Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.07.2016

Прокурор Волині на брифінгу розповів про ліквідацію в області схеми контрабандного ввезення товарів ВІДЕО

 

Сьогодні у прокуратурі Волині відбувся брифінг прокурора області Дмитра Чепіжака.

Розпочинаючи брифінг, прокурор Волині наголосив, що одним із пріоритетних напрямків роботи правоохоронців прикордоння є боротьба з контрабандою й вони докладають максимум зусиль задля припинення незаконного переміщення товарів через кордон без сплати митних платежів.

Наразі прокурорами разом із працівниками ДФС виявлено та ліквідовано схему незаконного переміщення високоліквідних груп товарів (автозапчастин, парфумів, тканин тощо) без сплати митних платежів, шляхом приховування від митного контролю, а також встановили факти сприяння у цьому співробітниками Львівської митниці ДФС.

Організатором схеми є 47-річний мешканець Ковельщини, який  залучив до незаконного переміщення товарно–матеріальних цінностей 32-річного односельчанина.

Схема ухилення від сплати митних платежів полягала в тому, що після фактичного придбання товарів в країнах ЄС у офіційних продавців ці громадяни доставляли великі партії вантажів до місць їх перевантаження в Польщі для подрібнення партій. Через кордон товари перевозилися вантажними бусами.

Причому іноді це було перевезення дрібних партій до 50 кг та вартістю до 500 євро, а іноді – транспортні засоби, завантажені товаром, заїжджали на митну територію України, а потім, за сприяння посадовців Львівської митниці, проїжджали безперешкодно кордон та їхали розвантажувалися на склад у Львівській області й поверталися на митницю – аби митники їх сфотографували як такі, що в'їхали порожні.

Так як товари потрапляли в Україну контрабандним шляхом, до схеми були задіяні працівники кур’єрської служби одного з волинських ТОВ, які виготовляли фіктивні товарно-супровідних документи для легалізації товарів на території України.

13 червня  2016 року СУ ФР ГУ ДФС у Волинській області за ознаками вчинення згаданою групою осіб  ухилення від сплати податків та зборів, яке призвело до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах (кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 28, ч. 3 ст. 212 КК України) до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено відомості та розпочато досудове розслідування.

У ході досудового розслідування отримано ухвали на проведення низки обшуків на місцях накопичення товару та місцях проживання організаторів.

22 червня 2016 року на підставі ухвал Луцького міськрайонного суду  проведено обшуки місць проживання та складських приміщень, що на праві власності належать організаторам незаконної діяльності.

В ході обшуків виявлено та вилучено автозапчастини, комплектуючі до комп'ютерної техніки, радіолокаційні системи, медичне обладнання, електронні системи сигналізації, парфумерію тощо.

Також, в ході обшуку  виявлено та вилучено чорнову бухгалтерію, комп'ютерну техніку, сервери, товарно-супровідні документи.     

Орієнтовна вартість вилучених тільки "на гарячому" у ході першочергових слідчих дій товарно-матеріальних цінностей становить понад 4,2 млн. грн.

Крім того, учора проведено два обшуки на території Львівської області, а саме за місцем реєстрації  та фактичного проживання одного з посадовців Львівської митниці ДФС. В ході обшуків вилучено грошові кошти в сумі понад 100 тис. грн., майже 40 тис. доларів США, більше 800 євро, понад 10 тис. злотих, ювелірні вироби та каміння бурштину.

В складських та офісних приміщеннях, належних замовникам товару, на території Київської та Одеської областей в ході обшуків також учора вилучено сервери із записами камер спостереження,  аби згодом встановити, коли і як товар потрапляв на ці склади, а також вивозився з них.

Нині у провадженні призначено ряд судових експертиз, триває досудове розслідування.

 

Get the Flash Player to see this player.

 

кількість переглядів: 3454