Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.08.2018

Ківерцівські прокурори активно застосовують інститут угод

Через  збільшення кількості заяв та повідомлень про кримінальні правопорушення, відомості про які вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань, виникає необхідність у застосуванні спрощеного порядку здійснення досудового розслідування та подальшого судового розгляду кримінальних проваджень.

Реальним шляхом вирішення проблеми є запроваджений у Кримінальному процесуальному кодексі України інститут угод про примирення та визнання винуватості, застосування якого забезпечує скорочення строків досудового слідства та судового розгляду кримінальних проваджень, а також суттєво зменшує навантаження на процесуальних керівників, слідчих та суд.

Прокурори Маневицької місцевої прокуратури широко застосовують інститут угод - лише у червні 2018 року Ківерцівським відділом місцевої прокуратури до суду скеровано обвинувальні акти у 21 кримінальному провадженні, з яких 11 з угодами про визнання винуватості та два з угодами про примирення.

Усі ці угоди судами затверджено на стадії підготовчого судового засідання та постановлено обвинувальні вироки.

Із числа скерованих до суду кримінальних проваджень з угодами про визнання винуватості – одне за фактом вчинення незаконної порубки лісу, у якому підозрюваним на стадії досудового розслідування добровільно відшкодовано заподіяні державі збитки на суму понад 29 тис. грн.

Зауважимо, що у кримінальних провадженнях за фактами вчинення тяжких злочинів прокурори місцевої прокуратури із підозрюваними та обвинуваченими укладають угоди про визнання винуватості, де сторонами узгоджуються покарання, пов’язані з реальною ізоляцією особи від суспільства, із врахуванням ступеню тяжкості вчиненого злочину, особи винного та обставин, що пом’якшують та обтяжують покарання.

 

Додатково: упродовж І півріччя 2018 року процесуальними прокурорами в області укладено 274 угоди про примирення та визнання винуватості (минулоріч 246). Збільшилась кількість укладених угод про визнання винуватості з 79 до 98 (питома вага 7,4% , що вище як державі - 6,5%), про примирення – з 167 до 176 (питома вага 13,3%, що вдвічі більше показника по державі – 6,5% ).

Прес-служба прокуратури області

 

кількість переглядів: 1814