Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.11.2016

За втручання прокуратури дітям-сиротам виплатили одноразову допомогу

Луцька місцева прокуратура в ході вивчення стану дотримання соціальних і майнових прав дітей-сиріт, які перебувають на обліку в службах у справах дітей Луцької міської ради та Луцької РДА, виявила порушення вимог Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» посадовими особами шкіл-інтернатів області щодо невиплати випускникам одноразової грошової допомоги в розмірі не менше шести прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку.

У зв'язку з тим, що неповнолітні позбавлені батьківського піклування,  належать до соціально незахищеної категорії населення та неспроможні самостійно захистити свої інтереси в суді, а опікуни й відповідні служби органів державної влади та місцевого самоврядування не вживали заходів до захисту їх майнових прав, на захист прав дітей-сиріт стала прокуратура.

У вересні 2016 року Луцькою місцевою прокуратурою подано до суду три позовні заяви про визнання протиправною бездіяльності Володимир-Волинської спеціалізованої школи-інтернату I-III ступенів "Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки", Головненської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату "Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки", Люблинецької спеціалізованої школи-інтернату I-III ступенів "Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки" та зобов'язання їх виплатити одноразову грошову допомогу випускникам на загальну суму 19 тис. грн.

Наразі рішеннями Ковельського міськрайонного та Любомльського районного судів 2 позови прокурора задоволені в повному обсязі, 1 - перебуває на розгляді.

Зауважимо, що у зв’язку з внесенням змін до Конституції України з 30 вересня 2016 року органи прокуратури не наділені повноваженнями на представництво інтересів дітей в суді. 

Тому Луцька місцева прокуратура закликає служби у справах дітей Луцької міської ради та Луцької РДА вживати належних заходів до захисту прав дітей. 

 

Прес-служба прокуратури області

кількість переглядів: 2193