Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.09.2011

МАЙНО ПРОФСПІЛОК – ВЛАСНІСТЬ ДЕРЖАВИ!

Питання незаконного відчуження майна профспілок останнім часом стало об’єктом прискіпливої уваги органів прокуратури України. І позиція прокуратури чітка та зрозуміла: державне майно повинне використовуватися всіма громадянами України, а не слугувати джерелом для збагачення окремих профспілкових функціонерів!
За оцінками фахівців, у користування Федерації профспілок України перебуває близько 300 об'єктів державної власності, вартість яких становить не менше 8 млрд. грн. Однак достовірна інформація щодо стану використання державного майна відсутня. І це при тому, що з часу проголошення української незалежності минуло 20 років! І усі ці 20 років через неврегульованість правової бази майно професійних спілок відчужувалося у різний спосіб. Не злічити зловживань, здійснених у цій сфері.
Так, проблема постала не сьогодні. І вирішити її бралися уже не один раз. Вищими органами державної влади упродовж 1991 – 2006 років видано низку нормативних актів, спрямованих на врегулювання правовідносин щодо встановлення правового статусу майна профспілок.
Після проголошення незалежності України Законом України «Про підприємства установи та організації союзного підпорядкування, розташовані на території України» від 10.09.1991 майно та фінансові ресурси підприємств, установ та організацій союзного підпорядкування, розташовані на території України, залишено у державній власності.
Постановою Верховної Ради України від 04.02.1994 «Про майно загальносоюзних громадських організацій колишнього Союзу РСР» передбачено, що, тимчасово, до законодавчого визначення суб'єктів права власності майна загальносоюзних громадських організацій колишнього СРСР, розташованого на території України, зазначене майно є загальнодержавною власністю.
Цих позицій також дотримується Верховний Суд України (постанови від 25.09.2007 та від 18.11.2008), Вищий господарський суд України (постанова від 07.04.2010) та Фонд державного майна України.
Водночас на теперішній час залишається не врегульований статус майна, яке передано профспілкам державою та державними підприємствами, установами і організаціями. Більше того, досьогодні пооб’єктно не визначено, яке саме майно набуто профспілками за участі держави та державних підприємств.
У зв'язку з цим постановою Кабінету Міністрів України від 15 серпня 2011 року № 902 утворено Комісію з питань проведення інвентаризації майна загальносоюзних громадських об'єднань (організацій) колишнього Союзу РСР, яке передано їм у відання, володіння та/або користування за рішенням органів державної влади колишнього Союзу РСР та Української РСР
Це не перша спроба навести лад у цій царині. Відповідно до ст.4 Закону України «Про мораторій на відчуження майна, яке перебуває у володінні Федерації профспілок України» міжвідомча робоча комісія, яка була утворена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26.04.2007 № 2360р, мала скласти перелік майна, яке забороняється відчужувати, провести інвентаризацію відповідного майна та визначити законність його перебування у володінні Федерації профспілок України. Та її робота виявилась малопродуктивною.
Скажімо, внаслідок ненадання відповідної інформації Федерацією профспілок України та протидії роботі міжвідомчої робочої комісії відомості про нерухоме майно пансіонату «Шацькі озера», який розташований в урочищі «Гушово» с. Світязь Шацького району в Єдиному реєстрі об’єктів державної власності (який з 2005 року веде Фонд державного майна України) на даний час відсутні.
Проте прокурором Волинської області питання повернення майна профспілок у державну власність взято на особливий контроль. Вживаються вичерпні заходи задля того, щоб державне майно в жодному разі не було незаконно відчужене.
Як розповів прокурор області Андрій Гіль, наглядовим органом краю проведено перевірку додержання вимог чинного законодавства щодо використання державного майна, яке перебуває у володінні Федерації профспілок України та створених нею суб’єктів господарювання. За результатами перевірки прокуратурою області до Господарського суду Волинської області заявлено два позови про повернення цього майна та земельної ділянки у державну власність.
Так, прокуратурою області пред’явлена позовна заява в інтересах держави в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Волинській області про визнання недійсними та скасування рішення про визнання права власності, свідоцтва про право власності та державної реєстрації свідоцтва про право власності, а також про визнання права власності на будівлі пансіонату «Шацькі озера» за державою.
- Річ в тім, - розповідає прокурор області, - що у січні 2001 року Світязька сільська рада, не перевіривши правовстановлюючі документи ЗАТ «Волиньтурист» та залишивши поза увагою той факт, що майно пансіонату «Шацькі озера» знаходиться у господарському віданні ЗАТ «Волиньтурист» (а це не є підставою для набуття права власності!), прийняла рішення про визнання права власності на пансіонат за «Волиньтуристом».
На підставі вказаного рішення ЗАТ «Волиньтурист» видано свідоцтво про право власності на будівлі та споруди пансіонату «Шацькі озера». Прокуратура області вважає, що ЗАТ «Волиньтурист» набув право власності на незаконних підставах, тому рішення сільради є незаконним і незаконною є й державна реєстрація свідоцтва про право власності. Майно має бути повернуто у державну власність!
Ще один позов поданий прокуратурою області про визнання недійсним договору оренди, припинення неправомірного використання земельних ділянок, повернення земель до державної власності, стягнення шкоди, завданої внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки.
Як з’ясувала прокурорська перевірка, ЗАТ «Волиньтурист» уклало з одним із ТзОВ договір оренди частини приміщень пансіонату «Шацькі озера» та прилеглої земельної ділянки площею понад 4 га. Встановлено, що землею пансіонату «Щацькі озера» площею понад 17 га ЗАТ «Волиньтурист» користується на підставі Державного акта на право постійного користування, який втратив чинність у зв’язку з вилученням частини земельної ділянки та зміною юридичної назви землекористувача, тобто неправомірно, без будь-яких правовстановлюючих документів. Неправомірною є і передача частини землі у користування приватним юридичним особам.
Управлінням Держкомзему в Любомльському районі керівникам ЗАТ «Волиньтурист» та вказаного ТзОВ в серпні 2011 року внесено приписи про усунення порушень вимог земельного законодавства.
Прокуратура ж домагається повернення земельних ділянок у державну власність і стягнення шкоди в сумі 71017,66 грн., завданої внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки.
- Спільна робота усіх державних структур із захисту інтересів держави дозволить вирішити всі проблеми, накопичені у цій, далеко не простій, сфері й у повному об’ємі захистити інтереси держави щодо розпорядження належним їй майном, - вважає прокурор області Андрій Гіль. - При цьому профспілки будуть і далі користуватися майном, адже йдеться не про те, щоб його вилучити. Остаточною метою роботи органів прокуратури у цьому напрямку є гарантоване забезпечення оздоровлення громадян, насамперед – соціально незахищених категорій населення. А це буде можливим лише тоді, коли вказане майно перебуватиме винятково у державній власності.

кількість переглядів: 399