Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.11.2016

Прокуратура виявила порушення у виправних колоніях та Луцькому СІЗО

Прокуратурою області проведено перевірку додержання режимних вимог та кримінально-виконавчого законодавства в Маневицькій та Цуманській виправних колоніях і Луцькому СІЗО управління Державної пенітенціарної служби України в Волинській області.

            У діяльності установ виявлено порушення вимог кримінально-виконавчого законодавства, передусім щодо забезпечення виконання режимних вимог, матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення ув'язнених та засуджених.

Унаслідок неналежного здійснення нагляду з боку працівників Маневицької ВК № 42 та Цуманської ВК № 84 упродовж поточного року ув’язненими допущено 1653 порушення режиму відбування покарання. Ув'язненими Луцького СІЗО допущено 530 таких порушень.

У Маневицькій ВК № 42 тримається значна кількість засуджених, які є злісними порушниками режиму тримання (129), але заходи кримінально-правового характеру до них фактично не застосовуються, розпочато лише одне кримінальне провадження про злісну непокору вимогам адміністрації установи виконання покарань. У ході ж проведення перевірки на вимогу прокуратури розпочато ще одне таке кримінальне провадження.  

Адміністрації установ виконання покарань вживають недостатніх заходів задля перекриття каналів надходження до режимної території заборонених предметів. При обході у Луцькому СІЗО та Маневицькій ВК № 42 серед особистих речей засуджених виявлені колючо-ріжучі предмети, пігулки, мотузки, кип’ятильники тощо. 

Крім того, під час обходу приміщень колонії встановлено порушення в частині забезпечення режиму відбування призначеного покарання, створення засудженим належних матеріально-побутових умов та медико-санітарного забезпечення. 

У Луцькому СІЗО у порушення вимог закону в камерах утримуються засуджені разом із ув’язненими, а особи, яких вперше притягнуто до кримінальної відповідальності, - з особами, які раніше до неї притягувались.

За наслідками перевірки начальнику управління Державної пенітенціарної служби України в Волинській області внесено вказівку з вимогою вжити невідкладних заходів задля забезпечення безумовного виконання кримінально-виконавчого законодавства та дотримання конституційних прав ув'язнених та засуджених.

 

Прес-служба прокуратури області

кількість переглядів: 1950