Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.06.2017

Протидія корупції – пріоритет у роботі органів прокуратури області

Попри те, що єдиним спеціально уповноваженим суб’єктом у сфері протидії корупції, який вправі складати протоколи про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних із корупцією, в нашому регіоні є поліція (минулоріч таких органів налічувалось три - прокуратура, СБУ, поліція), завдяки злагодженій співпраці органів прокуратури та Управління захисту економіки у Волинській області ДЗЕ Нацполіції України у першому півріччі 2017 року складено та скеровано до судів 63 протоколи про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних із корупцією. У минулому році за аналогічний період поліцейські викрили лише 8 осіб, що вчинили такі правопорушення.

У поточному році судами розглянуто 25 протоколів, у вчиненні адміністративних правопорушень, пов’язаних корупцією, визнано винними 13 осіб (10 депутатів місцевих рад, 2 посадовця органів влади,  1 посадову особу юридичної особи публічного права).

Так, за порушення обмежень щодо сумісництва до відповідальності у вигляді штрафу з конфіскацією незаконно отриманого доходу притягнуто 2 працівника державної лісової охорони, які протиправно займалися іншою оплачуваною діяльністю. За порушення законодавство щодо урегулювання конфлікту інтересів під час надання земельних ділянок близьким особам до відповідальності притягнуто низку депутатів місцевих рад, посадову особу юридичної особи публічного права.

За втручання прокуратури області роботу поліцейських принципово переорієнтовано. Досягнення працівників поліції, як правило, зводилися до викриття дріб’язкових правопорушень серед депутатів сільських рад. Нині основні зусилля спрямовані на протидію корупції серед високопосадовців, керівників органів влади та контролю, правоохоронних та судових органів.

Наголошуємо, що період «недоторканих в мантіях» - закінчився. Зараз у судах області розглядаються 3 протоколи стосовно 2 судів. Слід зазначити, що порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції» служителями Феміди зафіксовані цьогоріч вперше з часу дії Закону України «Про запобігання корупції».

Високе посадове становище - це не імунітет і гарантія безкарності. Прокуратура області вже інформувала громадськість про притягнення судом першої інстанції до відповідальності заступника голови обласної ради. Тривають судові баталії щодо 2 міських голів. Так, Ковельський міський голова з різних причин 4 рази не з’являвся на судові засідання, затягуючи судовий розгляд задля уникнення відповідальності через збіг строків накладення стягнення.

До судів скеровано протоколи щодо 2 спритників з митниці, колишнього працівника поліції тощо.

Протидія корупції триває і завдяки зусиллям громадських активістів. Зокрема, прокуратурою області налагоджену плідну співпрацю з представниками Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем». За результатами взаємодії порушено 4 кримінальні провадження, складено 5 протоколів.

Прокурори із залученням фахівців фіскальної служби та поліцейських активно аналізують декларації високопосадовців. Уже розпочато 2 кримінальні провадження за фактами незаконного збагачення. Прокурорами та податківцями встановлено мільйонні розбіжності між задекларованими статками та отриманими доходами 2 суб’єктів декларування. Триває досудове розслідування.

Задля усунення причин та умов, що сприяли порушенням вимог антикорупційного законодавства, органами прокуратури області в порядку  ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» керівникам підприємств, установ і організацій внесено 101 подання, які розглянуто із вжиттям заходів.

Протидіє корупції і надалі залишається пріоритетом діяльності усіх без винятку правоохоронців.

 

Прес-служба прокуратури області

кількість переглядів: 1719