 230 до 137, або на 40,4%), з автомобілів (з 100 до 39, або на 61%), грабежів (з 97 до 76, або на 21,6%), вимагань (з 15 до 9, або на 40%).

Також в 2019 році на території м. Луцька спостерігалось зростання кількості фактів заволодіння майном громадян шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайства). З метою профілактики вчинення шахрайств на території міста Луцька місцевою прокуратурою, спільно з працівниками інших правоохоронних органів, здійснено комплекс заходів щодо посилення протидії заволодінню грошовими коштами громадян у вигляді повідомлення неправдивої інформації по телефону та в мережі Інтернет про продаж товарів за передоплатою, зняття коштів з банківських рахунків осіб під виглядом надання послуг банківськими працівниками та інших видів шахрайств. Крім цього, працівниками прокуратури міста здійснено цикл публікацій та виступів по телебаченню, в мережі Інтернет та друкованих виданнях з рекомендаціями громадянам як уникнути шахрайських дій злочинців.

Як наслідок – вдалось досягти припинення зростання та суттєвого зниження кількості вчинених впродовж року шахрайств з  532 до 297, або на 44,2%.

Також, за вказаний період зменшилась кількість вчинених на території міста злочинів проти життя та здоров'я особи (з 162 до 114, або на 29,6%), проти безпеки руху та експлуатації транспорту (з 130 до 101, або на 22,3%), з них незаконних заволодінь транспортними засобами  (з 39 до 26, або на 33,3%), порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами (з 75 до 53, або на 29,3%); проти громадської безпеки (з 71 до 46, або на 35,2%).

 Водночас завдяки  активізації роботи працівників поліції з 59 до 60 збільшилась кількість виявлених фактів надання неправомірної вигоди та з 37 до 39 фактів незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

У 2020 році на території обласного центру було вчинено 5 умисних вбивства (всі розкриті). Збільшилась кількість спричинення тяжких тілесних ушкоджень з 8 до 9, у тому числі, зареєстровано 1 факт нанесення тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілого ( за аналогічний період минулого року 2). Також,  у поточному році з 10 до 14 збільшилась кількість вчинених на території міста розбійних нападів.

         Працівниками правоохоронних органів за вказаний період активізовано роботу по виявленню та розкриттю кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів.

Так, в 2020 році у місті Луцьку виявлено та обліковано 262 кримінальні правопорушення у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин їх аналогів та прекурсорів, що на 22,4% більше ніж у 2019 році.

Упродовж 2020 року місцевою прокуратурою до суду скеровано 33 обвинувальні акти про обвинувачення осіб у вчиненні кримінальних правопорушень вказаної категорії, з них 13 – за фактами розповсюдження наркотичних засобів та психотропних речовин.

Для прикладу, в минулому році викрито організовану злочинну групу, яка здійснювала збут психотропних речовин на території м. Луцька, за допомогою телеграм каналу, шляхом так званої схеми «закладок». Під час досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні п’яти особам повідомлено про підозру, з них: двом за ч.2 ст. 307 та ч.3 ст. 307 КК України, а трьом за ч.2 ст. 307 КК України. 

   Також, за процесуального керівництва місцевої прокуратури викрито жителя Житомирської області, який зберігав з метою збуту особливо небезпечну психотропну речовину – PVP масою близько 70 г. та який за допомогою «Телеграм» каналу здійснював розповсюдження особливо небезпечних психотропних речовин та території м.Луцька. Вказану особу було затримано у порядку, передбаченому ст. 208 КПК України, та їй повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченому ч. 3 ст. 307 КК України, тобто у незаконному придбанні та зберіганні особливо небезпечних психотропних речовин, якщо предметом таких дій були психотропні речовини у особливо великих розмірах.

Крім того, Луцькою місцевою прокуратурою у 2020 році здійснювалось процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 307, ч.3 ст. 307, ч.2 ст. 15 ч.2 ст. 307, ч.2 ст. 15 ч.3 ст. 307 КК України, під час досудового розслідування якого встановлено, що фігурант систематично замовляв через мережу «інтернет»  наркотичні засоби та психотропні речовини різного виду у великих та особливо великих розмірах та в подальшому розповсюджував на території м.Луцька. За процесуального керівництва місцевої прокуратури працівниками поліції вилучено у відділеннях ТзОВ «Нова пошта» посилки, які надійшли на адресу фігуранта, та в яких знаходились 127 пакетиків з психотропною речовиною – амфетамін, та особливо небезпечна психотропна речовина – псилоцин. За результатами досудового розслідування обвинувальний акт  скеровано для розгляду до суду.

Аналогічно, у серпні та вересні 2020 року при отриманні чергових партій психотропних речовин та наркотичних засобів у великих та особливо великих розмірах, було затримано місцевого жителя, та жителя Рівненської області, які мали  намір розкласти на території м.Луцька 75 «закладок». В подальшому, проведення досудового розслідування у вищевказаних кримінальних провадженнях Волинською обласною прокуратурою було доручено СУ ГУНП у Волинській області.

Завдяки скоординованим діям усіх правоохоронних органів міста Луцька покращено стан розкриття кримінальних правопорушень.

Так, рівень розкриття кримінальних правопорушень на території                      м. Луцька, у яких особам оголошено повідомлення про підозру, що зареєстровані у 2020 році становить 52,9%, в той час як у 2019 році  даний показник був значно меншим і складав 46,5%.  

При цьому, питома вага оголошених Луцьким ВП ГУНП у Волинській області підозр є найбільшою в області і становить майже третину (1759) від усієї кількості підозр (5878) оголошених усіма територіальними органами поліції області.

Впродовж 2020 року до суду скеровано 568 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях, досудове розслідування у яких проводилось СВ та СД Луцького ВП ГУНП в області, в тому числі,  в ряді актуальних кримінальних проваджень.

Для прикладу, СВ Луцького ВП ГУНП  у Волинській області здійснювалось досудове розслідування у кримінальному провадженні №12020030010000249, розпочатому 21.01.2020 за підозрою  двох осіб   у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених  ч.ч. 2, 3, 5 ст. 185,           ч. 2 ст. 209, ч.1 ст.309 ч.1, 3 ст. 357 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено причетність  вказаних осіб до       28 епізодів   таємного викрадення майна громадян, поєднаних  з проникненням в житло. В результаті вчинення кримінальних правопорушень потерпілим у провадженні завдано майнову шкоду на загальну суму   більше 2 млн. грн.

 З метою забезпечення відшкодування  збитків потерпілим у даному кримінальному провадженні  ухвалами Луцького міськрайонного суду накладено арешт на  частину квартири,  2 автомобілі та інше  майно підозрюваних, яке належало їм на праві приватної власності.

За результатами досудового розслідування 31.07.2020 обвинувальний акт у вищевказаному кримінальному провадженні скеровано до Луцького міськрайонного суду. На даний час триває  судовий розгляд.

        Не залишилось поза увагою слідчих, дізнавачів та процесуальних керівників забезпечення відшкодування завданих потерпілим збитків, а відтак і поновлення їх майнових прав. Так, у минулому році забезпечено відшкодування збитків за завершеними розслідуванням кримінальними провадженнями на загальну суму 1010 тис. грн. від заподіяних 6176 тис. грн. Крім того, накладено арешт на майно на суму 1221 тис. грн., пред'явлено позови на суму 1871 тис. грн.

На виконання визначених ст. 36 КПК України повноважень щодо здійснення нагляду за додержанням законів у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням прокурорами, з метою забезпечення ефективного та неупередженого досудового розслідування  у кримінальних провадженнях, надано 908 письмових вказівок слідчим та дізнавачам.

Здійснюючи процесуальне керівництво досудовим розслідуванням прокурорами погоджено та підтримано в суді 155 клопотань про застосування запобіжних заходів, з них щодо тримання під вартою - 106.

Крім того, прокурорами постійно перевіряється стан досудового розслідування у кримінальних провадженнях та вживаються заходи щодо усунення і недопущення порушень вимог законів слідчими в ході їх розслідування.

За результатами перевірок процесуальними керівниками скасовано 392 незаконні постанови слідчих про закриття кримінальних проваджень.

За результатами вивчення стану досудового розслідування у кримінальних провадженнях місцевою прокуратурою начальнику ГУНП у Волинській області скеровано 25 листів щодо проведення службових розслідувань та вжиття заходів реагування стосовно службових осіб, які допустили порушення законодавства, за результатами розгляду яких 19 слідчих та дізнавачів притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

          За участі прокурорів місцевої прокуратури судами розглянуто 728 кримінальних проваджень, з яких у 593 постановлено обвинувальні вироки, у тому числі на підставі угод про примирення - 79, на підставі угод про визнання винуватості - 89.

Для прикладу, Луцькою місцевою прокуратурою підтримувалося  публічне обвинувачення у кримінальному провадженні про обвинувачення Винарського С.О. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого  ч.1 ст.115 КК України, а саме скоєння в обласному центрі умисного вбивства.

За результатами судового розгляду, вироком Луцького міськрайонного суду від 21.09.2020 Винарського С.О. засуджено до 8 років позбавлення волі.    

           Відповідно до компетенції та територіальної юрисдикції Луцькою місцевою прокуратурою забезпечується виконання вказаної функції у 14 піднаглядних органах та установах юрсдикції яких поширюється на територію Луцька та Луцького району, в яких впродовж 2020 року проведено 36 перевірок з вказаних питань. Особлива увага зверталась на законність тримання осіб у місцях несвободи, забезпечення їх належними умовами утримання, адміністративне затримання та доставлення громадян підрозділами Національної поліції України.

Керівникам піднаглядних органів та установ прокуратурою внесено  18 вказівку про усунення виявлених порушень, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 4 посадових осіб.

Прокуратура реагувала на факти порушення режиму ізоляції, протипожежних та санітарних норм, які створюють небезпеку утримуваним особам та персоналу ізолятора тимчасового тримання №1 ГУНП в області, бездіяльність органів ДВС по виконанню покарань у кримінальних провадженнях, порушення законності затримання працівниками підрозділів Національної поліції, а також виконання постанов про накладення адміністративного стягнення у виді арешту.

Крім того, виявлено порушення в роботі УПП у Волинській області в роботі ГРПП Луцького РВП ЛВП ГУНП в області при здійсненні адміністративного затримання громадян. Задля усунення усіх виявлених перевіркою у роботі поліцейських порушень та притягнення винних у них правоохоронців до відповідальності Луцькою місцевою прокуратурою внесено вказівки, які задоволені, винних осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

               До суду для розгляду скеровано 34 обвинувальні акти у кримінальних провадженнях, що розслідувались слідчим відділом Луцького ВП та слідчим відділенням Луцького РВП ЛВП ГУНП у Волинській області, за фактами пропозиції та надання службовій особі неправомірної вигоди, за вчинення службовою особою в інтересах того, хто пропонує та надає таку вигоду, будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 369 КК України.

Для прикладу, вироком Луцького міськрайонного суду Волинської області від 14.12.2020 Крижановського О.Ю.  визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 369 КК України, та призначено покарання у виді штрафу в розмірі 1100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 18700 грн. Грошові кошти в сумі 9400 гривень, які були предметом неправомірної вигоди, на підставі ст. 96-1 КК України конфісковано в дохід держави.

Також, впродовж поточного року за процесуального керівництва Луцької місцевої прокуратури СВ Луцького ВП ГУНП у Волинській області до суду направлено 13 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях в бюджетній сфері.

Упродовж 2020 року слідчими СВ Луцького ВП ГУНП у Волинській області завершено розслідування у 13 кримінальних провадженнях, у яких встановлено збитки, заподіяні місцевому та державному бюджетам, в загальному розмірі – 640 984 гривні, з яких забезпечено реальне повернення коштів під час досудового розслідування та судового розгляду у розмірі 528131 гривня.

Так, до прикладу, у провадженні СВ Луцького ВП ГУНП у Волинській області перебувало кримінальне провадження №12019030010001187 від 03.04.2019 за ознаками вчинення злочинів, передбачених ч.ч.2,3 ст. 191, ч.1              ст. 366 КК України, за фактом привласнення службовою особою грошових коштів. Зокрема, в період часу з 21.01.2015 по 26.09.2018, колишній директор комунального закладу «Центру туризму, спорту та екскурсій», з метою привласнення коштів, завідомо знаючи, що стороння особа ніколи не працювала та будь-якої роботи в ЦТСЕ не виконувала, вніс завідомо неправдиві відомості щодо кількості відпрацьованих годин відповідним працівником до табелю обліку робочого часу, що не відповідало дійсності. Внаслідок протиправних дій колишнього директора комунального закладу «Центру туризму, спорту та екскурсій» Управління освіти і науки Волинської ОДА заподіяно державним інтересам матеріальну шкоду на суму 109634 гривні 75 копійок. На даний час кримінальне провадження перебуває на розгляді у Луцькому міськрайонному суді.

           Незважаючи на суттєві обмеження повноважень поза межами кримінального судочинства, місцевою прокуратурою у 2020 році вжито заходів для підвищення ефективності представницької діяльності.

          Так, з початку 2020 року судами відкрито провадження за позовними заявами прокуратури в інтересах держави на загальну суму понад                              22,7 млн. грн., з них на суму 3,5 млн. грн. – у бюджетній сфері, 14,8 млн. грн. – у сфері земельних відносин. 

         Як приклад, за результатами вивчення Луцькою місцевою прокуратурою  інформацій Луцької міської ради, Головного управління ДПС у Волинській області встановлено, що між Луцькою міською радою та ТОВ «Житловий квартал» 07.03.2018 укладено договір оренди землі на земельну ділянку площею 1,9143 га, розташованої в м. Луцьку по вул. Рівненська, 119, строком на 10 років.

         У відповідності до п. 12 договору оренди у разі невнесення орендної плати у строки, визначені договором, у десятиденний строк сплачується штраф у розмірі 100 відсотків річної орендної плати, встановленої договором.

          З’ясовано, що зобов’язання по орендній платі згідно договору оренди землі від 07.03.2018 за лютий - квітень 2019 року було погашено лише 14.11.2019 згідно платіжного доручення №256 на суму 915 тис. грн.

          Таким чином, в порушення вимог п. 287.3 ст. 287, п. 288.7 ст. 288 Податкового кодексу України та п. 10 Договору оренди землі від 07.03.2018, орендарем здійснено внесення орендної плати за лютий та березень 2019 року з порушенням строків, визначених договором, а тому наявні підстави для застування п. 12 Договору щодо обов’язку у десятиденний строк сплатити штраф у розмірі 100 відсотків річної орендної плати, встановленої договором.

          Враховуючи вказане, місцевою прокуратурою пред’явлено позов в інтересах держави в особі Луцької міської ради до ТзОВ «Житловий квартал» про стягнення 2 379 805,95 грн. штрафу за несвоєчасну сплату орендної плати, який задоволено в повному обсязі рішенням господарського суду Волинської області від 10.08.2020 у справі №903/110/20.

           Окрім зазначеного, постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 10.11.2020 у справі №903/887/19 задоволено позов Луцької місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Західного офісу Держаудитслужби України, Управління освіти Луцької міської ради про стягнення з ФОП Бояновського О.В. на користь Управління освіти Луцької міської ради 577 560,75 грн. сплачених бюджетних коштів, сплачених останньому з бюджету за нікчемними додатковими угодами до договору про закупівлю продуктів харчування для закладів освіти.

          Упродовж 2020 року, Луцькою місцевою прокуратурою за результатами вивчення виконавчих проваджень, розпочатих державними виконавцями на виконання судових рішень за позовами прокурора, в тому числі, постановлених у минулих роках, внесено 23 скарги з приводу бездіяльності державних виконавців при здійсненні заходів до примусового виконання судових рішень, які розглянуті та задоволені.

        Загалом, у звітний період реально виконано судових рішень, постановлених за позовами прокурора у минулих роках на суму понад 3,5 млн. гривень.

      Упродовж 2020 року до Луцької місцевої прокуратури надійшло 882 звернення громадян, що на 20,8 % менше, ніж у 2019 році (1114), з яких вирішено – 576 (2019 – 818), направлено за належністю в інші відомства – 237 (2019 – 274), повернуто заявникам або залишено без розгляду – 9 (2019 – 22)

        Реалізовуючи принцип гласності, місцевою прокуратурою постійно висвітлюються у засобах масової інформації результати своєї діяльності, які реально вплинули на поновлення прав громадян та захист інтересів держави.

        Так, впродовж минулого року працівниками місцевої прокуратури здійснено  152 виступи  у засобах масової інформації. З них: в друкованих ЗМІ – 74, електронних ЗМІ – 3, через  інформаційні агенства – 9, інтернет – 62.

Керівник Луцької місцевої прокуратури                                    В. Корнесюк

 

кількість переглядів: 1287