Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.11.2015

Прокуратура Волині наполягає на поверненні державі 30 тис. га земель лісового фонду вартістю понад 300 млн. грн.

Господарським судом Волинської області частково задоволено позовну заяву заступника прокурора області в інтересах держави до Ковельського спеціалізованого лісогосподарського приватного акціонерного товариства "Тур" та Ковельської РДА.

Визнано недійсним та скасовано 30 державних актів на право постійного користування землею та зобов’язано Ковельське СЛПАТ "Тур" повернути з незаконного користування землі лісового фонду площею більше 30 тис га вартістю понад 300 млн. грн.

Нагадаємо, згідно з державними актами на право постійного користування землями лісового фонду, підписаними 1994 року тодішнім головою Волинської обласної ради, приватному підприємству "Тур" було передано у використання ці земельні ділянки. Державні акти видано нібито на підставі рішення Волинської обласної ради від 17 березня 1994 року.

Згодом за результатами прокурорської перевірки з’ясувалося, що будь-яких рішень про передачу цих земель в постійне користування СЛАТ «Тур» Волинська обласна рада не приймала. Проектна документація із землеустрою на ці земельні ділянки також не виготовлялась.

Прокуратура Волині у червні минулого року звернулась до господарського суду області з позовом про скасування державних актів на право постійного користування підприємством "Тур" землями лісового фонду і повернення цих земель  державі.

Судові інстанції, починаючи від місцевого і до Вищого господарського судів, визнали незаконність передачі земель приватному підприємству. Однак, у задоволенні позову прокуратури було відмовлено, бо нібито збіг строк давності.

У травні 2015 року Верховним судом України задоволено заяву Генеральної прокуратури України про перегляд попередніх рішень судів усіх інстанцій. Справу повернуто на новий розгляд у Вищий господарський суд, який повернув її на новий розгляд суду першої інстанції.

Нині ж господарський суд області підтвердив: землі, якими 20 років незаконно користується Ковельське СЛПАТ "Тур", повинні бути повернуті державі.

Прес-служба прокуратури області

кількість переглядів: 1869